Berta Sándor

Kiforratlan eszközök tömege vesz körül minket

Don Norman a kognitív tudományok szakértője, a használati élménnyel foglalkozó Nielsen Norman csoport tanácsadója, a University of California professzor emeritusa. A 75 éves tudós munkáinak többsége az emberközpontú dizájnnal foglalkozik, az ajtóktól kezdve a számítógépekig. Az ember azt hihetné, hogy az informatikusok és a dizájnerek két külön világot alkotnak, Don Norman viszont mindkét területet ismeri.

"Úgy gondolom, hogy a mai technika nem követel túl sokat az emberektől. Ha valamit jól csinálnak meg, akkor az mindig használható és érthető, egyúttal megbízható lesz. Napjainkban sokkal inkább azon termékek özöne jelent problémát, amelyeknél idő- és költségokokból a dizájnon spóroltak. Pont az a problémánk a mai eszközökkel, hogy nem igazán kiforrottak és az emberek nem tudják, hogy mi mindent lehet velük csinálni. Aki valóban megbízható technikát akar, az nem szabad, hogy az élmezőnyben legyen. Sokkal jobb, ha néhány évet késik az adott készülékkel. Amennyiben valaki nem bír ennyi időt várni, az rengeteg frusztrációnak lesz kitéve és hibás funkciót kockáztat. Az én tanácsom az, hogy célszerű mindennek megvárni a harmadik változatát. Néhány évvel az első megjelenés után ugyanis általában kijavítják a hibákat" - nyilatkozta Don Norman.


A szakember hozzátette: van egy alapelve, miszerint sosem száll be egy új repülőgépbe. Inkább vár egy pár évet, mire az adott jármű igazán kiforrottá válik. Örök igazság, hogy minél bonyolultabb valami, annál több a hibalehetőség benne. A mérnökök ugyan logikusan dolgoznak, de pont ez a hiba. Az emberek és a világ sem logikusan működik, előfordulnak váratlan dolgok. "Természetesen nem várhatunk mindig arra évekig, hogy valami teljesen kiforrott legyen. Ma például teljesen megbízható repülőgépeket lehet már építeni, az egész csak akkor válik problémássá, hogy ha a technikai határokat feszegetjük. A váratlan dolgok mindig akkor történnek, hogy ha még gyorsabb, még nagyobb magasságban repülő és több embert szállító repülőgépeket csinálunk."

"Az emberből kiveszett a problémamegoldó képesség. A cégek nem tanulnak sem a saját, sem pedig más vállalatok tapasztalataiból. A gyártókon túl nagy a nyomás: olcsón kell gyártaniuk és gyorsan a piacra kell dobniuk a termékeiket. Az eredmény: egyik készülék sem működik együtt a többivel. A problémák összetettek és sokrétűek, de nem csak technikai, hanem politikai és szociális értelemben is" - hangsúlyozta az informatikus és dizájner. Norman szerint a felhasználóknak összetett, de nem bonyolult eszközökre van szükségük. Éppen ezért fontos napjainkban, hogy az emberek megértsék az általuk használt termékek működését és kezelését. A tervezőknek és a mérnököknek egy csapat tagjaiként együtt kellene dolgozniuk. A technológia, az interfész és a dizájn összetartozó dolgok. Fontos lenne az egyszerűségre törekvés is.

"A Google Android operációs rendszere jó példa. Ugyan nagyon sok funkciója van, de a felhasználó az adott pillanatban ezek közül mindig csak egyet lát. Vagyis a fogyasztók nem látják, hogy mennyire összetett a rendszer, ezért találják az Androidot jól használhatónak és érthetőnek. Az emberek mindig tudni akarják, hogy mi és miért történik. Egy jó struktúrának köszönhetően mindig csak egy dologra koncentrálhatok. A végső cél is az, hogy a látszólag áttekinthetetlen technikai dzsungelt átláthatóvá és megérthetővé tegyük" - szögezte le végül Don Norman.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • stremix #3
  Ez az ürge egy lángelme!!! Micsoda agy, hogy ezt észrevette!
 • Blacktom #2
  Csak a nyugati almás:D
  Egyébkét jól összefoglaltad, minden új dolog, technológia általában drága, és direkt béna, hogy lehessen további pénzt leszívni az emberekről (windows-ok, fényképezőgépek, számítógépek, kocsik...) Az emberek általában egyébként is a menő dolgokat szeretik, ami új, és nem is akarnak hozzáérteni, vagy kreatívan felhasználni. Pedig pont ebben és a problémamegoldásban van a szépsége az ilyen dolgoknak.
 • Cat #1
  A nyugati cégek elsőgenerációs termékeit azért nem szabad megvenni, mert irreálissal drágák és direkt nem raknak bele technológiákat, hogy azokat majd a frissítéssel, "új termékként" ismét eladhassák, a távol-keleti, ezeket lemásoló vagy klónozó elsőgenerációsok pedig ugyan olcsók, és mindent tartalmaznak (legalábbis a specifikációk szintjén), de azok együttműködése, kompatibilitása viszont közel sem tökéletes. Szóval mind a kettő almás, valóban.