Felföldi Beáta

Hosszú sorokban várták az iPadot Európában és Ázsiában

Nagy-Britannia mellett Ausztráliában, Kanadában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Japánban, Spanyolországban és Svájcban lehet a készüléket május 28-tól megvásárolni.

Hosszú sorokban várták az emberek az iPadot Európában ás Ázsiában. A lelkesen várakozó tömegben voltak tanulók, szakemberek, programozók. Mindenki csak arra várt, hogy a kezei közé kaparinthassa az iPadot tartalmazó vékony fekete dobozt. Miután megnyíltak a boltok ajtajai, a vásárlók gyakorlatilag "kifosztották" az Apple üzleteit Londonban, Párizsban, Frankfurtban és Tokióban. Nagy-Britanniában az Apple boltok egy órával hamarabb nyitottak ki, hogy a vásárlók minél hamarabb hozzájuthassanak a várt készülékhez. Néhány felhasználó - akik előrendelést adtak le - már csütörtökön megkapta a masinát, azonban csak csodálni tudták az iPad formáját, a gépet használni nem tudták. Az angliai mobilszolgáltatók, az O2 és az Orange csak pénteken aktiválták az eszközöket.


Az eredeti tervek szerint, Nagy-Britanniában már március végétől lehetett volna kapni az iPad-ot, de a hatalmas amerikai igények miatt ezt a dátumot áprilisra, majd május végére csúsztatták, így érthető, hogy a készüléket már nagyon várták az országban. Ezt mutatja, hogy a westfieldi Apple boltnál az első vásárló képes volt a fiát is beszervezni éjszakára, hogy biztosan ő lehessen reggel az első, aki átveszi a készüléket. Az iPhone szoftverével működő, 1,25 centiméter vastag, 9,7 colos, azaz 24,6 centiméter átmérőjű érintőképernyős készülék legegyszerűbb 16 gigabájtos változata Nagy-Britanniában 429 fontba (139 ezer forint) kerül.


Frankfurtban voltak, akik már hajnali 3 órakor kiálltak a cég boltja elé. Reggel 8-ra több, mint 450 türelmetlen vásárló várta, hogy az üzlet kinyisson, amit végül üdvrivalgással ünnepeltek meg. Tokióban, ahol egyébként is a legújabb, legkorszerűbb technikai vívmányokkal találkozhat az ember, körülbelül 1200-an egy emberként számoltak vissza, míg az óra 8 órát - a bolt nyitását - nem jelezte. Madridban már egy óra alatt elfogytak a készülékek, de Párizsban, a Louvre alatti Apple kirendeltségen sem kellett aggódni, hogy nem lesz elég vásárló.


Az iPad-ot elsősorban a kevéssé hozzáértő felhasználóknak tervezték, akik alkalmazhatják azt notebook-ként, e-könyv olvasónak, játszhatnak vagy zenét hallgathatnak rajta. A bluetooth, a Wi-Fi és a 3G adta lehetőségeket könnyedén kihasználhatják a 10 órás üzemidő mellett. Természetesen üzleti célra is alkalmazható, amit elősegít a beépített Microsoft Exchange, a céges adatokhoz való biztonságos hozzáférés lehetősége, valamint egy alkalmazás fejlesztő program, amivel a szakértők kimondottan a vállalat arculatának megfelelően tervezhetnek alkalmazásokat a munkatársaknak.

Az eszköz népszerűségére alapozva a brit Financial Times gazdasági napilap már elkészítette az elektronikus kiadás iPadre optimalizált változatát, amelyet eddig több mint 100 ezren töltöttek le Amerikában. Rob Grimshaw, a Financial Times online kiadásának ügyvezető igazgatója szerint a múlt héten a digitális változatra előfizetők 20 százaléka már iPadről adta le rendelését. Az elmúlt hetekben több haláleset is történt egy kínai gyárban , ahol többek között iPad alkatrészeket is gyártanak. Az eset nem vetett rossz fényt a pénteki eseményekre Európában és Ázsiában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ulkesh #383
    "Ja és pl screen 16 bit, nem 24 bit"

    Az említett oldal is 18 bitet ír, de az is baromság.
    Tölts fel egy kalibrációs tesztképet és rögtön látszik, hogy az adott kijelző hány bites színmélységben jeleníti azt meg. Megsúgom a 3GS 24 bites.
    (Ellenben pl. a Nexus és a Desire szoftveresen szintén 24 bites, de az AMOLED kijelző beszűkült színtere miatt még a 16 bitet sem tudja megjeleníteni, ezért a színátmeneteknél igen durván sávosodnak a megjelenített képek.)



