22
 • joebacsi
  #22
  Én azért bízom abban, hogy normális hangfelismeréssel lassan kiüthető a nehézkes billentyűzet. Beszélni mindenki gyorsabban tud, mint gépelni. Angolul már vannak egész tűrhető megoldások (90% feletti pontosság), magyarul persze még fényévekre vagyunk (technikailag bonyolultabb, kisebb piac).

  Ha erre rágyúrnak és lesz teljes értékű excel, optimalizálva, akkor simán el tudom képzelni ideális munkaeszköznek bizonyos területeken.


  Papírmentes adminisztráció ott, ahol ezt komolyan gondolják:
 • Balumann
  #21
  Szerintem nagyon jó dolog az, hogy ennyi választék közül választhatjuk ki, mire van igényünk, bár komprumisszumokat szinte mindegyikkel kell kötni. Ahogy valaki leírta nagyon jól, ha az a cél, hogy bármikor zsebből előkapva lehessen bizonyos dolgokra használni (net, facebook, msn), akkor az nem lesz alkalmas arra, hogy PowerPoint bemutatókat készítsenek, fullHD videókat szerkesszenek rajta, és hogy kényelmesen legyen használni mindenre (vagy legalábbis nagyobb komprumisszumokkal).

  Az asztali számítógépeknek meg van az az előnye, hogy olcsóbban össze lehet állítani, könnyebb javítani (vagy cserélni), lehet fejleszteni, meg lehet választani hozzá a legmegfelelőbb eszközöket (pl. billentyűzet, egér). Viszont nem lehet hordozni, rá kell kötni külön monitort, billt, egeret, stb.. A notebook sok embernél egy megfelelő alternatíva a számítógép helyett (de legtöbben szerintem még így is inkább asztali gép MELLETT használják), akinek első sorban a hordozhatóság fontos, de ettől függetlenül azért használható méretű kijelzőt szeretnének, amin lehet akár videót is szerkeszteni, megfelelően dolgozni office programokkal, stb..

  Azzal nem értek egyet, hogy notebookon 20% hátrány lenne a billentyűzet miatt, mostmár szinte csak szélesvásznú netbookot lehet kapni, aminek a billentyűzete is szélesebb, ráférnek a num gombok is... még talán gyorsabban is lehet írni rajtuk.

  A netbook egy csökkentett notebook (minden téren), kisebb, kevesebbet is tud, és mégkevésbé kényelmes rajta bármit is csinálni, mint pl. notebookon. Ettől függetlenül nagyon sok mindent lehet, amit notebookon is, egyrészt ha nem álló helyzetben szeretném használni (tehát amíg BKV -n utazok, kibírom, hogy nem netezek vagy bármi mást csinálok gépen), akkor azért jobb azon dolgozgatni, olvasgatni, netezni, és azért használható rajta sok minden, ami notebookon is. Nekem egy 900HA -m van, és Office-t pl. teljesen jól tudom használni (jópersze ha 3-4 óráig kéne azon mindenfélét csinálnom, azért nem lenne jó), és azért fel tudnák sorolni jópár dolgot.
  És azt is meg kell említeni, hogy van monitor kimenetem, amiben 1280x1024 -ben is meg tudja hajtani ez a kicsi gép is a monitort, és akkor már még inkább használható egyéb más dolgokra is. Persze itthon asztali gépet használom, amikor meg nem vagyok itthon, a netbook gyakorlatilag teljesen kielégíteni az igényeimet.

  Az okostelefonok lehetőségei még inkább korlátozottabbak, gyengébb hardverek, kevesebb bemenet és kimeneti lehetőség (netbookra pl. 3 USB -t simán rá lehet dugni, így egeret is, mindig viszem is az egeremet :/ ), de addig ameddig nincs otthon az ember - igényektől függően tökéletes megoldás lehet. Előnyük is van, pl. hogy be van kapcsolva szinte mindig,gyorsan használatba vehető, még leülni sem kell hozzá, stb.
 • toto66
  #20
  Pontosan az! Ritkán nézem, talán félévente.
 • waterman
  #19
  pont mai cikk hwswn-n. azért egy ilyennel már lehet mit kezdeni. már csak hdmi és esata kell:) .
 • Gerygrey
  #18
  Ennyi erővel a tévé is értelmetlen, haszontalan valami (és szerintem tényleg, egy tablethez képest is az)
 • toto66
  #17
  "Szórakoztatóeszköz."
  Pontosan! Egy újabb egyébként tök haszontalan valami. Csak ezzel is egy új igényt generálnak egyeseknél (Á milyen kafa, nekem is kell!). Az emberek lassan már nem is érzik, hogy léteznek mobil, meg ilyen kütyük nélkül is. Félreértések elkerülése végett, az informatika és a technológia hasznos, csak nincs mindenkinek mindenre szüksége és állandóan. Kell számítógép, de kell olyan idő is, hogy ne legyen, ahhoz hogy teljes életet élj. A mobil veszélye az, hogy mindig van.
 • Gerygrey
  #16
  "Kell írnod egy szerződést: Word"

