Felföldi Beáta

Tajvani tudósok petíciója a Foxconn ellen

Tajvani tudósok egy csoportja arra szeretné ösztönözni a Foxconnt, hogy sürgősen változtassanak a Dél-Kínában lévő telepükön dolgozó alkalmazottaik embertelen bánásmódján.

Az általuk indított petíció a shenzheni telepen mostanában történt halálesetekkel köthető össze. A gyárban jelenleg több, mint 300 000 embert alkalmaznak, akik közül sokan szegény körülmények között élnek. Számos aktivista csoport vádolta már meg a Foxconnt, hogy a gyárban arra kényszerítik a kiszolgáltatott alkalmazottakat, hogy a gépek mellett állva folyamatosan dolgozzanak. A cég tagadja ezeket a vádakat, azonban nemrég kétszer is megemelték a havi fizetéseket, megduplázva az alapbért. Most a shenzheni gyárban az emberek 2000 jüant, azaz kb. 65ezer forintot kapnak havonta. A tajvani Foxconn főként az Apple, a Dell és a HP bérgyártója.

Yang You-ren, egy tajvani tudós a hónap elején kezdte el az aláírások gyűjtését. Közlése szerint a többi akadémikust is megdöbbentették a Foxconnal kapcsolatos hírek. "A Foxconn úgy bánik az alkalmazottaival, mint a hadseregben szokás. A munkások fegyelmezésének és alkalmankénti fizikai bántalmazásának öngyilkosságok sorozata lett az eredménye. Ha a vállalat nem változtat ezen a bánásmódon, a jövőben várhatóan még több öngyilkosság történik majd" - nyilatkozta Yang. A petícióban úgy jellemzik a Foxconnt, mint egy "koncentrációs táborokat létrehozó társaságot", és kifejtik, hogy béremelésekkel még nem oldodnak meg a problémák. A Foxconn mellett a kínai kormányt és az Apple-t is felelőssé teszik a shenzheni gyárban lévő rossz körülmények miatt.

A kritikára válaszolva Terry Gou, a Foxconn csoport elnöke egy, a részvényesek számára tartott közgyűlésen kifejtette, hogy hálótermeket és szórakozási/sportolási lehetőségeket alakítottak ki a kínai gyártelepeken. Ezzel átvállalták a szociális intézmények kiépítését, ami a helyi önkormányzatok feladata lett volna. Azt is hozzátette, hogy ez a Kínában kiépített modell nem biztos, hogy fenntartható. Azok a külföldi cégek ugyanis, akik eddig az olcsó kínai munkaerőre hagyatkoztak, egyre nehezebben találnak olyan alkalmazottakat, akiket meg is tudnak tartani. Az elmúlt időszakban jelentős béremeléseket és jobb munkakörülményeket követelnek Kínában az emberek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • teddybear #2
    Ez hatvanban volt, de nem a verés miatt lett hírhedt az üzem, hanem mert a magyarok merészeltek visszaütni.

    Azóta az érintett koreai tulajok felszámolták a magyar üzemet.
  • Bren X #1
    Magyarországon is volt olyan koreai cég ahol verték a szalag mellett dolgozó asszonyokat. A híradóban többször is mutatták.