Felföldi Beáta

Titkosított keresést vezet be a Google

Ahogy az emberek több és több időt töltenek internetezéssel, egyre nagyobb lesz az igény, hogy adataikat, kereséseiket, kommunikációjukat jobb védelemmel lássák el és ne férjenek hozzájuk illetéktelenek.

Sok szolgáltató Secure Sockets Layer (SSL) kapcsolatot használ az információ titkosításához. Ezt úgy ismerhetjük fel, ha a cím nem http-vel hanem https-sel kezdődik vagy a böngészőn megjelenik egy külön ikon, ami figyelmeztet a titkosításra. Ezt a metódust leginkább a netbankok vagy a kereskedelmi oldalak alkalmazzák, de például a jelszavak védelmére is használnak SSL titkosítást. A Google már évekkel ezelőtt bevezette a szolgáltatásai titkosítását, a Gmail-től a Google Doc-ig. A bankokhoz és az e-kereskedelemmel foglalkozó oldalakhoz hasonlóan nem csak a belépésnél működik ez.


Az év elejétől a Google minden Gmail felhasználónál alapbeállításként jelölte meg az SSL titkosítást. Most egy olyan lehetőséget biztosítanak, amivel még nagyobb nyugalommal kereshetünk: ha a https://www.google.com-on keresztül keresünk, egy biztonságos kapcsolat jön létre a gépünk és a cég szerverei között. Ezzel a megoldással harmadik fél nem férhet hozzá kereséseink adataihoz. Egyelőre még csak a próba (beta) verziót vezették be. Ez azt jelenti, hogy csak a weben kereshetünk SSL titkosítással, a többi szolgáltatásnál, mint a Képek vagy a Térkép még nem alkalmazzák. Mivel a gépünk és a szerver közötti biztonságos kapcsolat kiépítéséhez időre van szükség, ezért a megszokottnál lassabban kapjuk majd meg a keresésünk eredményét.

A https://www.google.com-ot használva ugyanazt az eredményt kapjuk, mintha a http://www.google.com-on keresztül keresnénk. A Google természetesen továbbra is megőrzi keresési adatainkat. Ha SSL titkosítást használunk, a Google ugyanúgy megkapja ezeket az adatokat, csupán harmadik fél számára nem lesznek megszerezhetőek. A titkosított kapcsolatból bármikor kiléphetünk, ha egy másik Google szolgáltatásra (pl.:Google Képek) vagy bármely linkre kattintunk, ami a keresés során megjelent.

A társaság szerint az emberek szeretni fogják majd ezt az új funkciót, mivel személyes adataik nagyobb biztonságát eredményezi. A Google azt tervezi, hogy a többi szolgáltatására is bevezeti ezt az újítást, nyilatkozta a cég egyik szoftvermérnöke, Evan Roseman.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Indira Ganji #9
    Ennyit a megfigyelgető , aljas, cionista titkosszolgálatokról és az aljas , sunyi megfigyelgetési módszereikről.
  • Magiszter #8
    Hát pl ha rá keresel az éppen divatos mumusra, most pl.: Terrorizmus, akkor logolja a keresést, aztán hogy milyen oldalra mentél tovább, ehhez veszi még az IP címed és voálá. Ha bárki terroristagyanús személyeket fog keresni akkor máris talált egyet. Holott lehet hogy te csak dokumentumfilmet akartál nézni.
  • Tetsuo #7
    neked semmitol
  • nextman #6
    Amúgy nem hiszem hogy ugyanazt az eredményt adja, csak hasonlót.
    2 teljesen ugyanolyan google keresésre sem garantált, hogy ugyanaz lenne az eredmény. Minden egyes alkalommal adhat más eredményt.
  • AgentKis #5
    Szóval ha nem a jelszavamat vagy a pin kódomat keresgélem a titkosítatlan guglin akkor mitől is kellene félnem?
  • AgentKis #4
    Én lesz@rom, ha harmadik fél megtudja mit kerestem. Az semmit sem bizonyít, a barátnőm meg tudja, hogy nézek néha állatos pornót.
  • Magiszter #3
    A google meg az első szóra odaadja a 3. félnek. Hú de titkos! Lényegében annyi történt hogy beiktattak még egy lépcsőt a felhasználó és a 3. fél közé. Ez pedig a a Gógli. Így a Nagy Dzsí még jobban kordában tudja majd tartani az információ áramlását.
  • Commandante #2
    "Ha SSL titkosítást használunk, a Google ugyanúgy megkapja ezeket az adatokat, csupán harmadik fél számára nem lesznek megszerezhetőek."

    Hú de ká titkos, aztaaaa!
  • Oláh Herkules #1
    Az a gáz, hogy eddig sem az volt a gond, hogy a hálózaton valaki láthatta mit keres az ember, hanem az hogy maga a google látta :DD uh marad a cookie blokk a gugli címeiről :)