MTI

Kína: zavar a Google használatában

Helyi idő szerint kedden délután öt óra tájban Kínában több helyen lehetetlenné vált a Google keresőjének használata, sem az angol, sem a magyar, sem a kínai nyelvű oldalon nem lehet keresni.

A fővárosnak ugyanakkor van olyan hálózata ahol a kínai nyelvű kereső működik, és van olyan is, ahol megnyitható a Google keresőjének hongkongi felülete, s itt keresési találatokat is kiad a rendszer. Sanghaj francia negyedéből elmondták, hogy egyes gépeken, amelyek nem irányítják át a beírt címet Hongkongba, nem nyílnak meg az oldalak, vagy ha meg is nyílnak, nem lehet rajtuk keresni. A válasz csakúgy, mint Pekingben: hibaüzenet. Ugyanakkor, míg például az "ausztrál Google" oldalon Sanghajban lehet keresni, a fővárosban az oldal ugyan megnyitható, keresésre alkalmatlan. Ezzel egyidőben a Google ausztrál, hongkongi, török, vagy magyar oldala a sanghaji Park Hotelből nem nyitható meg.

Egyelőre nem világos, hogy a rendszer korlátozásáról, vagy technikai problémáról, végleges lépésről, vagy esetleg egy beavatkozási folyamat átmeneti kísérőjelenségéről van szó. A fennálló zavarról, annak kiterjedéséből, minőségéből, jellemzőiből nehéz következtetni arra, hogy mi is történt, történik valójában. Tény, hogy a Google más oldalai, szolgáltatásai még elérhetők, így például a Gmail levelezőrendszer, vagy a Google news használható. A mobileszközökről elérhető egyes szolgáltatások ugyancsak működtek kedden késő délután. Hírügynökségi jelentések arról számolnak be, hogy az ellentmondásos kép országos, a sajtó és a keresőt használó internetezők pedig válaszra várnak.

Az internetet felügyelő szaktárca, az ipari és információtechnológiai minisztérium szóvivője Vang Li-csien (Wang Lijian) úgy nyilatkozott, hogy nem tud semmiféle fennakadásról, míg a Google szóvivője egyelőre nem volt hajlandó kommentálni a helyzetet. A Google döntése értelmében március 22-én átirányította a szárazföldi kínai használóit, a Google.cn-t hongkongi oldalára, ahol a keresés eredményeit nem szűri. Akkor a lépést a pekingi vezetés rossz, hibás döntésnek nevezte és kilátásba helyezte válaszintézkedéseit.

A kínai piacon 2006 óta jelenlévő amerikai keresőóriás azt követően, hogy rendszerét még tavaly hackertámadás érte és állítása szerint Kínából kínai emberjogi aktivisták postaládáit akarták feltörni, ez év elején bejelentette, hogy ha továbbra is kötelezik keresőjének szűrésére, akkor kivonul az országból. Peking vállalati, üzleti ügyként kezelte a Google fenyegetését és azt hangsúlyozta, hogy a kínai törvények betartása alól nem adhat felmentést.

Kínában messze nem a legnépszerűbb kereső a Google, s a piaci részesedése is jóval alul marad kínai vetélytársáénál, a Baiduénál. A kínai sajtóban, az interneten az elmúlt héten kommentárok és vitafórumok sora született, amelyekben a világháló szabályozásának szükségességéről, a törvénytiszteletről írtak és megkérdőjelezték a Google mindenhatóságát és esetenként nyíltan kiálltak a cenzúra mellett. A közvélemény egy részének nyilvánvalóan sikerült ellenszenvessé tenni az amerikai vállalatot, illetve annak döntését.

A keresési találatok cenzúrázása Kínában többnyire azt jelenti, hogy bizonyos politikai, vagy a nemzetbiztonságot, a társadalmi stabilitást veszélyeztetőnek ítélt témakörökben korlátozzák a megjeleníthető eredményt, miközben adott esetben a kereső kiad találatokat, s olvasható a hatalom által elfogadhatónak ítélt tartalom. Az erre szakosodott intézmények blokkolják az ellenségesnek tartott webcímeket, illetve mindent megtesznek annak érdekében, hogy lehetetlenné tegyék a pornó oldalakhoz való hozzáférést is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #9
    Ja, mert mashol nem korlatoznak/blokkolnak...olvasgass Wikileaket...majd rajossz..(ajanlom az ausztraliai blokkolt oldalakat kezdesnek...)
  • djw #8
    azon lenne érdemes elgondolkodni, hogy kína mekkora gazdasági hatalommá fejlődött kommunista rendszerként... innen nézve az a szar, lehet, hogy onnan nézve ez a szar. Sok mindent nem értünk, így kár is pörögni ezen.

    Mellesleg a cikknek valóban nincs semmi hírértéke.
  • passatgt #7
    izé, a másodikban
  • passatgt #6
    első sorban van egy vessző hiba
  • nextman #5
    Nehogy azt higgyétek, hogy ezentúl nem lesz kereső Kínában. Csak nem a google-t fogják használni, ennyi. Eddig is csak a 2. voltak a piacon, valami saját kínai kereső a legelterjedtebb ott.
  • vaddiszno #4
    Ugyanmar...letezik, ip hider, vpn, anonymizer stb. ...mar nehogy a nyul vigye a puskat!!!...vagyis egyesek megint jol fognak keresni. ...mert ugyebar Kina es Ausztralia nagy piac.
  • Inka #3
    Már kezd unalmassá válni ez a megy-nem megy játék és, hogy miért ez akkora hír számunkra...
  • Sheltem #2
    Most olyan kommentet írok amit a vérpistikék szoktak.
    Remélem végleges a döntés és nem lesz google kínában(direkt írtam kisbetűvel).
    Itt az ideje, hogy végre felébredjenek, és beszüntessék a szánalmas korlátozásaikat / törvényeiket / szabályzásaikat. Rajtuk nevet lassan az egész világ... Szűnjön meg végleg a google, ugyanis csak így fognak észbe kapni.
    Ahhoz, hogy igazán értékelj valamit, sokszor az kell, hogy elveszítsd....
  • Griphons #1
    Kezdődik... Szinte látom a következő főcimet: Kína belépett az internetháborúba a Google ellen.