Berta Sándor

A Web 2.0 nem kommunikációs csodaszer

Nemzetközi szakértők szerint a gyakran dicsért Web 2.0 közel sem tökéletes és a cégek számára nem jelent kommunikációs csodaszert, de a jelentősége ennek ellenére vitathatatlan.

"A közösségi honlapoknak hiába van sok felhasználójuk, attól még koránt sem minősülnek Szent Grálnak" - nyilatkozta Mirko Lange, a talkabout communications cég ügyvezetője. A szakember szerint a közösségi hálózatokkal kapcsolatos őrület miatt sokan jelentős mértékben túlbecsülik azok vállalati kommunikációban és marketingben kifejtett hasznát, illetve maguknak a hálózatoknak, elsősorban a Facebooknak az értékét. Tény, hogy számos esetben sikeresen alkalmazhatók a közösségi médiák a céges kommunikációban, de sok embernek semmi kedve nincs ezeken az oldalakon bizonyos ismert márkákról beszélgetniük.

Lange hangsúlyozta: a vállalatok csak akkor lehetnek sikeresek a közösségi oldalakon, ha betartanak bizonyos szabályokat. Bármelyik vállalat sikeres lehet az interneten is, de csak akkor, ha fontos témákat vet fel. Ezeket a kérdéseket azonban jól kell bemutatni, mindehhez pedig kreativitásra és szenvedélyre van szükség, azonban a sikerre még így sincsen garancia. Napjainkban gyakran hálózatba kötött kommunikációról beszélnek, de jelentősen túlértékelik a különböző portálok és a platformok szerepét és jelentőségét.

Egy másik szakértő, Bejmain Loos szerint viszont pont az internetes közösségben rejlik bizonyos márkák ereje. "A márka egyenlő a közösséggel. A közösségi weben ugyanis az emberek befolyásolják a márkaképzést. Egy márka fentről való felépítése már nem működik. Ezek már közösségi tartalmak" - mondta Loos. Az leszögezhető, hogy amelyik vállalat nem jelenik meg a Facebookon vagy a Twitteren könnyen lépéshátrányba kerülhet konkurenseivel szemben. Ugyanakkor az is igaz, hogy önmagában nem célszerű csak ezekre a platformokra építeni egy cégcsoport marketingjét. Ennek az arany középútnak a megtalálása a legnehezebb.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #14
    ezzel is nagyjabol.
  • Tetsuo #13
    1et ertek.
  • willcox #12
    Azon nem csodálkozom, hogy nem érted (az eddigi véleményeid alapján).
    Ha kapcsolatot tartok valakikkel, akkor az csak rám, és azokra tartozik, akikkel tartom a kapcsolatot, ehhez senki másnak nincs köze. De nem csak ahhoz nincs köze, hogy milyen diskurzust folytatok valakivel, hanem még ahhoz sincs közük, hogy egyáltalán kivel tartok kapcsolatot, kik az ismerőseim, stb. Ezek személyes dolgok, senkire sem tartoznak.
    Ez az önkéntes Big Brother tagság nem vonzó, csak az alacsony IQ-val rendelkezőknek. Amikor a tévés sorozat ment, azt sem néztem, mert nem érdekelt (bár az többnyire fizetett statisztákkal ment).

    PS: sosem voltam falusi, és soha nem is akarnék az lenni. Sosem vonzott az a létforma. A mindenki ismer mindenkit, és mindenki tud mindent a másikról nem szimpi.
  • Ferrer #11
    Falvakban volt szokás, az 50-es évek előtt. Ma nem kell egy faluban lakni, mégis visszajött ez a folklóros motívum. Hát nem szép?

    "Nekem ilyesmire nincs igényem. De tudod, én már akkor is tudtam kapcsolatot tartani az ismerőseimmel, amikor még internet sem volt, sőt, még mobiltelefon sem."

    De miért jobb az, hogy valaki nem használ ki egy ilyen platformban rejlő lehetőségeket, és elbújik előle, mint ha használná? Ezt nem értem.
  • willcox #10
    "az elmúlt idők közösségi összejövetelei ilyen formában visszatértek" - miféle "elmúlt idők közösségi összejövetelei"?
    Örülj csak, hogy részese vagy. Nekem ilyesmire nincs igényem. De tudod, én már akkor is tudtam kapcsolatot tartani az ismerőseimmel, amikor még internet sem volt, sőt, még mobiltelefon sem. Az én ismerőseim sokkal erősebb kapcsolatot jelentenek, mint egy "bejelöllek ismerősként" bármilyen himihumi oldalon anélkül, hogy bármit is tudnék róla. Tudod, madarat tolláról...
  • e57 #9
    Az ilyen portáloknak hála, soha nem fognak kihalni a klasszikus spam levelek.
    29. éves apuka gyűjt... (már 10 éve); AOL 32Ft-ot ad minden e-mailért (a nagyrabecsült felhasználóknak még az sem esett le, hogy ezeknek a rendszereknek a belső levelezése nem e-mail, de azért rendíthetetlenül nyomják a forward to all friend gombot); bill gates szétosztja a vagyonát, most küldd el a levelet midnenkinek, ha kapni akarsz belőle.... stb.

    Az azonos faluban lakóknak kötelező bejelölni egymást, különben örök harag...

    Jelez a rendszer, ha az "ismerősnek" névnapja/szülinapja van. Nehogymár ne írd ki a főlapra, hogy én nagyon jó barátod vagyok, látod eszembe jutott a nagy nap! Virtuálisan meg is isztok egy pohár pezsgőt. (ketten egy pohárral)

    Munkahelyre jelentkezéskor természetesen a leendő főnök lecsekkolja iwiwet, facebookot, stb... hogy milyen ember is vagy.

    A rendszerváltáskor eltöröltük a személyi számot mert az olyan izééé... és az igazolványba is egy csomó minden ne legyen benne, mert kinek mi köze hozzá.
    Most a portálokba önként és dalolva jelölgetik, és teszik közzé még az intim dolgaikat is.

    Nah, hirtelen ezek a számomra hányingert keltő dolgok jutottak eszembe a közösség építésről.
  • Ferrer #8
    Hát, ha te mindenben csak a negatívumot tudod észre venni.. Én örülök, hogy az elmúlt idők közösségi összejövetelei ilyen formában visszatértek, és az ember folyamatosan része lehet ennek.
  • sanyicks #7
    Pedig a fácsebúkot nem az apple csinálja!
  • willcox #6
    A facebooknak semmilyen előnye nincs, csak hátránya, az viszont sok.
    Az én közösségemet megszervezem magam, nem kell hozzá semmilyen adatturkász szolgáltatás. Kapcsolatot egyébként is csak olyanokkal tartok, akiket személyesen ismerek. Felületes, felszínes dolgokra nincs igényem.
    Persze, akiben túlfűtött exhibicionizmus van, az csak használja.
  • lamer the true #5
    Ferrer már elveszett ]:) koncentráljunk inkább a még megmenthetőkre :)