MTI

Óvatosan indul a Google utcanézegető Németországban

Óvatosan indult a Google utcanézegető (Street View) Németországban, ahol a sokat vitatott szolgáltatás a héten mindössze néhány nevezetesség nagyfelbontású utcarészletével bővült.

A Google alkalmazásának online tesztelése többek között a berlini kancelláriahivatal előtti Willy Brandt útról, a hamburgi Köhlbrand-hídról és a Bayern München futballcsapat otthonáról, az Allianz Arénáról készült felvételekkel kezdődött. Az amerikai informatikai vállalat tervei szerint az év végéig húsz német nagyváros lesz bejárható a nagyfelbontású panorámaképekkel kiegészített térképszolgáltatással. A városok feltérképezése már korábban befejeződött, azonban a személyiségi jogi kérdésekre gondosan ügyelő német szövetségi kormány addig nem engedi a szolgáltatás elindítását, amíg a polgárok aggodalmaira megnyugtató megoldást nem találnak.

A németek szimpátiáját a Google azzal próbálta megnyerni, hogy nemcsak az arcokat és a rendszámtáblákat, hanem a házakat, kerteket is töröltetni engedte a műholdas térképéhez kapcsolódó utcanézetekből. A törlési kérelmek elküldésére kiszabott időn belül összesen 244 237 kérés érkezett, azaz a 8,5 millió német háztartás 2,9 százaléka jelezte, hogy nem szeretné, ha a tulajdonát képező ingatlan felismerhető lenne a Street View oldalain. A jelenleg 23 országban elérhető szolgáltatással legutóbb a cseheknek gyűlt meg a baja. A személyes adatok védelmével foglalkozó prágai hivatal április óta vizsgálta a Street View működését és szeptemberben arra az álláspontra jutott, hogy nem ad engedélyt a szolgáltatás további bővítésére.

A Google akkor veszítette el számos ország bizalmát, mikor kiderült, hogy az utcanézeteket rögzítő, kamerákkal felszerelt járműveik "véletlenül" a titkosítás nélküli Wi-Fi hálózatokról is rögzítettek adatokat. Az informatikai vállalat később elismerte, hogy 2006-tól kezdve több mint 30 országban gyűjtött Wi-Fi hálózati információkat. Hollandiát és Új-Zélandot beleértve jelenleg hat országban zárult le a Google elleni vizsgálat. Ahol az informatikai cég lehetőséget kap rá, mielőbb törli a kifogásolt adatokat, hozzátéve, hogy a Street View fényképezését végző járművek, az elmúlt négy év gyakorlatával ellentétben többé nem gyűjtenek Wi-Fi információkat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • B0nFire #3
    "A privacy mindenkit megillet." – Írjunk szerintem inkább magánszférát, vagy magánéletet szerintem.
  • Ferrer #2
    Te mit szólnál hozzá, ha építenél egy kerítést direkt, hogy ne lássanak be, aztán a gúglis kocsi magasan lévő kamerái mégis "bekukkantanának", aztán felraknák a kerted képeit a netre? És ha sokaknak van rejtegetnivalója, akkor mi van? A privacy mindenkit megillet.
  • FrostyDK #1
    de félnek a németek mindentől, istenem...
    a wifi-s turkálás miatti felháborodást még megértem...de hogy komplett házakat cenzúráznak...úgy látom sokaknak van rejtegetnivalója