    "A vidkarik is más teljesítményt hoznak 800x600-on mint 1080p-n."

    Vektoros megjelenítéskor, mikor a textúrák mérete és a poligonok száma azonos nincs számottevő különbség.

    "Az iphone nagyon messze van a 800x600-tól."

    Egész pontosan 2 napra van tőle :D tekintve, hogy ha igazak a hírek, akkor az új iPhone kijelzője 640x960-as felbontású.
  • Ulkesh #382
    "A képernyőfelbontást is nézted?"

    Vektoros megjelenítésnél és számolásnál ez mennyit is jelent?

    "a mostani kétmagos procijával kíváncsi leszek a tesztekre."

    Arra én is.
  • narumon #381
    Ez most mi is akar lenni? Mi az hogy milyen apple fan vagyok? Szerintem semmilyen. És éppen most állapítottam meg, hogy addig a felbontásig értem a növelést és nem azt mondtam, hogy a 3GS ezt tudja. Értelmezési problémáid vannak vagy mi?
  • sathinel #380
    Lol milyen apple fan vagy? a lenti felbontás csak példa volt. Az iphone nagyon messze van a 800x600-tól. Azt a droid tudja meg más készülékek.
  • narumon #379
    Ezzel csak az a gond, hogy ez ugyanaz a számháború mitn a MPixel a telefonok esetében. AKi ekkora képernyőnél látja, hogy most 16bit v. 24 annak én benyalok. Persze az apple is követni fogja ezt az irányt, mert sok hülyének ez kell (az én értelmezésemben az apple fanoknál sokkal hülyébbek és elvakultabbak akik úgy választanak telefont, hogy mekkora benne a fényképező és egy bizonyos szint felett mekkora felbontású a képernyő). Ekkora képméretnél szerintem egyébként felesleges 800Xxxx felbontás fölé menni mert felesleges, de mint fent is írtam a hülyéknek ez kell, azután lehet verni a mellett, hogy vazze nekem fullHD kijelzőm van ezen a 4"-on!
  • sathinel #378
    http://www.wikivs.com/wiki/Apple_iPhone_3GS_vs_Motorola_Droid

    Ja és pl screen 16 bit, nem 24 bit, és még sorolhatnám. Nem mindegy hogy nagyobb, fejletebb képmegjelenítéssel nézzük a gépet vagy egy régi gagyin.

    A vidkarik is más teljesítményt hoznak 800x600-on mint 1080p-n.
  • sathinel #377
    Original & 3G: PowerVR MBX Lite 3D GPU[12]
    3GS: PowerVR SGX GPU[13]

    És ha utánnanézel akkor írják hogy a GPU sebességét lekorlátozták az miatt hogy tovább bírja. Nem gond de így nem azt teljesíti amit kellene. Teljesítménytesztek szerint a snapdragon eddigi procija sem volt rossz, de a mostani kétmagos procijával kíváncsi leszek a tesztekre.
  • sathinel #376
    A képernyőfelbontást is nézted? csak érdemes lenne megnézni mert kb minimum 2x akkora teljesítménynek kellene lennie ha azon szeretne ekkora fps-t elérni. ) Lehet magyarázni de még mindíg nem győztél meg.
  • narumon #375
    Nem ezzel van a gond a gond azzal van, hogy folyamatosan ilyeneket linkelsz:

    "The iPhone 3GS, I believe, uses the 520 - the lowest end of the new product offering."

    Angol területen dolgozol nem? Akkor gondolom angolul tudsz? Szerinted az I believe az mit jelent? (Egy nem megjelent termékről okoskodik) Egyébként téved:

    http://en.wikipedia.org/wiki/PowerVR#Series5_.28SGX.29

    És akkor én is mondhatnám, hogy folyamatosan olyan infokat linkeltek ami "i believe" "i suppose" "i think".
    És nem kell nekem hinni vagy az applenek. Egyszerűen keress rá a googleben, a 3GS technikaii paramétereire és több tucat oldalt találsz ahol leírják feketén fehéren, hogy a 3GS-ben PowerVR SGX535 ketyeg. Annak a teljesítménye meg nem egyenlő az 520-éval, bármennyire is "I believe" az anandtech cikkíró
  • Ulkesh #374
    http://www.youtube.com/watch?v=GYqZK25KU3U