Berta Sándor

Módosítani kell az amerikai belügyminisztérium szoftverbeszerzési eljárását

A Googlenek sikerült elérnie, hogy a tengerentúli szaktárca kénytelen átmenetileg leállítani, illetve megváltoztatni a levelezőrendszerek és más alkalmazások beszerzésére kiírt pályázatát.

A webes óriáscég tavaly novemberben kezdeményezett jogi eljárást az amerikai belügyminisztérium ellen, mert az álláspontja szerint a szoftverbeszerzési pályázatán előnyben részesítette a Microsoft Business Productivity Online Suite Federal (BPOS) megoldását más levelezőszoftverekkel és programokkal szemben. A Google úgy vélte: ezzel a döntéssel a belügyminisztérium megsérti a szabad piaci versenyhez fűződő jogot és a közbeszerzésekre vonatkozó jogszabályokat. A perben a Google-hez csatlakozott az Onix Networking nevű vállalat is, amely szintén céges szoftvereket és online szolgáltatásokat, többek között azonnali üzenetküldő programokat kínál.

Susan Braden, a washingtoni Court of Federal Claims bírója elfogadta az óriáscég beadványát és elrendelte, hogy a belügyminisztérium átmenetileg függessze fel a pályázati eredmény kihirdetését, továbbá dolgozza át a kiírási feltételeket. A Bloomberg gazdasági hírügynökség által idézett indoklás szerint az eredeti kiírás rossz és hibás lehet.

Mindez azt jelenti, hogy az eredetileg január 25-re kitűzött eredményhirdetést elhalasztják. A döntés meglehetősen érdekes helyzetet teremt, ugyanis a Seattle Times tudósításból kiderült, hogy a szaktárca már a 88 000 munkaállomásból 5000-nél elindította a Microsoft-termékek beszerzésére vonatkozó projektjét.

A The Wall Street Journal rámutatott, hogy ugyan a hivatal elvileg fellebbezhetne a határozat ellen, de Susan Braden bíró többnyire kitart az ítéletei mellett és azokat nem szokta megváltoztatni. A Microsoft látszólag nem foglalkozik a döntéssel, a redmondiak azt hangsúlyozták, hogy már az eredeti kiírásban sem véletlenül nyerték meg a pályázatot, mivel termékeik megfeleltek a biztonsági és más követelményeknek. Ugyanez viszont nem volt elmondható a Google megoldásairól. Ezt viszont a webes konszern cáfolta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!