Az Intel az ARM-chipeket is lehagyná fogyasztásban

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

"de valami oka csak van."

Intel

,,Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.\" //INRI

AgentKis
"de valami oka csak van." Az, hogy mennyen rajta a Windóz!!! <#banplz>

Bár fölül a gálya, s alul a népnek árja, azért a pénz az úr...

azért ez nem teljesen igaz, az x86-nak megvan igen sok elõnye, csak az a baj hogy eljárt felette az idõ. A cisc elgondolás, amit alkalmaznak, alapvetõen jó ha cél specifikusan készül egy processzor, így hihetetlen számítási kapacitásokat lehet belegyömöszölni a lapkába. Viszont az, hogy a 25 éve létezõ utasításkészletet toldják/foltozzák, túl sok jóra nem vezet.
Az x86 egy vicc, és sokkal jobb procikat lehet építeni, ARM, PowerPC, MIPS, vagy SPARC alapokra....
Nem tudom miért ragaszkodnak ehhez ennyire..... de valami oka csak van.
Illetve ott van még a nagy vetélytárs, a mips, ami az arm-hoz hasonlóan szintén risc architektura. Nagy elõnyük ezeknek a különbözõ x86 megoldásokal (pl mostanság az atom) szemben, hogy teljesen igénytelenek. egy mips vagy arm processzor lazán el van tápfeszültséggel és egyetlen egy memória elemmel, leegyszerûsítve a tervezés folyamatát és a meghibásodások számát. Ráadásul a fogyasztás nagy részét az atom-nál nem maga a processzor viszi el, hanem a köré épülõ egyéb eszközök sokasága.
SZerintem az említett elõny az Intel részérõl pont hogy hátrány. Az ARM termékeit számos cég gyártja és még számosabb licenszeli. Az Intelnek olyan cégekkel kellene felvennie a kesztût, mint a Samsunk, a Texas Instruments és a többi gyártó, és nem egyenként, hanem egyszerre az összessel. Azonfelül jön az AMD-is a Bobcat-tel és 1W átlagos fogyasztással, ami a késõbbiekben a finomításoknak köszönhetõen még kevesebb lesz.

Az Intelnek most akkora a szája, mint a Larrabee hírek felröppenésekor, dehát kíváncsi leszek én arra az ARM-et meggyalázó ultraalacsony fogyasztású x86 procira. Nem kéne elfelejtenie az Intelnek, hogy az x86 CISC, azt ARM pedig RISC ami a fogyasztás és egyszerûség terén egértelmúen az ARM felé billenti a mérleg nyelvét. Ha meg az Intel kihagyja/egyszerûsíti azokat a finomságokat, amitõl az x86-ot számítási teljesítményben magasan az ARM fölé helyezi, akkor már nem is lesz akkora az elõny.