Berta Sándor

Megjelentette a legzöldebb vállalatok listáját a Newsweek

Az amerikai magazin először rangsorolta a legnagyobb nemzetközi és csupán másodszor a legjelentősebb amerikai cégeket az alapján, hogy a gyártási folyamataik és a működésük során mennyire óvják a környezetet.

A Newsweek szerkesztői kizárólag a nyilvánosan hozzáférhető adatokat használták fel a lista elkészítéséhez. Többek között figyelembe vették, hogy az adott cég és termékei mennyire vannak hatással a környezetre, mennyi üvegházgáz-kibocsátásért tehetők felelőssé, illetve mennyi vizet használnak fel gyártási folyamataik során. Emellett fontos volt, hogy az adott társaságnak mennyi a piaci értéke, az éves forgalma és hány alkalmazottat foglalkoztat. Végül kiértékelték a CorporateRegister.com piackutatói által 15 000 ember bevonásával készített online felmérés végeredményét, amelynek során a szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy a felhasználók mely vállalatokat tartják a legzöldebbeknek.

Az 500 legnagyobb amerikai konszern listáját a Dell vezeti, a második helyen a Hewlett-Packard, a harmadikon pedig az IBM található. A negyedik a Johnson & Johnson lett, amely mögött csak éppen maradt le az Intel, a Sprint Nextel, az Adobe Systems, az Applied Materials, a Yahoo és a Nike. Az AMD a 12., a Cisco a 13., a Xerox a 25., a Microsoft csak a 29., a Texas Instruments a 34., a Google pedig csupán a 36. helyet szerezte meg. A Motorola a lista 43., a Symantec a 44., a CA Technologies a 46., az Intuit a 55., az Apple meglepetésre csak a 65., míg az EMC a 66. helyén szerepel.

A globális rangsort az IBM vezeti a Hewlett-Packard és a Johnson & Johnson előtt, megelőzve a Sonyt, a Deutsche Telekomot, a Panasonicot és az első tízbe éppen csak beférő Toshibát. A listán a Vodafone a 11., a Nokia a 14., az NTT a 16., a Microsoft a 23., a France Telecom a 25., a China Mobile a 35., a Verizon Communications a 45., a Telefónica a 46., a Samsung Electronics az 54., míg az AT&T az 57. helyet szerezte meg.

A Microsoft, a Google, az Apple és a Nokia gyenge szereplése mindenképpen meglepetés. A Newsweek a Dell esetében kifejezetten örvendetesnek nevezte, hogy a vállalat 2015-ig 40 százalékkal akarja csökkenteni a károsanyag-kibocsátását és a szerkesztők szerint ezen úton nagyon jól halad. A Dell nem csak a gyártás során figyel a környezet védelmére, hanem például a notebookjai is kevesebbet fogyasztanak, mint az öt évvel ezelőtti termékek. A másik éllovasnak az IBM számít, amely 1990 és 2000 között 5,1 milliárd kilowattórával csökkentette az áramfogyasztását. A Hewlett-Packard pedig 2008-ban első nagy IT-társaságként dokumentálni kezdte a teljes terjesztői hálózatának az üvegházgáz-kibocsátását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #3
    szerintem a legzöldebb cég az nvidia...
  • Calisius #2
    Na meg milyen őrült újságíró/elemző rakta egy csoportba a Google-t például a DeLL-lel?! Ez olyan, mintha egy könyvtárt vetnénk össze egy nyomdaipari céggel. Őrület. A DeLL-nek nehezen megy a szekér? Kell egy kis ingyen reklám? :)
  • galocza #1
    a dell első helyében az is benne van, hogy szegény loser user mennyi időt tölt (és energiát fogyaszt) a gépe előtt a pocsék (szigorúbb szó csak csúnya jutott eszembe) terméktámogatásuk miatt driverekért küzdve, fórumokat böngészve?