Berta Sándor

Kína nem fog lemondani az internetcenzúráról

Kínai keresőjének lekapcsolása és a hongkongi oldalra való átirányítása ugyan fontos, de inkább szimbolikus lépés a Google részéről, legalábbis Ben Edelman, a Harvard Business School professzora szerint.

Edelman korábban a Berkman Internet és Társadalom Központban dolgozott és fő szakterülete az online szabadság, a hálózatpolitika és az adatvédelem. A szakember Jonathan Zittrainnel közösen elemzést is készített a kínai tartalomszűrő rendszerről. "Tudomásom van arról, hogy már most cenzúrázzák a kínai hatóságok a Google hongkongi oldalát. Senkit sem szabad meglepnie azonban, hogy Kína egy ilyen természetes és közvetlen válasszal reagált a Google bejelentésére, hiszen az ázsiai állam a jövőben is kézben fogja tartani az irányítást az internetcenzúra kérdésében."

"Ez főleg akkor valósulhat meg, ha a belső hálózatok és a külvilág között áramló adatok ellenőrzése, szűrése zökkenőmentesen történhet. A felhasználók ugyan készíthetnek számos eszközt a tartalomszűrő kijátszására, de tisztában kell lenniük azzal, hogy ezzel szabályokat sértenek meg és bizonyos valódi kockázatokat vállalnak" - hangsúlyozta Ben Edelman. A szakember elmondta, hogy a kínai hatóságok elsősorban az internetes címek alapján szűrik ki a tiltott tartalmakat. Mivel azonban előfordulhat, hogy akár több ezer szervernek is egyetlen IP-címe van, így igény jelentkezett arra, hogy akár egyes honlapokat vagy keresési címszavakat is blokkolni tudjanak. Napjainkban már ez történik.


Bizonyítékok vannak arra is, hogy Kína az úgynevezett Deep Packet Inspection eljárást is használja, így a rendszer átvizsgálja az egyes adatcsomagokat és e-maileket, illetve más üzeneteket. A Nagy Tűzfal nem csak forrás és címzett alapján szűr, hanem tartalom alapján is. Aki tiltott fogalmakra keres rá, az könnyen azt veheti észre, hogy az internetelérése hirtelen megszűnt.

"A Google döntését, miszerint megmutatja a kínai felhasználóknak, hogy mely szolgáltatásokat és oldalakat cenzúrázzák és melyeket nem, jónak tartom. A cél egyértelmű: ha a Google nem működhet tovább Kínában, akkor tudja meg a világ, hogy az nem a vállalat, hanem az ázsiai állam felelőssége. Csak néhány fiatal és megfelelő ismeretekkel rendelkező internetező tudja kijátszani a blokádokat. Számos ehhez szükséges alkalmazás lelhető fel a világhálón, de a valódi kockázatokat is észben kell tartaniuk" - nyilatkozta a professzor.

Edelman nem tartja valószínűnek, hogy más cégek is követni fogják a Google példáját. Azt sem lehet látni, hogy ez a lépés miként oldhatná meg a Google és mások problémáját. "Egyrészt megértem Kína álláspontját, hiszen amelyik cég ott akar működni, az tartsa be a helyi törvényeket. Másrészt a világ legtöbb országában az információszabadság egy elfogadott dolog. Kérdezem: vajon mit nyerhet Kína ezzel a kemény magatartásával? A legtöbb kínai felhasználó már tudja, hogy cenzúrázzák a webes kapcsolataikat, vagyis ez a vita semmiképpen sem növeli a kormányba vetett bizalmat. Éppen ellenkezőleg" - szögezte le végül a szakember.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Amergin #9
  Látszik, hogy nem nagyon érted a 'keleti ember' gondolkodásmódját.
  Az elsöprő töbség ott is (mint ahogy itt is) bízik az "igazságos világ - jóságos vezetők" illúzióban és elhiszi ott is (mint ahogy itt is), hogy mindezen dolgok "az ő érdekében" vannak. Nincs tehát lázongás.
  Kb. úgy lehetne érzékeltetni az ottani elfogadását a cenzúrának, mint itt a pedofil oldalak blokkolásának társadalmi elfogadottságát.
  Az esgé fórumai is 'moderáltak': nem csak a trágárságot és a reklámokat törlik ki, hanem sokminden mást is (...), mindezek mellett sokan fórumoznak mégis itt...
  Úgyhogy Kínában azon inkább azon izgulnak, hogy a gúglösök le ne késsék a Pekingből induló gépüket
 • richi105 #8
  Olyan dolog ez a cenzúra és internet szűrés, hogy ideig óráig meg lehet tenni, de előbb utóbb ledönti a falakat az internet és annak a szabadsága. Ez számomra olyan mint mikor próbálkozunk egy járvány megfékezésével. Megy az egy darabig és minimálisra korlátozható a betegek száma, de végül úgyis betör.
 • zola2000 #7
  Az atombomba a világ leghasznosabb találmánya, amióta van azóta nem is volt nagyobb háború (csak néhány kicsi de az is csak ritkán), persze ez azzal is jár hogy a rendszerek stabilizálódnak.
 • bigjoe #6
  Atomot kínának!! Bocsi, atomot kínára!!
 • Narxis #5
  mocskos kínai kommunisták
 • RiSeForMuSiC #4
  Végül is jobban járnak, ha cenzúrázva vannak, mert rájönnének, hogy a diktatúra és a demokrácia között csak annyi a különbség, hogy a diktatúrában nem tehetsz semmit és nem is beszélhetsz róla, a demokráciában dettó nem tehetsz semmit, csak beszélhetsz róla.

  Másrészt érdemes elolvasni, hogy ezzel a húzással, hogy mosta magát tisztára a Google vezetése a kínai gyenge szereplés miatt.


  Kitiltotta a Google-t a kínai kormányzat
 • Ferrer #3
  Böhööööö öhöööö böhöööö, anya már megint nem vett csokiiit bőőőőő :'(
 • MsUser #2
  Nesze nektek "szabadságot a népnek" ez volt anno a szlogenje az internetnek.
  És egyszercsak kiderül hogy ez nem egyedi eset, mármint hogy a szokásainkat figyelik és korlátozgatnak aztán már be is szüntetnek egy két elérést. :( Ez a szabadság is olyan mint a többi.
 • Amergin #1
  "A legtöbb kínai felhasználó már tudja, hogy cenzúrázzák a webes kapcsolataikat, vagyis ez a vita semmiképpen sem növeli a kormányba vetett bizalmat. Éppen ellenkezőleg" -nyeeehee. Nyerítve röhögtem: baromira mindegy itt is, de peláne kínában, hogy a lakosság mannyire "bízik" a kormányban, a kormányok jönnek-mennek, de a rendszer marad! Éppen ez a lényege a dolgoknak!