Berta Sándor

Módosult a Google keresési felülete

Megváltoztatta a keresések találati listáját a Google, így az most meglehetősen hasonlít a Microsoft Bingre. Az eredmények csoportosíthatók, rendszerezhetők, és idő szerint rendezhetőek.

Marissa Mayer, a Google kereső rendszereiért felelős vezetője blogbejegyzésében leírta, hogy a cég fejlesztői többek között egy új kategórialistát helyeztek el a Google keresési találati oldalának bal részén. Emellett a vállalat dátum szerint is sorrendbe szedi a találatokat és azok "közösségibbé" is válnak.

A keresési címszó megadása és a találatok megjelenése után azonnal megjelenik egy szűrő, amelynek segítségével különböző tartalomtípusok szerint lehet csoportosítani az eredményeket. Ez a szűrő minden kutatás után dinamikusan változik. Amennyiben például valaki egy bizonyos témára keres rá, úgy később a linkeket rendszerezheti aszerint, hogy azok hírekre, képekre, videókra vagy könyvekre mutatnak-e. De ha valaki piros cipőket keres, akkor a találatok között felbukkannak webes cipővásárlási lehetőségekre mutató hivatkozások is.


Amennyiben a címszó a labdarúgó-válogatott, akkor a hírek is blogok mellett elérhetővé válik egy frissítés menüpont is, ahol a találatokat időrendi sorrendben jelennek meg, így láthatóvá válnak a csapattal kapcsolatos legfrissebb hírek. A Google keresője most már felismeri azt is, hogy egy információ mióta fontos téma a világhálón. Ha mondjuk egy felhasználó a vulkán és Izland kifejezéseket gépeli be, akkor a találatok zöme az Eyjafjallajökull izlandi vulkánra vonatkozik majd.

A Google a tartalomszűrő korábbi változatát 2007 májusában vezette be és a rendszer csak a mostani változtatások után válik igazán használhatóvá. A tavaly júniusa óta elérhető Bing már a kezdetektől tartalmazta a képek, videók, hírek és térképek találatszűrési kategóriákat. A változtatások először csak az Egyesült Államokban élők és dolgozók számítógépein láthatók, s csak néhány nap múlva lesznek elérhetők magyar és 35 más nyelven is.


A fejlesztők célja az, hogy a felhasználók még inkább ellenőrizhessék és testre szabhassák az online kereséseiket és a jelenleginél is gyorsabban kaphassák meg az eredményeket. A módosítások miatt nem fordulhat elő az, hogy ha valaki egy 45 perces dokumentumfilmet akar megtalálni, akkor át kell rágnia magát a 3 perces YouTube-videók tömkelegén. Lehetőség van arra is, hogy a program csak két dátum közötti találatokat jelenítsen meg, illetve váltani lehet a különböző tartalmú eredmények között is. A legjobbnak talált linkek csillaggal jelölhetők, így ezekre a kereső később is emlékezni fog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • djw #35
    mert az aknák/bombák a terroristákra emlékeztetnek :D
  • dinnyegodre #34
    Azt is szerintem figyelembe kell venni, hogy muszáj lépést tartania "csillivilliségben" is a többiekkel, mert nagyon sok ember nem azt nézi, hogy mi van az oldal mögött, hanem sokan beérik a sokkal szarabb de csillivillibb megoldással is (lásd Internet Explorer motorra épített csillivilli semmitérő böngészők).

    Ugyanaz megy a számítógép előtt ülve is, mint az élet többi részén: Nekem egy 1970-es konstrukciójú motorkerékpárom van, ránézésre is régi, és csakis azok mondják rá hogy nem szar, le ne cseréljem soha, akik értenek hozzá. :) A többiek meg kérdezgetik miért nem veszek egy új fazert vagy cbr-t, mert ők csak azokat ismerik mert az manapság a "menő" hogy űrhajónak látszó tárgyakkal kell száguldozni. Ugyanez van sajnos a keresőknél is. :(

    Azért annyit csinálhattak volna, hogy ugyanúgy meghagyják a régit is. Én maradnék annál. :)
  • hdo #33
    Pontosan, én csak képek szűrésénél használtam, és egyáltalán nem éreztem azt a plusz egy kattintást macerának.
  • DjDano #32
    Pontosan az tetszett eddig a Goolgle-ba, hogy mindenféle sallangtól mentes és letisztult volt. Nem kell az az oldalsáv, akinek szüksége van egyéb dolgokra a keresésen kívül az úgyis megtalálta a régiben is...
  • hdo #31
    Javaslok egy cím módosítást: "Szarabb lett a ..."
  • opeca #30
    Elég nyomi. Mostanság a Google sorban hibázik, lehet, hogy ők is elhitték, hogy csak jót csinálhatnak.
  • DjDano #29
    Nekem nem tetszenek az újítások, beleértve a kinézetet is...
  • qwas #28
    Hát elég ratyin néz ki az új gugli.
  • WorldTorrent #27
    Hat az elejen azt mondta a google hogy az egyszeruseg a titka, nah mostmar ezt el is vesztette:(( nekem se jon be ez... legalabb jobb oldalt lenne, ott nem zavarna
  • nickwearby #26
    Ja, és egy másik gusztustalanság, ami a gmail-hez kapcsolódik, hogy hülyének nézik a felhasználót:

    eddig simán lehetett úgy levelet küldeni, hogy fogtam egy weboldalon látható képet és áthúztam a levél szövegébe,
    ahol az szépen ott maradt, és még a linket is alapból rajtahagyta,
    de el is lehetett távolítani.

    Most kiír egy olyan üzenetet, hogy a fájlok helye....
    és Ctrl-C Ctrl-V-zhetem be a képet, ha el akarom küldeni valakinek,
    és külön rá kell szerkesztenem a linket,

    vagy maximum alá szúrom be a szöveges linket.

    EZ mióta egyszerűbb, mint belehúzni a levélbe???????