Berta Sándor

Máris spam árasztotta el a Pinget

Bár Steve Jobs, az Apple első embere csupán néhány napja mutatta be az almás cég új közösségi hálózatát, azt máris elöntötték a kéretlen elektronikus reklámlevelek.
* A spammerek és más kiberbűnözők különböző módszerekkel próbálják megszerezni a múlt héten debütált Ping regisztrált tagjainak személyes adatait. Ugyan a Sophos biztonsági cég szerint a próbálkozások egyelőre kevéssé veszélyesek, ennek ellenére nem árt az óvatosság. "Mint minden közösségi hálózat, ez is akkor válik igazán érdekessé a kiberbűnözők számára, ha sokan használják. A közösségi rendszerek előnyösek a spammereknek, hiszen célzottan dolgozhatnak. Meghatározott csoportokat kutathatnak fel, majd ezeket direkt marketinges módszerekkel kereshetik meg" - közölte Thorsten Urbanski, a G Data biztonsági vállalat szakértője. Urbanski hozzátette: a Pingnél elsősorban bizonyos zenészek rajongói vagy zenei irányzatok jelenthetik a spammerek kereséseinek alapjait.


Amennyiben valaki a Pingnél felkeresi egy művész oldalát, úgy nagyon rövid időn belül szembesül azzal, hogy a bejegyzések közül több is felmérésekben való részvételre ösztönzi. A spammerek által alkalmazott szlogenek között gyakran előfordul a Free iPhone. A cél egyértelmű: a gyanútlan felhasználót a saját honlapjukra kell csalogatni. Mindezt ráadásul viszonylag zavartalanul megtehetik, mivel az Apple nem alkalmaz hatékony védelmi mechanizmusokat a Pinghez való regisztrációnál. Amennyiben például meg kellene adni a hitel- vagy bankkártyaszámokat, úgy a Sophos szerint jelentősen nehezebbé válna a bűnözők dolga.

A hiányosságok ellenére a biztonsági szakemberek mégsem beszélnek le senkit az új szolgáltatás használatáról, mivel a fejlesztőknek sikerült megszüntetniük a korábbi iTunes-szoftver 13 potenciális biztonsági problémáját. Urbanski hangsúlyozta: a legjobb védekezést a rendszeresen frissített biztonsági szoftverek használata és az óvatosság jelentheti.

"Nyitott szemmel kell szörfölni a világhálón. Ha valaki felkeres egy oldalt, akkor jó, ha megnézi annak a címsorát is, hogy megtudja, milyen honlapra keveredett. Emellett fontos, hogy a felhasználók ne adják ki azonnal a személyes adataikat. A Pingen ugyanis a kiberbűnözők leendő áldozataikat különböző ígéretekkel - például exkluzív koncertfotókhoz jutással - bizonyos portálokra csalhatják. Ilyen esetekben mindig mérlegelnünk kell, hogy valóban szükség van-e a címünk és a banki adataink kiadására csak azért, hogy néhány felvételt megnézhessünk, vagy sokkal inkább egy csapdáról van szó" - adott tanácsokat a szakértő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • opeca #14
  Érdemes megnézni a szilikonvölgy kalózai című filmet amiben két remek ember Bill Gates és Steve Jobs útját a sikerhez vezető úton mutatja be.

  Remek, tisztességes ember mmind a kettő, a vicc az, hogy Bill Gates sem volt kutya, de emberileg Steve Jobs sokkal nagyobb szardarab.
 • Laza #13
  "akkor kotrok egy ásót és elásom magam"

  Inkább egy gödröt, abba könnyebb :)
 • Laza #12
  Na, nagyon kellett még egy szutyok közösségi oldal ... mindenki akar egy szeletet ebből a tortából :)
 • stremix #11
  Nekem gyanús ez a spam dolog (az apple öncélú reklámától eltekintve) mivel rengeteg vírus saját magát küldi tovább, ráadásul úgy h aki már megkapta az nem is tud róla h az ő levelezőjéből/gépéről küldött bármit is. Szóval biztos h csak célzott "támadás" lehetett? Vagy akkor most mi van?
 • tntmax #10
  Azért aki azt a szókapcsolatot hogy "Free" és "iphone" együtt képes elhinni és még rá is kattintani, az meg is érdemli. Mellesleg nekem ez jut eszembe a cikkről: http://www.youtube.com/watch?v=aEadZUjjtVE

  Bocs. :)
 • pasi29uk #9
  Teljesen mind1 mit használsz netezésre telefont, számítógépet, TVt, vagy a hűtőszekrényed... vásárláskor csak eszközt kapsz de IQ mellé nem.
  Ezzel azt akarom mondani, hogy NEM a felhasználó dolga, hogy okos vagy percre kész legyen hanem a gyártóé.
  Azért vásárolok márkás termékeket, szolgáltatásokat, hogy hülye maradhassak és programozók százai - ezrei védjenek engem akiből élnek!

  Ha pedig minden weboldalon megadom a banki adataim, vagy lefotózom a risztót a házban és feltöltöm stb (amit a most felnövő netes nemzedékről nehezen tudok elképzelni) akkor kotrok egy ásót és elásom magam!
 • Madve #8
  Ájszpem az ájgyepeknek. Nem véletlenül indít minden termékük ájjal. Énközpontú cég énközpontú vezérrel az énközpontú vásárlókat megcélozva.
 • sanyicks #7
  Az apple fanoknak jó lesz, úgy is különlegesen akarják mindig magukat érezni, hát most különködhetnek hogy nem a fácsebúkra, meg a tripperre regelnek :)
  És a lényeg hogy remélhetőleg elfoglalják magukat egymással :D
 • lenox01 #6
  Pff van olyan ember aki egyaltalan regisztralt erre a sz@rra? 1 millio? Mind hulye :D
 • Permissive #5
  ki másra?:)))))) ek kő adni a cuccot:)))))))))
  a paraszt meg majd szív:))))))))