Berta Sándor

Épületeket is feltérképez a Google

A webes céget az elmúlt hetekben ért újabb bírálatokra a cég adatvédelmi megbízottja reagált egy blogbejegyzésben.

Peter Fleischer tételesen leírta, hogy a Google kamerázó autói milyen adatokat rögzítenek, amikor az utcákat róják. Közlése szerint a fényképek készítése és a WLAN-hálózatok feltérképezése mellett a járművek fel vannak szerelve olyan rendszerrel is, amelyek képesek lézeres mérésekkel 3D-s információkat gyűjteni az épületekről. "A nyilvánosan elérhető WLAN-hálózatokkal kapcsolatos adatrögzítés nem illegális. Rá kell mutatnom, hogy korábban a Skyhook cég és a Fraunhofer Intézet is gyűjtött hasonló adatokat. Emiatt és azért is, mert ez a tevékenység nem volt összefüggésben a Street View szolgáltatással, nem éreztük fontosnak az adatvédelmi szakemberek tájékoztatását" - írta többek között a Google adatvédelmi megbízottja.

A jogász részletesen felsorolta, hogy milyen eszközök találhatók egy-egy Google autóban. A WLAN-hálózatok feltérképezését egy a kereskedelmi forgalomban is kapható antenna végzi, amely csak a gépkocsi közelében található rendszerekről képes adatokat gyűjteni. Rögzíti többek között a MAC-címeket és a hálózatok neveit (SSID), de nem tárolja a felhasználói adatokat. Az SSID-k a legtöbb esetben a router gyártójának vagy az internetszolgáltatónak a nevéből és ey betű- és számsorból állnak. Fleischer szerint ezeknek az információknak a segítségével nem lehet háztartásokat vagy személyeket azonosítani, viszont javíthatják a helymeghatározó és navigációs szolgáltatások hatékonyságát, mivel kiegészíthetik a GPS adatokat.

A keresőcég munkatársa végül kiemelte: az autók bemutatását már tavaly is felkínálták az adatvédelmi szakembereknek, akik azonban nem éltek ezzel a lehetőséggel. Az ajtó továbbra is nyitva áll előttük. Néhány napja a német szövetségi és a hamburgi adatvédelmi biztos közös nyilatkozatban szólította fel a webes óriáscéget a vezeték nélküli rendszerek felderítésének azonnali befejezésére. Tény, hogy a Google egy hatalmas vállalat, amelyet kiemelt figyelemmel kezelnek, de csak remélni lehet, hogy az adatvédelmi biztosok nem mérnek kettős mércével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • FoodLFG #6
  Inkább az ACTA egyezményre gerjedjenek az adatvédelmi biztosok. Ahhoz képest, amit a google csinál, az picsafing.

  http://www.sg.hu/cikkek/74040/az_online_szabadsagot_veszelyezteti_az_acta
 • kvp #5
  A publikus SSID-ket tarolhatjak. A bssid-ket (hotspot mac cimek) csak akkor ha publikus SSID-khez tartoznak. A tobbi mac cimet nem szabad tarolni, mert azok tobbnyire felhasznalokhoz tartoznak, tehat pl. egy laptop egyertelmuen azonosithato vele. A nem publikus SSID-khez tartozo vagy barmilyen alacsony szinten de titkositott halozathoz tartozo mac cimeket nem tarolhatjak, erre torvenyi tiltas van. Szerintem a google nem nezte meg eleg alaposan a nemet torvenyeket.
 • Beygír Gücü #4
  a gyomrodat is feltérképezi a google
 • cateran #3
  Hot spot lista...nyitott halozatok a "fejlettebb" vilagban altalaban hot spot helyet jelentenek,ami pl jol jon ha mobilinterneted van..lekerheto lista a legkozelebbei ingyenes wi-fi hozzaferesrol..(persze nem biztos,hogy ez az ok,sot! De ez is lehet)
 • Kara kán #2
  "Rögzíti többek között a MAC-címeket és a hálózatok neveit (SSID)"

  Meg mondom őszintén, vegyes érzelmeim vannak.
  Szeretem a Google-t, de minek csinálja ezt? Mit akar ezzel? Kinek dolgozik?
  Melyik titkosszolgálatnak? il-yen kérdéseim vannak.
 • B0nFire #1
  Az a lézeres izémizé arra kell, hogy fel tudják építeni a város 3D-s modelljét. Mivel rájöttek, hogy a felhasználókra bízott SketchUp nem igazán hatékony. Magyarországon pl Budapest egy részén kívül alig valami van lemodellezve. Mostantól ebbe is besegít a Google, természetesen továbbra is készíthetik a userek a SketchUppal a modelleket, de a Google is csinálni fogja az épületek mért adatai alapján.

  CIKK