Felföldi Beáta

A Google megtiltotta munkatársainak a Windows használatát

A cég biztonsági okokból nem alkalmazza többé a Windows operációs rendszert. A mintegy 10 000 alkalmazottjukat érintő döntés a cég kínai részlegét ért hackertámadás után merült fel a vezetőség fejében.

Több Google alkalmazott is alátámasztotta azt a hírt, hogy a cég biztonsági okokból nem alkalmazza többé a Windows operációs rendszert. A gondolat akkor fogalmazódott meg először a cég vezetőségének a fejében, mikor ez év januárjában a Google kínai részlegét hackertámadás érte. A döntés mintegy 10 000 alkalmazottat érint. "Nem használjuk többé a Windowst, mert biztonságilag kockázatos", nyilatkozta az egyik munkatárs."Számos dolgozó már váltott: vagy Mac operációs rendszert vagy a nyílt forráskódú Linuxot használják. Az új kollégáknak is ugyanezt a két lehetőséget ajánljuk fel" - mesélte egy másik kolléga.


Január elején még engedték, hogy páran a Windowst használjanak a laptopjukon, de ugyanez az asztali gépükön már nem volt megengedett. A cég hivatalosan nem kommentálta a döntést. A Windows köztudottan érzékenyebb a vírusokra és a hackertámadásokkal szemben is sebezhetőbb. Természetesen az is hozzájárul ehhez, hogy ezt a rendszert éri a legtöbb támadás, hogy ez a leginkább elterjedt.

Azok az alkalmazottak, aki továbbra is a Windowst preferálják, csak igazgatói engedéllyel használhatják az operációs rendszert. A vállalat eredetileg azt tervezte, hogy az alkalmazottai lassan állnak át a Google termékeire és a nemsokára már a bevezetésre kerülő Google operációs rendszert és Chrome böngészőt alkalmazzák majd. A kínai részleg ellen elkövetett merénylet azonban felgyorsította ezt a nehezen induló procedúrát.


Az informatikai vállalatoknál általában nem szabják meg melyik operációs rendszert lehet alkalmazni (természetesen nem ügyfélszolgálati szintről van szó), ezért érthető, hogy a cég dolgozói között elégedetlenséget szült a döntés, de méltányolták, hogy továbbra is van választásuk a Linux és a Mac között. A támadás óta az alkalmazottak is körültekintőbbek lettek és sokan Macet kezdtek használni. Az egyik véleménye szerint jóval többen háborodtak volna fel, ha az Apple operációs rendszerét tiltják be, és nem a Windowst.

A Google és a Microsoft már évek óta versenytársaknak számítanak. Jó példa erre a Google és Bing harca, - ahol előbbi az abszolút nyertes - vagy az e-mail küldési platformok, a felhőalkalmazások és nemsokára az operációs rendszerek terén is szembekerülnek egymással. Ugyan az interneten a Google a nyerő, az asztali gépeknél a Windows tarol. Még ha nem is ez volt a Google szándéka, ez biztosan nagy csapás lesz a Microsoftnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #38
    winre sem ha nem tökhülye használja... mondjuk linuxon még ha számtech analfabéta használja sem kell.
  • djw #37
    de ha egyszer nem biztonsaágos... linuxra vagy macre tudtommal nem kell víruskereső... ezt érdemes átgondolni.
  • sanyicks #36
    Miért szerinted ha vinfosuk van ki supportálja őket abban? Az apple?
  • shaddam #35
    Ilyen aláírás után tarkólövést érdemelnél.
  • Komolytalan #34
    Szerinted a google elküldene egy memory dumpot az MS felé, most őszintén? Eleve: a google-nál hagynak gépet bármilyen protokollú kapcsolatot nyitni MS által birtokolt ip tartományba? Francokat.
  • Komolytalan #33
    Ez jól hangzó bla-bla, de attól még bla-bla marad. Egy cég biztonságát nem szaros kliens gépen lévő oprendszerek határozzák meg, hanem a tűzfalak biztonsága. A google használhat akár linuxot akár osx-et, ha nincs komoly, jól beconfigolt tűzfal gép mögött, akkor ugyanúgy felnyomják ha akarják.
    Az hogy a közvetlenül netre kapcsolódó gépeknél nem MS terméket választanak az érthető. De egyébként ez csak egy marketing döntés, amivel mutatják, hogy milyen frankón ki tudjuk váltani a windowst, majd ha mi kihozunk oprendszert nektek is csak 1 vezetői döntés lesz, és utána megy minden olajozottan, magától.
  • sanyicks #32
    mé mit gondoltál talán a telefonos support mondja meg mi a hiba? LOL
  • pixx #31
    "Az csak apró adalék, hogy az a biztonsági szakértő (Miner) aki rendre feltöri az OSX védelmét saját használatra Mac-et és OSX-et használ, mert saját véleménye szerint még így is ez a legbiztonságosabb platform. Gyanítom Ő azért ért hozzá valamelyest. :)"

    Mégis évről-évre gyorsabban töri fel, és mindig elsőnek fekteti, meg azt a rendszert...
    Lehet őt is fizetik innen-onnan...
  • balee66 #30
    Persze, a memory dumpok meg csak úgy jönnek-mennek a supportosok meg a fejlesztők közt, osztályról osztályra vándorolnak egy hatalmas címkével a homlokukon, "néda én a gúglitől jöttem ám"...
  • sanyicks #29
    nemkell tűzfalon átsurranni, akár véletlenül is át lehet adni. pl supportnál kérnek valamit, a gugli átküld az m$-nek egy szép kis gugli számára érthetlen hibaüzenetet, amiben esetleg nem CSAK hiba üzenet van hanem más is ;) Vagy mondjuk egy memory dump-ban nem csak az van ami kell. Láttam már olyan másik programmalnál, hogy a hibaüzenettel küldendő memory dump-ban nyersen bent voltak a programban használt jelszavak, és egyéb finomságok.