  Vagy Openoffice Writer, vagy Googledocs, vagy bármi. De fényévente egyszer van rá szükség kb. A tablet meg nem melóhelyre kell, hanem otthonra, újság, rádió, tévé, stb helyett. Szórakoztatóeszköz.

 • TreDoR
  #15
  "Én azt látom, hogy van egy 40 fős cég, ahol fizikai munkás van 15, 30 meg az irodában dolgozik"

  Hol élsz? Magyarországon a legtöbb ember rá se sz*rik a wordre.
 • Komolytalan
  #14
  Ja, hogy átlag felhasználónak a munkahelye nem iroda. Azért valami számadatot alá tudnál ennek rakni, mondjuk Magyarország viszonylatában, vagy hagyjuk meg az isteni kinyilatkoztatás szintjén? Én azt látom, hogy van egy 40 fős cég, ahol fizikai munkás van 15, 30 meg az irodában dolgozik, seftel azzal, amit a 15 munkás (+ a gépek) összehoznak.
  Egyébként aki meg nem irodában dolgozik, annak minek egy mobil szutyadék? Azért, hogy a napi 2xfél óra utazás alatt baszkurálja, és utána mikor hazaér még 2 órán keresztül egy csökkent képességű hulladékon tartson kapcsolatot, meg nézegessen youtube-ot? Netán az a dolog lényege, hogy ezt könnyebb bevinni melóhelyre játszani, mint egy asztali PC-t?
 • Komolytalan
  #13
  Kell írnod egy szerződést: Word
  Ki kell számolnod hogy megéri-e tyúkot tartani vagy át kell térni a kacsára (múlt havi tojás, tápár, ganajozás munkaidő alapján): Excel
  Kell tartanod egy konferencián egy 15 perces előadást, hogy mekkora f.sza is a cégetek: PowerPoint
  Persze mindegyiknek van alternatívája, de azoknál is fenn áll, hogy ha dolgozni akarsz, akkor nem egy csökkent képességű, csökött irányítású, tetves lassú foson dolgozol, mikor fele/harmada áron lehet egy normális munkaeszközöd.

  Persze szerinted az átlagos felhasználó a munkahelyén reggel lájkolja az ismerősei napi szarjait, majd felhívja őket csevegni skypeon, esetleg trécsel kicsit msnen. Ebben hol a munka?
  A facebooknak köze nincs a munkához, Skype/MSN meg olcsó "telefon" (ha szövegesen használod akkor logolás funkcióval). De aki egész nap csak telefonál a munkahelyén, az ritkán dolgozik (ugye jegyzetelni, meg infot keresgélni egy üzleti telefon közben is kellhet).
 • Gerygrey
  #12
  Sose értettem ezt a vörd-ekszel-páverpoint háromszöget, mint ha ez lenne a számítástechnika alfája és omegája.

  Átlagos felhasználó, még munkahelye se irodai, otthon mi a pékfaszára használja ezeket? Neki az kell, hogy legyenek kéznél a kapcsolattartáshoz szükséges eszközök, fb-skype-msn-stb, pár egyszerű játék, hírek, zene, film, oszt jónapot. Ezeket egy tablet tökéletesen tudja, és sokkal hordozhatóbb mint egy laptop. (nálunk van a háztartásban Androidos telefon és laptop is, nyilván nem kérdés hogy nyaraláskor egy wifis kávézóba beülve melyiken futjuk át az e-mailjeinket, ha lenne egy tablet az pont tökéletes lenne ilyen célokra, bár arra meg drága kissé a mostani felhozatal.)
 • Komolytalan
  #11
  Még annyit hozzátennék, hogy ez a "minél mobilabb, annál szarabb" szabály évtizedek óta egy centit se változott. Ahogy nőtt az a kör, amire a mobil eszközök képesek, úgy bővült a másik oldalról az a kör, amire az aktuális asztali PCk képesek, a mobil eszközök meg nem. Persze reménykedni ettől még lehet.
 • Komolytalan
  #10
  Sok ebben az okfejtésben a "ha". A realitás az, hogy a mobilitás áll minden más pozitív tulajdonsággal szemben (ár, teljesítmény, munkára alkalmasság), és ez szerintem kevés. Egy eszköz minél mobilabb, minél kisebb, annál rosszabb a teljesítménye, és az ár/teljesítménye is.

