Gyurkity Péter

Intel: 50 Gbps-os összeköttetés lézerrel

Az Intel több évig tartó munka után elsőként demonstrálta a hibrid szilícium-lézer chipekben rejlő lehetőségeket, amely további tökéletesítésre szorul. Elérhetőnek tartják az 1 Tbps átviteli sebességet.

Az új fejlesztéssel az optikai adatátviteli technika előnyeit integrált áramköri környezetben lehet alkalmazni. Az optikai közeget régóta használják adatátvitelre, mert nemcsak gyors és nagy sávszélességű, hanem nagyságrendekkel nagyobb távolságok áthidalására is alkalmas. Hátránya viszont, hogy az optikai jelet generáló és fogadó egységek előállítása költséges, és a méretéből adódóan a mikroelektronikai áramkörökre is nehéz integrálni. A számítástechnikában kulcsfontosságú szilíciumchipek gyártási költségei azonban rendkívül olcsók, ezért a kutatók már évek óta azzal próbálkoznak, hogy a lézeres technológiát ötvözni lehessen az integrált áramkörökkel.

A processzorgyártó fejlesztési munkálataiban több, egymástól eltérő területre koncentrál, ezek egyike a most ismertetett projekt, amelynek célja egy olyan új adatátviteli rendszer kialakítása, amely gyökeres módon változtathatja meg napjaink számítógépeit és egyéb szórakoztatóelektronikai eszközeit, mégpedig a jelenleg használt rézalapú technológia leváltásával.


Ennek érdekében 2005-től kezdődően a hibrid szilícium-lézer chipek kialakításán dolgoztak, amelyek az egyébként rossz vezetőként ismert szilíciumot használják fel, azt azonban egy indium-foszfid (InP) réteggel együtt alkalmazzák. Ez utóbbi elektromos áram hatására fényt bocsát ki, vagyis megadja az alapját a lézersugarat kibocsátó kapuk létrehozásának. A most bemutatott megoldáson belül a küldő chip 4, egyenként 12,5 Gbps-os átviteli sebességet biztosító lézert alkalmaz, ezeket a fogadó chip szétválasztja, majd detektorok segítésével alakítja vissza elektromos jelekké. Ezzel 50 Gbps-ot értek el egyetlen üvegszálon, és mivel a több mint egy napon át tartó tesztelés során nem tapasztaltak hibát az adatátvitelben, a szakemberek optimisták.

Az eddigi eredményeket kiértékelő elemzők többek között arra számítanak, hogy a sikeres megvalósítás és a későbbi kereskedelmi alkalmazás révén alapvető módon változhat meg a számítógépek belső felépítése. Feledésbe merülhetnek az egyetlen nagy, összefüggő nyáklapokon alapuló eszközök, ehelyett pedig az egyes komponensek (alacsonyabb fogyasztással) térbeli elrendezésben kapnak majd helyet a burkolaton belül, egymással pedig a rendkívül gyors optikai kapcsolattal kommunikálhatnak majd. A gyártóknak nem kell azzal foglalkozniuk, hogy az adatátvitel növelése érdekében minél közelebb helyezzék el egymáshoz a processzorokat és a memóriamodulokat. A számítógépek és adatközpontok közötti kapcsolatoknál pedig nem kell számolni majd a rézvezetékek jelentette távolsági és adatátviteli akadályokkal.


Ez utóbbi létrejöttéhez persze idő kell - az Intel az évtized második felére jósolja a kereskedelmi alkalmazások megjelenését, a további munka során azonban folyamatosan gyorsulhatnak a prototípusok, és akár az 1 Tbps-os sebességet is elérhetőnek tartják. A miniatűr lézeres adatátvitel tömeges elterjedésével nemcsak a számítógépek teljesítményét lehet majd olcsón növelni, hanem az alacsonyabb energiafelhasználás miatt többek között a nagy számítási teljesítményű adatközpontok üzemeltetése is gazdaságosabb lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • J3Surno #13


    sanyicks: Ennyi erővel mibe nincs már legalább egy kicsi, ami politika/üzlet :(


    Amúgy jó elgondolás ez az optos processzor


    B.u.é.k

  • L3zl13 #12
    Szemjuel: Hááát persze, hogy mehetne. Igaz, a vizet lábbal kellene pumpálni.
  • sanyicks #11
    nem zintel, zsintel :D
  • endrúdí #10
    Gratula nekik!
  • Szemjuel #9
    ez a tipikus esete, hogy az autó is mehetne vízzel, csak azt nem lehet 350 forintért árulni :D
  • NEXUS6 #8
    A CVD eljárással előállított gyémánt viszonylag olcsó. Érdekes, hogy az eljárást azt oroszok kezdték el az '50-es években de '62-ig titokban tartották.

    A gyémánt fálvezetőkből előállított elektronika sokkal magasabb hőmérsékletet bír, mint a szilícium, kevésbé érzékeny a sugárzásra, kémiai behatásokra. Gyakorlatilag a hadiiparban, vagy az űreszközökben tudnánk már ma is jól hasznosítani.

    Fénykibocsájtó LED-eket lehet belőle csinálni, ami azonban UV tartományban sugároz. Ami megint csak jó, a nagyobb frekvencia, kisebb hullámhossz, nagyobb jelátviteli sebességet jelent, lásd cikk. De így legalább a barbitípusú csajok is megszeretik a számteket, mert leveszik a gépház oldalát és úgy szoliznak!


    Szal tiszta nyerő dolog lenne a gyémánt alapú technológia. Asszem 22 éve olvastam erről először a tudomány c. folyóiratban. Szerintem a multik. pl a zintel keze van a dologban és minden találmányt eldugtak és a feltalálókat meg eltették lábalol.
  • jaspercry #7

    jaja,de az már más technologia,lapgyémánt növesztés
    5-10év
  • Szemjuel #6
    a szilíciumot majd felváltja a szupergyémánt :) csak kicsit drága lesz :D
  • jaspercry #5
    "Már csak azért is, mert kb. 10-15 éven belül elérjük a jelenlegi gyártástechnológia fizikai határait."

    szerintem azért ennél ,jóval hamarább ,már nagyon a határán vagyunk,22nano alatt már nem müködnek jol ezek silicium témák,már most is szennyezgetik mindenféle dologgal pl aluminiummal stb...
    pár éve olvastam 22 nano fizikai álomhatár...
    (1 vezeték vastagsága már most is csak néhány száz atom max)

  • dchard #4
    Nem fog ez olyan sokáig tartani. Szerintem az unokája ballagására már olyan procit is vehet, amiben fotonokkal számolnak.

    Az IBM csinált már működő működő "északi hidat", ami gyakorlatilag teljesen fotonikus alapon működött. Kb. 2 éve volt hír.

    Szerintem 5-10 év az intel-szerű optikai interfész elterjedése, 10-20 év múlva pedig már lesznek olyan procik, amik fotonikus alapon fognak működni. Már csak azért is, mert kb. 10-15 éven belül elérjük a jelenlegi gyártástechnológia fizikai határait.

    Dchard