Berta Sándor

Kínával foglalkozó külföldi újságírók Yahoo-fiókjait törték fel

Feltörték Kínában dolgozó külföldi újságíróknak és elemzőknek a Yahoo amerikai internetes cégnél létesített e-mail fiókját az utóbbi hetekben. Emellett a Google bizonyos szolgáltatásainak mobil verziói sem használhatók az ázsiai országban.

A külföldi újságírók kínai klubja (FCCC) közleményben jelentette be, hogy legalább nyolc tagja nem tudta megnyitni fiókját a Yahoo levelező rendszerében, vagy éppen üzeneteit ismeretlen címekre küldték el. A Yahoo március 25-én több fiókot is kénytelen volt törölni, mivel az érintett felhasználók két héten keresztül csak hibaüzenetet kaptak, és nem tudták megnyitni a fiókot. Bár a vállalat amerikai központja nem válaszolt az FCCC kérdéseire, a Yahoo névtelenül nyilatkozó technikusai közölték, hogy legalább egy fiókot hackertámadás ért, de a támadót kizárták, és az eredeti felhasználó ismét hozzáférhet a rendszerhez.

Az AFP érdeklődésére a Yahoo annyit közölt, hogy elítéli a kibertámadásokat, "bárhonnan is eredjenek, és bármi legyen is céljuk". "Elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy megvédjük felhasználóink biztonságát és magánéletét, és megtettük a feltörések esetén szükséges intézkedéseket" - mondta egy névtelenül nyilatkozó szóvivő.

David Dadge, az Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) igazgatója elfogadhatatlannak nevezte, hogy egyesek megpróbálják feltörni magánszemélyek, különösen újságírók e-mail fiókját. "Ez veszélyezteti az újságírók bizalmas forrásait, és ez is egyik formája a megfélemlítésnek. Örülünk a Google döntésének, amellyel fellépett az internetet sújtó kínai elnyomó politika ellen. Sajnos, úgy tűnik, hogy a kínai hatóságok elszántan folytatják politikájukat, amely az információk szabad áramlásának feltartóztatására irányul" - áll az IPI szerdán kiadott közleményében.

Emellett a Google bizonyos szolgáltatásainak mobil verziói nem használhatók az ázsiai országban. Egyelőre még nem lehet tudni, hogy a szolgáltatások a pekingi kormány intézkedéseinek köszönhetően nem érhetők-e el vagy csak egyszerű hálózati üzemzavarokról van szó. A Google munkatársai mindenesetre úgy nyilatkoztak, hogy Kínában részben blokkolják néhány rendszerüket, így a kereső mellett a Google Térkép és a Google Hírek sem érhető el például a China Mobile hálózatából.

"Megerősíthetjük, hogy az úgynevezett státuszoldalunk adatai azt mutatják: Kínában részben blokkolják a mobil szolgáltatásainkhoz való felhasználói hozzáféréseket" - jelentette ki a webes konszern egyik szóvivője. A The Wall Street Journal ugyanakkor arról számolt be, hogy az ázsiai országban gyakran fordulnak elő hálózati üzemzavarok. Igaz, az merőben érdekes, amikor egy ilyen jellegű fennakadás kizárólag a Google honlapjait érinti...

A cég státuszoldala néhány napja működik és az ott megjelent adatok azt bizonyítják, hogy a kínai felhasználók számára jelenleg elérhetetlen a YouTube, a Blogger, míg részben elérhetetlen a Google Mobile, Dokumentumok, Csoportok és Picasa szolgáltatása. Szabadon hozzáférhető ugyanakkor a kereső, a Google Képek, a Hírek, az Ads és a Gmail.
A Google a múlt hét elején jelentette be, hogy leállítja a kínai keresőportálja öncenzúrázását és leállítja működését. Az ázsiai ország szárazföldi részén élő internetezőket a hongkongi honlapra irányították át. A lépésre válaszul a Tom Online azonnali hatállyal száműzte a Google keresőjét és helyette a Baidu.com-ot integrálta a rendszerébe. A China Unicom egyik szóvivője pedig jelezte, hogy az általuk forgalomba hozott mobiltelefonokról eltávolítják a Google keresőjét.

Kínában működik a világ legnagyobb és leggyorsabban fejlődő, ugyanakkor leginkább cenzúrázott internetpiaca, mintegy 400 millió felhasználóval. A sajtó- és véleményszabadságot védő nemzetközi szervezetek ugyanakkor azzal vádolják Kínát, hogy az internet ellenőrzésével meg akarja akadályozni a politikai ellenzék bármiféle szervezkedését. Dacára a cenzúrának az utóbbi években az internet vált a társadalmi és politikai elégedetlenség kifejezésének fő eszközévé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Amergin #1
    Nem érdemes lázadozni hangyácskák! Nem Kína fogja átvenni a nyugati modellt, hanem a "fejlett nyugat" fogja lekoppintani a Kínai modellt, nagyon szépen haladunk efelé.
    Egy időben a világ "amerikanizálódott", mert Amerika volt a világ egyes számú főhatalma. Hamarosan Kína megveszi kilóra (már most is az ázsiaiakon múlik, hogy meddig fedezik a "nagy" amerika költségvetési hiányát) és akkor majd szépen "kínaizálódni" fog a világ, azaz a kínai rendszer elemeit veszi át mindenki,hiszen az a legsikeresebb. Kényelmesebb is és egyszerűbb is lesz az uralkodó osztály számára, mert most ugatni még lehet, de az időnként "zavaró" lehet nagyjainknak és hamarosan terrorizmussá lesz nyilvánítva.
    Lehet, hogy az egyik exminiszterelnökünknek igaza lesz (szándékosan nem írom le a nevét), aki kínaiul taníttatja a gyermekét. Az ő kompániája mindíg a történelem "jó oldalán" volt... lehet, hogy tud valamit?