Berta Sándor

Nő az igény az épületeken belül működő navigációs eszközökre

Napjainkban rendkívül elterjedtek számítanak a műholdas navigációs rendszerek. Egyetlen hátrányuk, hogy szinte kizárólag a szabadban működnek, az épületeken belül ugyanis nagyon legyengül a műholdas jel.

Aki egy idegen városba kerül az egy navigációs rendszer segítségével könnyen megtalálhatja a legközelebbi benzinkutat. Azonban amint kiszáll az autójából és bemegy egy házba, gyakorlatilag búcsút inthet a műholdas segítségnek. Éppen ez ösztönzi a kutatókat arra, hogy olyan új technológiákat fejlesszenek ki, amelyek segíthetnek az épületeken belüli tájékozódásban.

Az érdeklődés folyamatosan nő az ilyen megoldások iránt, ezt bizonyította a Zürichi Műszaki Főiskola (ETH) által szervezett konferencia is. A társszervezők, Hilmar Ingensand, az intézmény professzora és munkatársa, Rainer Mautz, úgy számoltak: százan jelentkeznek majd a rendezvényre. Nos, ehelyett több mint 400-an jelentek meg az eseményen. Voltak köztük informatikusok, elektrotechnikusok, robotikai kutatók és földmérők.

A megjelent szakemberek számos eszközt láthattak. A Müncheni Műszaki Egyetem munkatársai egy olyan beltéri navigációs eszközt alkottak meg, amely akkora, mint egy hagyományos mobiltelefon és amit bárki az övére csatolhat. A készülék segítségével a tűzoltók kiválóan tájékozódhatnak egy épületben, egyúttal egy a helyszínen tartózkodó mentési parancsnok is pontosan megtudhatja, hogy melyik részen vannak az emberei.


Egy másik megoldás kifejezetten az iPhone és az iPad készülékekre fejlesztettek ki. A Redpin nevű rendszert az ETH munkatársai készítették és a GPS-szel párhuzamosan üzemeltethető. A fő különbség a GPS-szel szemben, hogy műholdak helyett az épületeken belül elhelyezett WLAN-csomópontokra épül. Ezek a modulok WLAN-jeleket bocsátanak ki, amelyeket általában a vezeték nélküli internetelérésekhez nélkülözhetetlenek. Ebben az esetben viszont a jelek megmutatják a felhasználóknak, hogy melyik szobában tartózkodik, melyik teremben éppen milyen rendezvényt vagy programot tartanak és egyúttal útba is igazítják őket. Ugyan a Redpin-szoftver már letölthető az internetről, de még nagyon bonyolult a telepítése. A program azonban hamarosan elérhető lesz az App Store-ban.


A konferencián látható volt egy olyan 3D-s számítógépes egér, amelyet a Tokiói Egyetem kutatói fejlesztettek ki. Az eszközt elég csak a vevőegység irányába fordítani, majd miután az érzékelte a kibocsájtott ultrahangjeleket, megvalósul a képernyőn a kattintás. Azt egyelőre nem lehet megmondani, hogy melyik technológia fog a jövőben beválni és elterjedni, de Ingensand és Mautz biztosak abban, hogy egyikből sem lesz globális megoldás. A legnagyobb problémát jelenleg az jelenti, hogy a rendszerek egy része nem működik megfelelően zárt helyen. Mautz szerint a legnagyobb érdeklődés minden bizonnyal a személyes használatra szánt rendszerek iránt lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kara kán #12
    Ja, és tavaly a sógornőmet elveszítettük a Hungexpón, és már csak a látogatás végén, az egyik kijáratnál találtunk egymásra. Persze ott működött a mostani gps is, de neki olyan sem volt.
  • Kara kán #11
    persze, meg elcsúszhat egy banánhéjon is.

    Gondolkozz!

    Az Állatkert, a Hungexpó, a Pólus Center... saját térképeket ad ki, amelyek segítségével tudsz tájékozódni az épületen belül.
    Logikus lépés, hogy ezt elektronizálják.
  • mad mind #10
    Ezzel csak az a gond, hogy hol tárolod az összes épület alaprajzát a tűzoltóknál és hogyan töltöd fel pár perc alatt minden tűzoltónak az eszközre.
    Amúgy a legtöbb alaprajz nem teljesen pontos, és ugyanúgy problémájuk lehet az alagsorban egy hibás alaprajz miatt is.
  • mad mind #9
    Értem én, de ez a cikk nem erről szól. Ez arról szól, hogyha eltévedsz egy épületben ez elirányít.
  • Rotyoka #8
    Olyan már volt velem is, de gyorsan visszacsomagoltam. Ugye nem volt feltűnő hogy már jártam ott?
  • FL Zoli #7
    Ja állandóan eltévedek a Pentagonban, múltkor véletlenül megtaláltam a Frigyládát az alagsorban:D:D
  • syn7h37ic #6
    Csak gondolj bele... Ott a pentagon, behívnak valakit oda, nem egyszerű megtalálni azt az egy irodát.
  • bakagaijin #5
    Tűzoltók, füst van, soha nem jártak még ott, pláne ha bonyolult a helyszín...

    Gondolj arra az esetre amikor a BME K épületében valamelyik pince szinten a lőtérnél tűz volt...
  • Mcsiv #4
    A GPS-t sem arra találták ki, hogy tájékozódj hogy merre kell menned, hanem megmondja, éppen hol vagy:) Ugyan ez a célja épületen belűl (pl.: építészet esetén). Vannak már erre cuccok, csak rendkívüli módon drágák, cserébe cm-es pontosságot kapsz.
  • mad mind #3
    Csak egy kérdésem van. Minek a gps, hamár ott vagy ahol lenni akarsz? Ha valaki egy épületen belül képes annyira eltévedni, hogy műholdas segítség kell, akkor az inkább ki se mozduljon otthonról.