Berta Sándor

Eljárás indult a Street View ellen Spanyolországban

Újabb európai uniós tagállamban kénytelen magyarázkodni a webes konszern a WLAN-információk gyűjtése, illetve az ezekkel összefüggő lehetséges adatvédelmi jogsértések miatt.

Az Agencia Española de Protección de Datos (AEPD) spanyol adatvédelmi hivatal sajtóközleményben jelentette be az eljárás megindítását. Az AEPD azzal indokolta a lépést, hogy a Google ellen májusban indított vizsgálat igazolta a korábbi gyanút és a vállalat az emberek tudta és beleegyezése nélkül gyűjtött össze a személyes adatokat, elsősorban neveket, címeket és jelszavakat.

A hivatal munkatársai megállapították, hogy a cég öt különböző módon, két esetben komolyan, három esetben pedig nagyon komolyan megsértette a jelenleg hatályos spanyol adatvédelmi jogszabályokat. Ezért ha az eljárás elmarasztaló ítélettel zárul, akkor a Google jogsértésenként minimum 60 ezer, maximum pedig 600 ezer eurós pénzbüntetéssel sújtható. Az amerikai társaság helyzetét nehezíti, hogy az AEPD mellett ráadásul még egy madridi vizsgálati bíró is nyomozást rendelt el a Street View ügyében. Az Agencia Española de Protección de Datos ennek az eljárásnak a lezárultáig felfüggesztette saját eljárásának a lefolytatását.

A Google madridi képviselői sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy a Street View szolgáltatás működése kapcsán személyes adatok is a birtokukba kerültek. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy egyrészt nem fértek hozzá teljes nevekhez, címekhez és jelszavakhoz, mivel autóik állandóan mozgásban voltak, másrészt ezeket az információkat semmilyen formában sem használták fel.

Peter Schaar német adatvédelmi biztos áprilisban egy európai szakembertől szerzett tudomást arról, hogy a vállalat a Street View szolgáltatáshoz használt kamerás autóit különleges berendezésekkel látta el, így azok alkalmassá váltak a vezeték nélküli infrastruktúrák vizsgálatára. Később kiderült, hogy a társaság - korábbi állításaival ellentétben - személyes adatokat is gyűjtött a WLAN-hálózatokból. A cég elnézést kért és ígéretet tett minden megszerzett információ megsemmisítésére. Ezután kezdte vizsgálni négy állam, köztük Spanyolország is a Google adatgyűjtési gyakorlatát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!