Gyurkity Péter

Nem váltja le a noteszgépet a netbook

A Dell - néhány vetélytársuk ilyen irányú kísérletét látva - leszögezte, hogy az olcsóbb, és sokszor rosszabb minőségű netbook megoldások nem válthatják le a hagyományos noteszgépeket.

A cég egyik vezetője a napokban adott nyilatkozatában kihangsúlyozta, hogy néhány rivális gyártó igyekszik oly módon pozicionálni egyes termékeit, amellyel mintha a hagyományos noteszgépek kiszorítását céloznák meg, legalábbis a szegmens alsó-középső kategóriáit illetően. Ezzel ők nem értenek egyet, ezen véleményüket pedig egy nagyon egyszerű állítással látják igazoltnak.

Az állítás a következő: az olcsóbb netbook megoldások semmi esetre sem válthatják le az erősebb noteszgépeket és laptopokat, mivel erre sem az általuk kínált sebesség, sem pedig funkcionalitásuk nem teszi őket alkalmassá. Számos esetben van arra példa, hogy az éppen a noteszgépeket kiváltani kívánó vásárlók utólag csalódottan veszik tudomásul, hogy az újonnan beszerzett masina mindkét téren elmarad elődjétől, amire nincs semmilyen orvosság. Éppen ezért tömegével viszik vissza az új készülékeket, amelyek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.


Az persze jó kérdés, hogy ezen vásárlók vajon miért gondolták, hogy esélyük lehet a drágább és erősebb megoldások kiváltására. A Dell szerint ezért részben egyes riválisaik a felelősek, akik a termékek pozicionálásával, reklámjával, valamint árszabásával azt a látszatot keltik, mintha ez lehetséges lenne. Ők a maguk részéről (az Asus vezetésével ellentétben) úgy értékelik a jelenlegi helyzetet, hogy megfelelő számban és a megfelelő kategóriában értékesítik netbook termékeiket, így a kínálat bővítését nem tervezik.

Az interjúban egyébként elhangzott, hogy az Atom chipek sikere ellenére részesedésük a netbook szegmensben visszaesett az év első negyedében, 24 százalék helyett immár csak az új változatok 20 százalékában voltak megtalálhatók az Intel processzorai. Ezen valószínűleg változtatni fog az ikermagos példányok megérkezése, ám ez még a jövő kérdése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balumann #53
    Igen ezekig én is eljutottam, az N270 -es ami az enyémbe van, az támogatja elvileg az SSE3 -at is (ez szerint). Az MBR -t könnyen vissza tudom állítani egy lives ubuntuval (xp-nek nem kell mbr ha jóltudom, tehát csak törölni kell amúgyis), nem gond, de ha jól tudom az OSX-nek a bootolója az tudja kezelni a windows-t. Külső vinyóm nincs, gépből nem szeretnék kivenni egyet se, mert teli vannak fontos cuccokkal :/ (IDE/SATA USB adapterem van, úgy tudom majd dvd olvasóról föltelepíteni egyébként). Jövőhéten, vagy 2 hét múlva ha lesz időm próbálkozok vele.

    Ilyen Embeddedről még nem hallottam, én teljesen normál ultimate-t raktam. Egyébként a Windows XP -m elég rendesen finomhangolva van (először úgy belejöttem a letiltogatásba, hogy még a wifi -hez létszükséges szolgáltatást is sikerült kivennem :P, aztán próbálkozhattam hogy melyik az). A lementett Windows 7-em (partíciósan) is már valamennyire be van állítgatva, de az még nem volt a legjobb. Embeddednek utánanézek, csak jobb lenne azért a win7, xp tud néha furcsaságokat csinálni.
  • Balumann #51
    Windows 7 -et én is ráraktam, be is állítgattam, de tekintve hogy kicsit lassabb volt (meg a játékok is lassabban futottak rajta), illetve hogy ehhez ami nekem van, nem voltak összeszedve sehol sem a driverek, inkább úgy határoztam hogy egyelőre visszateszem az XP-t. (nekem 160 gigás vinyó van benne, úgyhogy nem kell flash driverokkal szarakodnom :P).
    OSX azért kicsit más tészta, én is örülnék ha lenne valaki akinek van tapasztalata netbookra telepített osx-el. Leírásokat kerestem nagyon sokat, de egy olyat se találtam, ami alapján egyértelművé vált volna, hogy nekem hogyan kell föltelepítenem.

