Berta Sándor

Megszűnt az internet letiltása a kínai Hszincsiang tartományban

10 hónapos kényszerszünet után visszaállították a normális internetes forgalmat a kínai hatóságok Hszincsiangban. A helyi hatóságok a tavaly nyári zavargások után döntöttek úgy, hogy a tartományban elzárják a kommunikációs csatornákat, így akadályozva meg az információáramlást.

Hszincsiang Kína legnyugatibb tartománya, székhelye Urumcsi. A Renmin Ribao napilap tudósítása szerint a helyiek a hétvége óta használhatják újra az internetet, chatelhetnek, illetve olvashatják az online fórumokat. A teljes távközlési rendszert tavaly júliusban azután kapcsolták le, hogy összetűzések törtek ki az ujgurok és a han kínaiak között. A hatóságok attól tartottak, hogy a felkelők a világhálón keresztül, valamint SMS-ben és nemzetközi telefonkapcsolatok útján lépnek kapcsolatba egymással és egyeztetik az akcióikat.

A kommunikációs csatornákat fokozatosan nyitják meg. Először tavaly decemberben a vezető hírportálok, a Renmin Ribao és a Xinhua hivatalos kínai hírügynökség honlapjai váltak elérhetővé, majd idén januárban a két legnagyobb kínai portál, a Sina és a Sohu is látogathatóvá vált. E-mailek küldése csak március óta lehetséges és időközben fokozatosan feloldották az SMS-küldést, valamint a nemzetközi telefonhívásokat akadályozó blokkolást is.

A kialakult helyzet különösen az üzletembereket érintette nagyon rosszul, akik közül sokan a szomszédos tartományokba, elsősorban Gansuba utaztak internetezni vagy ottani munkatársakat toboroztak és a segítségükkel intézték el az online ügyeiket. A kedélyek ugyan lehiggadtak, de a hatóságok közölték: azok a felhasználók, akik "káros információkat" továbbítottak vagy továbbítanak az interneten, nagyon szigorú büntetésekre számíthatnak. A kialakult helyzetnek leginkább a DVD-tékák és a mozik üzemeltetői örültek, akik ugyanakkor most forgalmuk visszaesésétől tartanak, mivel újra elérhetővé válnak a streaming-ajánlatok és a letöltőoldalak. Li Ping DVD-téka tulajdonos örült az internetblokád feloldásának, de üzleti szempontból már kevésbé örömteli számára az esemény.

A többségben lévő muszlim ujgurok és a bevándorolt han-kínaiak összecsapásaiban közel 200-an vesztették életüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bordapapa #2
    Például. :D
    Szép dolog is ez a népi demokrácia...
  • zola2000 #1
    "azok a felhasználók, akik "káros információkat" továbbítottak vagy továbbítanak az interneten, nagyon szigorú büntetésekre számíthatnak."

    Mi számít káros információnak? Kézikamerás felvételek arról hogy ott mit művelt a kínai hadsereg?!