Berta Sándor

Vita a geolokációs szolgáltatások szabályozásáról

Thomas de Maiziére belügyminiszter kezdeményezésére konferenciát tartottak Berlinben a geolokációs rendszerek szabályozásának kérdéséről. A rendezvényen politikusok, cégvezetők és adatvédelmi szakemberek vettek részt.

A megjelent személyek között volt Ilse Aigner fogyasztóvédelmi, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger igazságügyi, Rainer Brüderle gazdasági és Norbert Röttgen környezetvédelmi miniszter, valamint a Google, az Apple és más IT-konszernek képviselői. A konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy a Google Street View, a sightwalk és más hasonló szolgáltatások működése számos kérdést vet fel. Tény, hogy ezekben a megoldásokban komoly innovációs lehetőségek vannak és akár közvetlen módon is hasznot jelenthetnek az emberek számára, ugyanakkor figyelembe kell venni az információs önrendelkezési jogban rejlő veszélyeket is, ide értve például a profilkészítések és a személyes, illetve geoadatok összekapcsolásának lehetőségét.

"Én már másfél évvel ezelőtt kezdeményeztem a házam felismerhetetlenné tételét. Akkor a lakóhelyemen panaszt nyújtottam be a Google-hez és ugyanerre biztattam a szomszédaimat is. Jelenleg nem a Google Street View vagy más hasonló szolgáltatások, hanem az általuk keletkező óriási adathegyek lehetséges összekapcsolásai jelentik a legnagyobb adatvédelmi problémát. Hiszen ha az adott cég üzleti modellje az adathegyek összegyűjtésén alapul és az új szolgáltatások is hasonló információgyűjtésekhez vezetnek, akkor megalapozottnak nevezhetők az aggodalmaink."

"A mostani vita arról szól, hogy miként lehet egy olyan általános pontot találni az adatvédelmi törvényben, amely a geoadatok kezelését szabályozza. De Maiziére kollégámhoz hasonlóan én sem tartom sokra a Google-törvény ötletét. Ugyanakkor örülök, hogy a nyilvánosság nyomására a kabinet szeptember 20-án mégis foglalkozni fog a geolokációs szolgáltatások adatvédelmi kérdéseivel, hogy ezután minél gyorsabban megvalósulhasson a szövetségi adatvédelmi törvény reformja" - nyilatkozta Sabine Leutheusser-Schnarrenberger.

A BITKOM szakmai szervezet azt kérte a német kormánytól, hogy ne hozzon elhamarkodott döntést. "Nem kell minden új internetszolgáltatáshoz egy egyedi törvény, hanem inkább stratégiai hálózatpolitikára van szükség. Annak kell előtérben lennie, hogy miként használhatjuk ki társadalmi és gazdasági szempontból a legjobban a technikai fejlődésben rejlő lehetőségeket. Az aggályokról beszélni kell, de az internetre és az abban rejlő lehetőségekre nem szabad kockázatként tekinteni. Németország nem hagyhatja magát nemzeti jogszabályokkal eltéríteni a technikai fejlődés útjáról" - hangsúlyozta prof. dr. August-Wilhelm Scheer, a BITKOM elnöke.

Peter Schaar adatvédelmi biztos szerint teljesen nyitott a kérdés, hogy milyen plusz haszna lehetne egy új törvénynek, hiszen a Google már most is felismerhetetlenné teszi az arcokat és a rendszámokat, sőt a házakat is. Ezek a lehetőségek ugyanakkor hiányoznak az állami geodéziai és más hivatalok rendszereiből. A törvényalkotók pedig ezen egyelőre nem is akarnak változtatni. A jogász hozzátette: az állampolgárok döntését tiszteletben kell tartani, különösen akkor, ha az illető a saját tulajdonát vagy a személyiségi jogait szeretné megvédeni, s ezért nem akarja, hogy a háza, illetve a lakása látható legyen a panorámakép-szolgáltatásokban. Egy túl szigorú szabályozás viszont veszélyeztetheti a sajtószabadságot.

A téma tehát nagyon összetett és összhangba kell hozni a bérlők, a tulajdonosok, a médiák és a hivatalok érdekeit. Azt is látni kell, hogy a Street View és más szolgáltatásoknak kétségkívül vannak előnyei is, például sokkal könnyebbé válhat egy új lakás keresése, a nyaralás megtervezése vagy egy étterem megtalálása. De a városokról készített fotók hasznosak lehetnek a navigációs rendszerekhez is, hiszen segíthetik a tájékozódást egy idegen városban. "A hálózatpolitika egyben gazdaságpolitika is. Úgy kell politizálnunk, hogy a jövő egyik Google típusú cége Németországból származik majd. Csak így alakíthatjuk át sikeresen az interneten, nem pedig a nemzeti törvényhozás hektikus kísérleteivel" - szögezte le Peter Schaar.

Németországban nyáron kezdeményezték a szövetségi tartományok, hogy az adatvédelmi jogszabályokba kerüljenek bele a városokat fényképező vagy filmező szolgáltatásokkal kapcsolatos kitételek is. Thomas De Maiziére erre válaszul közölte, hogy a kabinet nem tervezi a Bundesrat által javasolt Lex Google megalkotását és bevezetését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • birdo #3
    Mitől rettegnek ???
  • Szefmester #2
    hehe.. elképzeltem egy német panorámafelvételt egy városi kilátóból.. látod a fákat a kék eget, a napot a madarakat, és a közutakat.. meg sok sok fekete pacát, vagy esetleg sok színes agyonpixelezett izét..

    idióta németek.. egy szinten vannak a brit tudósokkal :)
  • mad mind #1
    Már megint a németek.
    http://www.sightwalk.de/#
    Erre bezzeg nem fújnak.