    Hát én személyesen próbáltam a HL2 -t, nem lépte sajna át a 15 fps-t. Mondjuk lehet, hogy config fájlban lehet butítani még, hogy menjen, pl. ennél a vidinél leírásban javasolnak is egyet ami duplázza. Én mondjuk már alapból nem szeretem az ilyen fajta akciójátékokat, úgyhogy hamar töröltem.
  • JoinR #49
    fail
  • pixx #48
    "HL2 ilyen 10-15 fps-el fut, nekem az már nem játszható úgy sajnos"

    Hülye vagy fiam, és még olvasni se tudsz...
  • DeviloftheHell #47
    10-15fps neked játszhato? diavetités kb de igénytelenség az meglehet
  • Balumann #46
    HL2 ilyen 10-15 fps-el fut, nekem az már nem játszható úgy sajnos. Nagyobb játékkal amivel játszottam rajta az a GTA 3, GTA Vice City (utóbbi érdekesmódon jobban megy), GUN, XIII, CS 1.6, PSX játékok (ePSXe teljesen akadás nélkül viszi a psx játékokat, crash bandicottal meg Tekkennel jól el lehet lenni :D), Tony Hawk PS 4, Underground 2 (sajnos gamepaddal rákötve lehet csak normálisan, mert valamiért nem fogad be sok gombot egyszerre a gép - pc-n csak a space/alt/ctrl meg ilyenek esetén volt ilyen :S), SWAT 4 picit akadós de játszható, Need for Speed hot pursuit 2 és Underground 2 ( utóbbi kicsit már lassabb), Splinter Cell Pandora Tomorrow.
    Régebbi vagy kisebb játékok közül is feltudnék sorolni jópár nagyot jót.

    Egyébként ha valaki nagyon mérnöki programokat akar használni, olyan helyen ahol van net, akkor van egy olyan megoldás, hogy bekapcsolva hagyja a nagygépét, fölrakja a Teamviewert, és akkor a nagy gépén csinálja a dolgokat távolról ^^ (vagy beállítja, hogy auto elinduljon a tv., és amikor ott van, fölhívja az éppen otthon lévőt, hogy nyomja meg a bekapcsológombot a gépen).
    Persze játszani nem igazán lehet így.
  • Balumann #45
    Nemtudom miért szidjátok ennyire a netbookokat, én egy EEEPC 900HA -t vettem, még 65ezerért (már 59000 -ért lehet venni). 1,6 Ghz proci, 1 giga ram ,160 gigás vinyó, 3-4 óra üzemidő aksiról. Nagyon sok kisgépigényű játékot találtam, amik jól el mennek rajta, és el lehet velük szórakozni ha éppen nem itthon vagyok (játszani amúgyis itthon hdtv-vel, 5.1 hangal, meg az irányítóimmal szeretek :-) ). Programok közül is szinte minden lényegesebb megy általános felhasználásra. Office 2007 (gyorsan indul és tökéletesen használható), programozáshoz CodeBlocks, Visualstudio, webkészítéshez Dreamweaver CS4 (nem lassú), teliraktam mindenféle pdf és doc könyvekkel (pdf-ekben és több között Foxit olvasójával nagyon jól lehet navigálni, és abban pl. teljes képernyőn is lehet nagyítani, és jó az autogörgetője is, nagyon jól lehet rajta olvasni is így azokat is). Nameg teliraktam minden féle hasznos cuccal, térképszoftverek, meg így minden.

    Multimédiával sincs abszolut gond, a 720p -s HD filmeket is lejátsza élvezhetően.
    Van monitor kimenete is, így rá lehet kötni monitorra vagy projectorra.

    A DVD olvasót hiányolom belőle, az azért nem foglalt volna olyan sokat szerintem, mindenesetre 4ezerért már lehet kapni IDE/SATA USB adaptert, így ha szükség van rá akkor nem drága hozzá csatlakoztatni egyet ^^

    A kis gombok eleinte nehézkesek voltak, de mostmár folyékonyan írok azon is (időnként programozásnál nyúlok mellé amikor ; jelet kell írni).

    WinXP -vel és Ubuntu 9.10 -el használom, Windowst csak hibernálom mindig, így 15 másodperc után már használni is tudom bekapcsolás után, és abszolut stabil. Ubuntuval lementettem a partícióját is, úgy hogy jól be van állítva, így egyszerűen (bár hosszú ideig csinálja) vissza tudom állítani gyorsan ha netán belassulna vagy vírust kapnék. (ezt mindenkinek tudom javasolni akinek netbookja van, ubuntu liveben is működik pendriveról :P).

    Összességében én sokat használom suliban (rendszergazda szakon vagyok), szinte mindent ezen a gépen csináltam eddig, zh-kat is többször írtam ezen (programozás, webszerkesztés), nagyon meg vagyok elégedve vele. A legnagyobb előnye persze a kis mérete, és az 1,25 KG -os súlya.

    Macbook biztos hogy jobb, de drágább is, szerintem multimédiában van csak jelentősebb előnye (azoknak érheti meg maximum többet kiadni). De már készülök hogy megpróbáljak föltenni egy osx -et az eee pc-mre.
  • JoinR #44
  • bippo #43
    Gratulálunk, ezt már a másik netbookos hírnél is elsütötted. Szóval most végre valamit a netbookokról? ...
  • farxis #42
    hát persze ezek a szarok nem váltják le a notebookot!! a macbook teszi ez! mert az jobb.