Spencer

A chipgyártókat nem érdekli alkalmazottaik egészsége

A félvezető iparban érdekelt cégek általánosságban véve nem folytatnak megfelelő kémiai vizsgálatokat annak érdekében, hogy munkatársaik teljes biztonságban, mérgező anyagoktól mentesen dolgozhassanak, illetve ezen cégek alkalmazottaik folyamatos orvosi ellenőrzéséről is vonakodnak gondoskodni.

A harmincöt éve toxikológiával foglalkozó Daniel Teitelbaum felhívta a figyelmet arra, hogy a chipgyártókat a múltban és még most sem igazán érdekli munkatársaik egészségi állapota. Konkrét példa, hogy az IBM a 70-es és 80-as években nem árulta el két merevlemez gyári alkalmazottjának, hogy betegségük a gyárban alkalmazott kemikáliákkal hozható összefüggésbe, nem sokkal ezt követően pedig mindkét IBM munkatársnál rákos megbetegedést diagnosztizáltak orvosaik.

"A chipgyártó cégek egymással szövetkezve újabbnál újabb mikroprocesszorok fejlesztésébe fognak, de emellett arra is fordíthatnának időt és energiát, hogy közös kémiai kutatásokat folytassanak azon mérgező anyagokkal kapcsolatban, melyek adott esetben komoly veszélyt jelentenek munkatársaik egészségére. A különböző kémiai anyagokat még az előtt alapos vizsgálatoknak kellene alávetni, hogy azok megjelennek a munkahelyeken" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Teitelbaum.


A munkaruha nem a dolgozó egészsége, hanem a gyártás tisztasága miatt fontos

Teitelbaum utalt arra, hogy a San Jose-i székhelyű Semiconductor Industry Association (SIA) nemrégiben vizsgálatot rendelt el azzal kapcsolatban, hogy a szilíciumszeletekből mikrochipeket gyártó üzemekben alkalmazott kémiai anyagok milyen veszélyt jelentenek az emberi szervezetre. A várhatóan 2004 elejére elkészülő vizsgálatból többek közt ki fog derülni, hogy ezen anyagok rákkeltők-e, illetve, hogy a chipgyártók milyen módon gondoskodnak munkatársaik folyamatos orvosi ellenőrzéséről.

Teitelbaum elmondta, hogy a chipgyártók mostanság sajnálatos módon kevesebb orvost és inkább több technológiai szakembert alkalmaznak üzemeikben, illetve egyszerűen nem árulják el, hogy pontosan milyen kémiai anyagokat használnak, ugyanis attól félnek, hogy ily módon olyan titkok derülnének ki, melyek következtében esetlegesen csökkenne piaci versenyképességük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #3
    SARS is megszivatta őket mi lenne ha valami veszélyesebb jönne?! megállna az élet? :(
  • Darth Sith #2
    ha betegek lesznek az emberkék pár cégnek itt vége. :/
  • Lazarus #1
    De igen mer ha beteg kibasszák