Gyurkity Péter

Az SSD lesz az Intel nagy dobása?

Az eddig főként processzorairól ismert cég az elkövetkező években sokak számára mint az egyik legjobb SSD-gyártó válhat kedvessé, amihez azonban további árcsökkenés és a kapacitás növelése lesz szükséges.

Az Intel hivatalos közleményben jelentette be, hogy megállapodást kötöttek a Best Buy áruházlánccal SSD-meghajtóik jövőbeni forgalmazásáról. Ennek értelmében az Egyesült Államokban több mint 800 értékesítőhelyen lesznek majd kaphatók ezek az asztali és mobil számítógépbe szánt tárolók, amelyek jelenleg elsősorban sebességükkel hódítanak.

A megállapodásnak azért van nagy jelentősége, mert így jóval nagyobb célközönséget érhetnek majd el saját sorozatukkal (a Best Buy odaát igencsak kedvező pozíciót vívott ki magának a számítástechnika, a szórakoztatóelektronikai termékek iránt érdeklődő vásárlókért folytatott versenyben). A kínálatot igyekeznek tovább bővíteni, ehhez pedig már egészen elfogadható árak társulnak, amelyek jóval kedvezőbb szintre süllyedtek az egy-két évvel ezelőtt megszokotthoz képest. Az Intel számára a két évvel ezelőtti rajt meglehetősen lassú volt, elég ha csak arra gondolunk, hogy első fejlesztéseik kizárólag nagyvállalatok számára voltak elérhetők, 32 és 64 GB-is kiszerelésben, itt pedig a kisebbik változat is csaknem 700 dollárt kóstált.

Tavaly nyáron a gyártó 60 százalékkal csökkentette saját árait, ami jól jelezte, hogy végre igazából is beindult a szegmens, immár szinte külön üzletágként is felfogható az SSD-sorozatok gyártása és értékesítése. A Best Buy a 40 GB-os példányokat 130, a 80 GB-os változatot 230, a 160 GB-os modellt pedig 450 dollárért kínálja majd - utóbbi természetesen sokak számára jóval elfogadhatóbb lenne már csak nagyobb, a hagyományos merevlemezeket megközelítő kapacitása miatt, ám ez a különbség az áron is meglátszik. A Intel persze abban bízik, hogy egyre többen kóstolnak bele az SSD-k által kínált teljesítménybe, ami természetesen az árak további csökkenését eredményezné.

Ez a terjedés alapvetően megváltoztathatja a vállalat életét, annak megítélését - meglátjuk, mennyiben következik ez majd be az elkövetkező években, illetve hogy mennyire célja ez a jelenlegi vezetésnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mentopes #4
    szerintem a hdd napjai meg vannak számlálva, 5-10 év múlvva azt se tudjuk mi volt az a merevlemez, az SSD a jövő tutii
  • noland #3
    Mire nyugdíjba mész a peacemakered is a netre lesz kütve! :D
  • kvp #2
    Az intel a processzorok elott memoriakat gyartott, tehat ertenek hozza. Az ssd technologia pedig nem uj, mar a commodore 64-hez is volt. (hazilag irhato es gyari is) Egyebkent viszonylag megbizhato a dolog, sok ilyen regi ssd egyseg meg 30-40 ev hasznalat utan is mukodik.
  • Ravkin #1
    Régebben nem igazán voltam az ssd híve, mára már kezdek én is ebben gondolkodni. 450 dollár kicsit borsos, de... mire nyugdíjba megyek már elérhető áron lesz