  Ez olyan, mintha a városi minik (mondjuk Smart és társai) lenyomnák az összes többi autótípust, mert kicsi parkolóhely kell nekik. Persze, nyernek valami teret, de azért elég keveseknél ez az egy szempont a vezérlő elv. Van aki azt mondja, hogy Smart helyett inkább vesz egy Octavia kombit. Amivel bár parkolni sz.r, de minden más tekintetben veri a Smartot.
 • waterman
  #9
  szerintem felesleges erőlködni, hogy kinek mire jó. bevallom, nekem elég lenne egy tablet, ha lenne rajta annyi csatlakozó mint egy értelmes laptopon. ha utazok könnyű, sokáig bírja, ha meg hazaértem, akkor meg rádugnám a hdmi-vel a monitort, egeret és billentyűzetet és már jó is munkára. a lényeg a mobilitáson van. - ehhez ugye elég erős dolog kéne, ezért nem is vettem hasonlót. hála az égnek nekem is azelőtt adatott meg, hogy netbookot használjak, mielőtt megvettem volna. szép és kínlódós - ez egy mai netbook. ahhoz hogy használható legyen, még nem elég erős.
  szerintem a pc és a laptopok vívnak egymással valamint a táblák és netbookok fognak viaskodni. laptop és tábla meg csak akkor fog, ha az utóbbiak már elég erősek és funkcionalitásuk is magas, addig csak kiegészítik egymást.
 • Inquisitor
  #8
  "hiszen az iPad igencsak kedvező fogadtatásra talált. Két hónap alatt több mint kétmillió példány talált gazdára, ezt követően pedig a nevesebb gyártók egymás után jelentették be, hogy dolgoznak saját megoldásaikon."

  Ez azért eléggé sarkos dolog, azért TabletPC témában elég régóta erőlködnek, ami persze a mostani Tabletekkel nem egy vonal, viszont pont olyan csúsztatás a fenti mondat, mint amikor az iPhone után kitalálták az összes érintőképernyős telefonra, hogy azt koppintja. Nem számított hány éve fejlesztik, vagy akár évekkel előtte létezett. Nyilván az elmúlt egy évben már kijött vagy bejelentett Tabletek nagyobbik részét nem az iPad téma után kezdték el fejleszteni. Az se véletlen, hogy millió féle kínai gagyi tabletet lehet kapni, valahová csak legyártották előre a 7-10" közötti kijelző hegyeket, tehát nem egy váratlan dolog volt. Csak jól kihasználták a hátszelet Applenél.
 • Komolytalan
  #7
  "Ha valaki megelégszik egy Word-Excel-PowerPoint kombóval, némi böngészéssel, emailezéssel, emellett néha megnéz egy-egy divx-es filmet, vagy néhány zenét meghallgat, annak lehet, hogy kielégíti az igényét, egy kis netbook vagy okostelefon is, illetve iPad."
  Hagyjuk ki a mondatból a Word-Excel-Powerpointot, vagy tegyük hozzá, hogy nem létrehozás, hanem nézegetés, és aláírom. Aki dolgozik - bármilyen primitív irodai alkalmazással is - annak szüksége van teljes értékű billentyűzetre (illetve normális méretű monitor se hátrány). Ha csak egy rendes notebook beviteli sebességét hasonlítom egy 101+ gombos billentyűzetéhez, akkor ott már lesz legalább 20% előny a normál billentyűzet felé. Ipad, okostelefon beviteléről ne is beszéljünk. És ugye ki az, aki inkább dolgozik valami trendi vackon, minthogy 20%-al többet keressen?
 • tmisi
  #6
  Én a játékcélt nem értem egy egybeszerelt gép esetén, hogy miért jó, hogy direkt minden alacsony felbontáson és részletességen játsszunk, aminek köze nincs a fejlesztők elképzeléseihez. (Arról ne is beszélve, hogy ha sehogy nem érsz el 25 fps-t, akkor vagy dobod a fenébe és veszel egy teljesen újat, vagy nem játszol a játékkal). Ez olyan mintha minden filmet csak moziban felvett kamerás verzióról néznénk.

