Berta Sándor

Leállítja WLAN-adatgyűjtéseit a Google

Az amerikai óriáscég bejelentette, hogy a jövőben egyik autója sem fogja gyűjteni a vezeték nélküli infrastruktúrákban található információkat. Ez derült ki Jennifer Stoddart kanadai adatvédelmi biztos vizsgálati jelentéséből.

A kanadai jogvédő nyilvánosságra hozta, hogy a Google leállítja a több országban is kifogásolt WLAN-adatgyűjtési gyakorlatát és azt a jövőben sem indítja újra. Mint ismeretes, a vállalat a településeket feltérképező járműveit olyan eszközökkel látta el, amelyek segítségével alkalmasak voltak akár a személyes adatok gyűjtésére is. A legnagyobb problémát az jelentette, hogy a társaság erről nem tájékoztatta az embereket, így azok tudta és beleegyezése nélkül gyűjtötte az adatokat.

Aki azt hiszi, hogy a Google ezek után lemond a WLAN-adatokról, az téved. Csupán a módszer változik. A cég ugyanis a jövőben nem a Street View-autók, hanem különböző szolgáltatás segítségével igyekszik hozzájutni ezekhez az információkhoz. Amennyiben valaki bizonyos szolgáltatásokat használ az okostelefonján vagy a notebookján, akkor a tartózkodási helyét jelölő adatokat automatikusan megkapja majd a vállalat központja. A Google Maps esetén például külön beállítható az adattovábbítást engedélyező funkció.

Azt ugyanakkor nem lehet tudni, hogy a társaság a jövőben is összehasonlítja-e a WLAN-hozzáférések MAC-címeit a Street View adatbázisában található feljegyzésekkel vagy sem. Stoddart hangsúlyozta: a vállalat nem kíváncsi a felhasználó pontos helyzetére és azt a jövőben sem akarja tudni. Ugyanakkor a Google elismerte, hogy ez az adatgyűjtési módszer veszélyt jelenthet az emberek magánéletére.

A kanadai adatvédelmi biztos vizsgálata egyébként kiderítette, hogy a WLAN-adatgyűjtő szoftver fejlesztéséért felelős programozó a munkája során a dokumentációban többször is felhívta a figyelmet a lehetséges adatvédelmi problémákra, de ezeket csak felületesen érintette és ezért nem is jelezték a kockázatokat a cég jogászainak. Ezért történhetett meg, hogy a jogászok nem vizsgálták meg a program használatának a magánéletre vonatkozó lehetséges hatásait és adatvédelmi kockázatait.

"Ez egy gondatlanságból elkövetett hiba volt, amit én nagyon komolyan veszek. Úgy vélem, hogy ez az ügy még koránt sincs megoldva és majd csak akkor tekinthető lezártnak, hogy ha a Google átdolgozza alkalmazottai adatvédelmi képzését. Emellett fontos, hogy a társaság átfogó adatvédelmi irányelveket dolgozzon ki és vezessen be, valamint ezek betartását név szerint megnevezett személyekkel ellenőriztesse. Továbbá a vállalatnak minden a kanadai WLAN-használókról gyűjtött adatot törölnie kell" - szögezte le a szakember. Stoddart 2011 február elejéig adott haladékot a vállalatnak a hiányosságok megszüntetésére és az általa javasolt intézkedések megvalósítására.

A cég ellen éppen a napokban indított eljárást az Agencia Española de Protección de Datos (AEPD) spanyol adatvédelmi hivatal, amely öt rendbeli jogsértést állapított meg, ezért akár több millió eurós pénzbüntetést is kiszabhat a Street View üzemeltetőjére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #6
    Internetcafe? Full forgalmi packet-sorozatokat mentettek le, nem csak nyitott wifi-ket terkepeztek fel. Es ez csak ami kiderult :).
  • Laza #5
    Persze, így van ... csak ettől még nehogy már azt csináljon egy múlti, amit csak akar. Ez a Google gyerek kezd egyre ellenszenvesebb lenni, egyre jobban elszalad velük a ló, azt hiszik azt csinálnak amit csak akarnak.
  • Omega #4
    Aztán kit érdekel, aki nagyon félti az adatait eleve nem is használ wlan-t, ha mégis akkor meg kódolja. Ezek után akinek ellopják a bizalmas adatait csak magára vethet.
  • Zoliz #3
    Végre egy igazán jó hír! Ezerből egy ilyen van.
  • attes #2
    OK. Mindenféle adatokat gyűjtenek az emberek privát wifi hálózatairól az utcát fényképező google autók.

    Erre nem lehet azt mondani, hogy "bocsi nem tututk, hogy ezt nem kéne".
    Agyemenés.

    Ráadásul már 1-2 éve kezdődtek ezek a perek, és ezek szerint nemhogy nem hagyták még abba, hanem nem is tervezik abbahagyni.

    Mi a ********!!!!!!!
  • tntmax #1
    Ja, valószínű.