Berta Sándor

Szövetségi vizsgálat indul a Google adatgyűjtései miatt

A webes cég immár az Egyesült Államokban is kénytelen szembenézni a WLAN-adatgyűjtései miatt indított adatvédelmi vizsgálatokkal. A Szövetségi Távközlési Bizottság (FCC) a cég gyakorlatát és autóit egyaránt górcső alá veszi.

Az FCC egyik részlegvezetője a Bloomberg gazdasági hírügynökségnek megerősítette, hogy tüzetesen megvizsgálják a Google adatgyűjtéseit. Mindez különösen annak tükrében érdekes, hogy a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) korábban mindent rendben talált az ügyben és megelégedett a vállalatnak azzal az ígéretével, hogy törli az eltárolt adatokat, majd ezután leállította saját eljárását.

A The Wall Street Journal rámutatott, hogy az FCC által indított eljárás azt jelenti, hogy az ügynek akár komoly politikai következményei is lehetnek. A testület megvizsgálja többek között, hogy az óriáscég megsértette-e a szövetségi törvényeket, elsősorban a távközlési jogszabályt akkor, amikor az utcákat kamerázó autói egyúttal rögzítették a nyílt WLAN-hálózatokban található információkat is.

Tavasszal derült ki, hogy a Google Street View szolgáltatásához kapcsolódó járművek nem csak digitális fotókat készítettek, hanem WLAN-adatokat is beszereztek. Az Electronic Privacy Information Center (EPIC) nevű amerikai polgárjogi szervezet ezután nyújtotta be beadványát az FCC-hez. Michele Ellison, az FCC munkatársa kijelentette, hogy illetékes hivatalként kötelességük az állampolgárokkal szemben a teljes körű vizsgálat lefolytatása. Mindenekelőtt arra kíváncsiak, hogy vajon az ügy - az állampolgárok érdekében - megnyugtató módon lezárult-e vagy sem, s mindent el kell követniük azért, hogy a történteket teljesen felgöngyölítsék. A nyilatkozó szakember ugyanakkor mást nem kívánt közölni, arra hivatkozott, hogy folyamatban lévő eljárásról nem árulhat el többet.

Az FTC és az FCC vizsgálata előtt már több mint 30 szövetségi állam kezdeményezett eljárást a társaság ellen a vitatott Street View szolgáltatás miatt. A Google aligha ússza meg csupán bocsánatkéréssel az ügyet, ugyanis mind a demokrata, mind pedig a republikánus kongresszusi képviselők már korábban jelezték: mindenképpen foglalkozni akarnak az adatgyűjtési botránnyal. A törvényhozás ráadásul jövőre új adatvédelmi törvényt akar alkotni és a jogszabály kidolgozásának és bevezetésének szükségességére a Google ügye lehet a hivatkozási alap.

Edward Markey republikánus képviselő dicsérte az FCC lépését. Szerinte nem lehet csak egy kézlegyintéssel elintéznie azt, ha a Google technológiáját az emberek magánéletének kikémlelésére használja.

A botrány Peter Schaar német adatvédelmi biztos bejelentése után robbant ki. A társaság nemrég elismerte, hogy a világtérképéhez kapcsolódó utcanézegető (Street View) alkalmazás bővítésénél a nem titkosított Wi-Fi hálózatokról jelszavakat és elektronikus leveleteket is rögzítettek a speciális járműveikkel. A Google adatgyűjtési gyakorlatát Németország, Nagy-Britannia, Olaszország, Spanyolország, Kanada és Ausztrália is vizsgálta, illetve vizsgálja. A vállalat helyzetén az sem javított, hogy bejelentette: a jövőben egyik autója sem fogja gyűjteni a vezeték nélküli infrastruktúrákban található információkat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • messen #8
    Igen. Idióta vagyok. De nézzük az egészet kicsit máshogy, és tekintsük az adatot pénznek.
    a. Ha a pénzt elzárom a lakásban (zárt wifi), és valaki az utcáról bejön érte, és elveszi, az lopás. Tiszta sor. Feljelentem, és a rendőrség [megpróbálja] előkeríteni.
    b. Ha viszont fogom a köteg pénzt, és kiállok vele az ablakba, majd kiszórom az egészet az utcára (nyitott wifi)... Elviszik a pénzt, és ha rendőrt hívok rájuk, akor bizony a rendőr ki fog röhögni, és szerencsém lesz, ha nem számlázza ki a kiszállást :P

    Tényleg hülye vagyok, hogy így gondolom, ugye?
  • Tiro2 #7
    Ha nyitva felejted az ajtót és én ellopok tőled mindent, az is tök jó móka nem?
    (Egyesek milyen hülyén tudnak gondolkodi...)

    Képzeld az idősebb korosztályban nem kapott fontos szerepet IT...
  • Rotyoka #6
    De ha valaki ahhoz is buta, hogy a saját Wifi hálózatát levédje akkor miért kell azt védeni? Mellesleg ez tök jó móka, mert aki rácsatlakozik annak lazán ellopod az összes adatát :D
  • Amiga #5
    Azért én is leírom, micsoda hülye segg dumát vágtál itt le. ;-)
  • MacropusRufus #4
    hát ez szar duma.
    De látom elöttem már leírták amit én is akartam.

    Nekem is van néha nyitott AP pontom... de sok köszönet nincs benne, ha valaki azon próbálkozik
  • NullZ3r0 #3
    Ha nem zárod be az ajtót, attól még nem mászkálhat be a lakásodba akárki, és ha megteszik, az betörés.

    A másik eset, hogyha valaki szándékosan nem titkosítja a wifijét, mert pl access point-ot üzemeltet. Akkor az ezt használók adatait minden további nélkül el lehet lopni?
  • G_ArchAngel #2
    Ha valami a tied, de nem veded, akkor mas elviheti?
    Mondjuk a kertedbol a gyumolcsot? Te vagy a hibas, mert nincs kutyad...

    De mondjuk akkor ez be is fotozhatok az ablakodon, mikor tornazol a kedveseddel - miert nem engedted le a redonyt?

    Attol, hogy az adott szemely wifije nincs levedve, az nem azt jelenti, hogy adatot gyujthetsz rola. Megteheted, de minosuljon lopasnak es legyen buntetendo.
  • messen #1
    Ha valaki nem állítja be rendesen a routerét, és szanaszéjjel sugározza az adatait, plusz jelszót sem rak rá... Igen! Törvényt kell hozni, hogy őket védjük!

    Ez olyan, mintha megbüntetnénk azt, aki tud olvasni, mert az analfabéta nem.
    A google nem tesz mást, mint ezeket a hanyagneteket szedegeti össze. Hol van free wifi, stb.
    De jogos. Törvény kell ide, de nem a google-t kell megb*szni, hanem a hanyagneteseket! Szép állom :D (nem véletlen a végén a mosoly, mielőtt elindulna a flame)