  Az is fura, hogy a PC játékosok egyik oldala a minél nagyobb monitor felé húz (24''+), a másik fele meg a sznob a gémer laptoposok, akiknél kb. 17-19'' az általános képméret.
 • MsUser
  #5
  Hát az elmélet ott tér el a valóságtól hogy az igazi nagy tömegek az olcsót veszik!
  Tehát a megunt lefutott PIII-P4-es asztali gépek a legkelendőbbek, csak azért aki teheti igyekszik laptopot vagy akciós jobb minőségű "okos" telefont venni.
  És van a sznob réteg akik mindig a legdivatosabbat, telefonból, és egyéb újdonságból de ők nem a többség, viszont az ő butaságukból gazdagodnak igazán a nagy gyártók. A filléres előállítási költségű "divatos" almákat és okos GPS-es HD-s :) telefonokat többszörös haszonnal adják nekik, mert telik rá vagy nincs egyéb céljuk.
 • Cat #4
  "Azért megnézném, hogy a 10"-os vagy kisebb képernyőn hogy fog valaki 1920p-s HD-videót szerkeszteni, mondjuk Adobe Premiere-rel, + After Effectsszel gazdagítva. 512 MB rammal, 1 Gigás nóném procin, 160 G tárterületen."

  Sehogy, de NEM IS ERRE VALÓ. Viszont a netbook bír 6-8 órát (tényleg!), nem kell neki külön táska, berakhatja a tanuló a könyvei közé, alig egy kiló, és nem szakad le a vállad napi cipeléskor. Gépelni pedig rendesen lehet rajta, nem úgy, mint ezeken a tableteken, amik böngészésen és olvasgatáson kivül nem sok mindenre használhatok.
 • B0nFire
  #3
  Az én véleményem meg az, hogy miért ne fejlődhetne minden ág egyforma ütemben? A mobiltelefonok is fejlődtek, és belőlük lettek az okostelefonok. Ahogyan a laptopok sem ugyanazok már, mint 10 éve voltak. De az asztali konfigok sem.

  Ha valaki megelégszik egy Word-Excel-PowerPoint kombóval, némi böngészéssel, emailezéssel, emellett néha megnéz egy-egy divx-es filmet, vagy néhány zenét meghallgat, annak lehet, hogy kielégíti az igényét, egy kis netbook vagy okostelefon is, illetve iPad. De az asztali konfignak megvan az a varázsa, hogy két egyforma nincs belőle. Mindenki az igényének megfelelő terhelésűre építi. Ugye egy játékgép teljesen más, mint egy multimédia-center, vagy egy videó- és/vagy hangszerkesztésre kihegyezett gép. És amíg a PC-t így össze lehet legózni, és ki lehet választani, hogy ami nem fontos nekünk, azt ne tegyék bele (mint pl nekem a webkamera), addig ezek a kész megoldások nem fogják lenyomni az asztali pc-ket soha. Ha már választani lehet, és adott az ár, akkor azt mondom, hogy a webkamera helyett kérek bele még egy Giga ramot, mert nekem az jobban kell.

  Ilyen iPadban smartphone-ban vagy netbookban nemigen van. Olyan viszont van, hogy egy laptopnak egy év után tönkre megy az akksija, pont a gari lejárta után 1 hónappal, és még van 24 havi törlesztőrészlet, amellett egy új akku 25000-be fáj. Tönkre megy, mielőtt kifizetné az ember. Én pl így jártam a laptopommal, még egy évig fizethetem, és mire ki lesz fizetve, addigra a negyedét sem fogja érni. És tropára ment.

  Az asztali 4 éves konfigom, meg olyan kitűnő állapotban van, holott napi 16-20 órát megy, hogy csuda.

  Azért megnézném, hogy a 10"-os vagy kisebb képernyőn hogy fog valaki 1920p-s HD-videót szerkeszteni, mondjuk Adobe Premiere-rel, + After Effectsszel gazdagítva. 512 MB rammal, 1 Gigás nóném procin, 160 G tárterületen.
 • Ferrer
  #2
  Az átlag fészbúk usernek lehet, de sehol nincs egy tábla olyan jól használható és teljes, mint egy noti. Az ipadosok hittétele is az, hogy a tábla nem noti akar lenni, hanem a notik és okostelefonok közötti rés.
 • toto66
  #1
  "Emlékezhetünk arra, hogy az OLPC alapítójának ötletét a magánvállalatok használták ki igazán sikeresen. Egyre-másra jelentek meg a már nem is annyira olcsó, ám agyonreklámozott termékek, amelyek a magasabb ár ellenére sem méretben, sem pedig teljesítményben nem vehették fel a versenyt a hagyományos noteszgépekkel. Amint a vásárlók többsége ezt végre felfogta, a forgalom is visszaesett,"

  He-he! Ezt már akkor megírtam, mikor még "jajdefájínnak" híresztelték.