Berta Sándor

Ma Huateng, a kínai hálózati guru

Vajon milyen lehet egy olyan cégbirodalom vezetőjének lenni, amelynek több ügyfele van, mint Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok összlakossága? Ma Huateng tudja a választ.

A szakember a Tencent óriáscég első embere, melynek jelenleg annyi ügyfele van, mint amiről a MySpace, a Twitter vagy akár a Facebook vezetői is csak álmodnak. Deng Qianting laptopján a QQ kliensprogramja fut. A fiatal nő a Guangzhouban található Dél-kínai Mezőgazdasági Egyetem hallgatója és aligha tudna megválni a népszerű szolgáltatástól, amely mellett a Twitter szinte eltörpül. "Ennek segítségével tartom a kapcsolatot a kollégáimmal és az iskolai barátaimmal. Rendkívül praktikus az egész, mivel mindenki QQ-t használ" - nyilatkozta Deng Qianting.


Ma Huateng

Ma Huateng mindössze 38 éves és aligha lepődne meg az egyetemi hallgató szavain. Ő ugyanis a QQ márkát birtokló Tencent cégcsoport vezetője. A Tencentnek tavaly év végén 523 millió (!) ügyfele és előfizetője volt, ez több mint Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok összlakossága. Egyes becslések szerint a Tencent különböző szolgáltatásait naponta több mint 100 millióan használják. Nem csoda, hogy a vállalatot Kína legnépszerűbb cégei és legértékesebb márkái között tartják nyilván, megelőzi a China Mobile-t és a Master Kongot is.

A Tencent részvényei tavaly 215 százalékkal drágultak és globális viszonylatban az online cégek közül csak a Google és az Amazon előzi meg. A Shenzheni Egyetem Informatikai Karát 1998-ban elvégző Ma Huateng közvetlenül a diploma megszerzése után kezdte el kiépíteni a vállalatbirodalmát. Egy évvel később már kész volt a QQ első verziója, ami gyakorlatilag az ICQ másolata - erre utalt az eredeti QICQ név is. Igaz ez Kínában szinte senkit sem érdekelt. Az AOL 2000-ben pert indított Ma Huateng ellen és meg is nyerte az eljárást, a kínai sikersztorit azonban már nem lehetett feltartóztatni.

"Önmagában valakinek vagy valaminek a lemásolása nem tehet minket naggyá. A siker titka, hogy egy jó ötletet a helyi viszonyokra ültessünk át és a saját régiónkra fejlesszünk ki" - nyilatkozta a 38 éves cégvezető. A Tencent tulajdonában van a QQ mellett egy hírportál, számos blog, videoplatform, egy MySpacere hasonlító közösségi hálózat, több aukciós portál, e-mail és online játék szolgáltató. Az ambíciózus tervek között szerepel egy olyan játékoldal létrehozása, amelyen egyszerre akár több 100 000-en is játszhatnak. A fejlesztések költségeit a készülő honlap értékesítendő reklámfelületeiből finanszíroznák.

A Tencent tavaly nyereséges évet zárt, adózott nyeresége elérte a 12,4 milliárd jüant, ami átszámítva 1,3 milliárd euró. Ma Huateng jelenleg a világ 522. leggazdagabb embere, a magánvagyonát 1,4 milliárd dollárra becsülik. A fiatal szakember visszahúzódóan él, kerüli a nyilvánosságot és nem kérkedik sem a pénzével, sem a hatalmával. Ennek ellenére a Barron's magazin nemrég beválasztotta a világ 30 vezető vezérigazgatója közé, míg az Asiamoney tavaly decemberben az Ázsia legjobb cégvezetője címmel tüntette ki. Ugyan a Tencent részvényeinek egyharmada 2001 óta a Naspers dél-afrikai médiavállalat birtokában van, de Ma Huateng továbbra is teljes ellenőrzése alatt tartja az óriáscéget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Piel #11
  Lopott mégis ő a sztár! Ez valamiért nagyon ismerős a mai magyar társadalomból!
 • Tetsuo #10
  Ilyenen még fennakadsz? Sg.. ennyi. ;)
 • kukacS3K #9
  lehet én vagyok hülye de ez a mondat értelmes? A szakember a Tencent óriáscég első embere és jelenleg annyi ügyfele van, mint amiről a MySpace, a Twitter vagy akár a Facebook vezetői is csak álmodnak Deng Qianting laptopján a QQ kliensprogramja fut.
 • Tetsuo #8
  És holnap? :)
 • rágógumi #7
  "Ma Huateng mindössze 38 éves és aligha lepődne meg az egyetemi hallgató szavain."

  szerintem arra utal hogy napjainkban :D
 • Legend Killer #6
  :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD.

  neve. amúgy nekem is az jutott eszembe poénnak, h holnap meg Muateng :D. vagyis izé... Huateng :D.
 • Pares #5
  Ma így nézett ki? Vagy ez a neve?
 • Hegi90 #4
  Jó kis cikk, szeretem mikor egy sikeres emberről írnak.

  De ezt a grafikont én sem értem..
 • Cat #3
  http://www.tencent.com/en-us/at/abouttencent.shtml

  Virtual products such as QQ Show, QQ Pet, QQ Game, and QQ Music/Radio/Live have been successful in providing entertainment and customization options to users. Mobile phone users can take advantage of a number of value-added wireless services. Tencent's PaiPai.com is a C2C on-line shopping platform that seamlessly integrates into Tencent's other community platforms. As of September 30th, 2009, the number of registered QQ Instant Messenger users has reached 1.057 billion. Active users numbered at 484.9 million. Peak concurrent users have reached 75.50 million. QQ Games platform counted about 5.7 million users simultaneously on-line.QQ.com has become China's most visited Internet portal website. PaiPai.com has also become China's second largest Internet shopping platform.
 • ata4100 #2
  Vagy ha ez a legsikeresebb szolgáltatása ennek a cégnek amit "csak" 34 000 000-an használnak, akkor Kína lakosságához viszonyítva ez szerintem édes kevés, és messze nem kéne a legtöbbet érő márkának hívni. De mindegyis igazából. made in china 4ever!