Berta Sándor

Street View konkurensen dolgozik a Nokia

A finn mobiltelefon-gyártó megirigyelte a Google ambícióit és még részletesebben feltérképezné az európai és az észak-amerikai városokat. Kérdés persze, hogy a helyi lakosok miként fogadják majd az elképzelést.

A Google adatgyűjtési gyakorlatáról hónapok óta vita folyik világszerte. Internetes cégek, gazdasági és adatvédelmi szakemberek, valamint politikusok sorolnak érveket pro és kontra. Úgy tűnik azonban, hogy a Nokia vezetőit a konfliktusok sem zavarják, és belevágnak saját programjuk megvalósításába. A finn mobiltelefon-gyártó vállalat azt tervezi, hogy az európai és az észak-amerikai városokat nem csak hagyományos kamerákkal, hanem lézeres készülékekkel is feltérképezi, hogy így még pontosabb képeket kapjon a helyi utcákról és épületekről. Az információt Frank Pauli, a Navteq cég térképekért felelős menedzsere megerősítette a WirtschaftsWoche gazdasági lapnak.


A szakember elmondta, hogy már beszerezték a kamerázásokhoz szükséges járműveket és azokat felszerelték az úgynevezett Lidar-technikán alapuló eszközökkel. Ezek képesek 1,3 millió lézerpontot rögzíteni másodpercenként és ezáltal megörökíthetik az adott környék tűéles 3D-s képét. Emellett minden gépkocsit felszereltek 360 fokban látó, nagy felbontású videokamerákkal és a műholdas helymeghatározó rendszerek fedélzeti vevőegységeivel.

Pauli elmondta, hogy a cég már két esztendeje dolgozik a technológián. A San Fransiscóban végrehajtott első tesztek már lezárultak és még az év vége előtt elkezdik Franciaország és Nagy-Britannia feltérképezését. Németországban csak a jelenlegi vita megnyugtató módon való lezárulta után járják majd az utakat a Nokia autói.


A Navteq céget 2007 októberében 8 milliárd dollárért vásárolta meg a Nokia és napjainkban a Google mellett a navigációs piac második legnagyobb szereplőjének számít. A lézeres épületfeltérképezés egyáltalán nem számít újdonságnak, hiszen Peter Fleischer, a Google adatvédelmi megbízottja idén áprilisban egy blogbejegyzésben azt írta: a járműveik fel vannak szerelve olyan rendszerrel is, amelyek képesek lézeres mérésekkel 3D-s információkat gyűjteni az épületekről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #4
    Hát a kémlelődő kocsik kerekének lufimód kidurrantásával fogadják. Jó esetben.
  • Rotyoka #3
    bukott ötlet
  • Sir Quno Jedi #2
    Végre pontos térképeket kaphatunk vaze! Kérdés, hogy mikor kapunk pontos GPS-t is hozzá, ami nem téved 10 métereket, netán műxik az épületeken belül is?!?!
  • bracsek #1
    :) Mondom én hogy megy ez :D