Berta Sándor

A Cisco, az Ericsson és a Fujitsu teszi a legtöbbet a klímavédelemért

A mexikói Cancún városában rendezett klímakonferencia idejére időzítette legújabb Cool IT jelentésének kiadását a Greenpeace. A szervezet az összeállításban környezettudatosságuk alapján rangsorolta az IT-cégeket.

A Greenpeace szakértői három fő szempont értékelték a vezető informatikai, távközlési és számítástechnikai vállalatokat. Először azt vizsgálták, hogy az IT-megoldásaik mennyire használhatók más gazdasági területeiken is, ezt követte a üvegházgáz-kibocsátás csökkentésének elemzése és annak értékelése, hogy az adott társaság használ-e megújuló energiaforrásokat, majd megnézték, hogy a társaságok mit tettek a klímavédelemért és az energiahatékonyság fokozásáért a politikában, valamint a közéletben.

A most kiadott Cool IT jelentésben az első helyen a Cisco Systems található, amely a megszerezhető 100 pontból 70-et kapott. Az Ericsson lett a második 57 ponttal, míg a Fujitsu 52 ponttal a képzeletbeli dobogó harmadik fokát szerezte meg. A negyedik a Google (47 pont), az ötödik az IBM (46 pont), míg a hatodik a Hewlett-Packard (45 pont) lett. A Top10-ben található még a Dell, a Wipro, a Nokia és a Sony. Az Intel meglepetésre csak a tizenegyedik, míg a Microsoft a tizenkettedik helyet csípte el. A mezőny végén a Toshiba, a Sharp, a Panasonic, az SAP és az Oracle szerénykedik.


"A piac szereplői szívesen és gyakran hangoztatják azt, hogy energiahatékony technikák használatával 2020-ig 15 százalékkal csökkentik a globális széndioxid-kibocsátást. Az IT-vállalatok ugyanakkor eddig a kis lépések politikáját alkalmazták, ahelyett hogy sikeresen és forradalmi mértékben, illetve tempóban mutattak volna be megfelelő megoldásokat" - nyilatkozta Claudia Sprinz, a Greenpeace szóvivője.

A Cisco felismerte, hogy az üvegházgáz-kibocsátás csökkentésében alkalmazott intelligens megoldások lehetővé tehetik számára a vonzóbb üzleti lehetőségek megnyitását. A cég éppen emiatt az üzleti stratégiája fő elemévé tette a kevés széndioxidot kibocsátó technológiák használatát. A Google viszont a politikai szerepvállalásait tekintve mindenképpen elsőnek tekinthető. A konszern a Ciscóval és a Hewlett-Packarddal együtt Kaliforniában egy klímavédelmi jogszabály mellett kampányolt és ennek is köszönhető, hogy a helyiek népszavazás útján megerősítették a törvényt.

Májusban egyébként szintén a Cisco Systems lett az első a Cool IT rangsorában. Az akkori jelentésben leírtak sajnos ezúttal is igaznak bizonyultak, különösen annak tekintetében, hogy míg az IT-társaságok egyik fele nagyon komoly szerepet vállal az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és az energiafelhasználás átalakításában, addig a másik felénél koránt sem nyilvánvaló, hogy a zöld informatikát többnek tartanák marketingstratégiánál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • opeca #1
    Legalább vannak akik gondolkodnak. Google-ban csalódtam, azt hittem, komolyabban veszik a dolgot, Dell tipikusan amerikai mentalitással bír, le van szarva a zöld...