Felföldi Beáta

Negatív hatást váltott ki az iPad ára Európában

Nemzetközi viszonylatban az iPad WiFi és a 3G-s verziója is ugyanúgy kapható lesz, azonban - természetesen - mindkettőhöz valamivel drágábban lehet majd hozzáférni, mint az Egyesült Államokban.

Világszerte rengetegen vannak, akik már alig várják, hogy a kezük közé kaparinthassanak egy iPad-et. Azok, akik a társaságnál előre megrendelik, az elsők között kapják majd meg a készüléket. Éppen ezért sokan várták már, hogy a nemzetközi árazást nyilvánosságra hozzák, miután az óriási amerikai kereslet miatt az Apple a többi ország piacán elhalasztotta az iPad megjelenését. Május 10-e óta lehet előrendelni a terméket, és május 28-án lesz kapható a következő országokban: Kanada, Egyesült Királyság, Ausztrália, Franciaország, Olaszország, Japán, Spanyolország és Svájc.


Az iPad ára országonként - most nem jó európai fogyasztónak lenni

Miután két hónap várakozást követően végre nyilvánosságra hozták árpolitikájukat, az világszerte negatív hatást váltott ki. Európában mindenhol jóval magasabb az iPad ára, mint az Egyesült Államokban: például Angliában az alap 16 GB-os iPad (csak Wi-Fi-vel) 429 font, azaz körülbelül 138 000 Ft. Ez majdnem 150 dollárral (kb. 33 000 forinttal) több, mint az amerikai ár. Kanadában a különbség 40 dollár, míg az európai országokban szintén 150 dollárral kell többet fizetni. Emiatt számos vásárló fejezte ki felháborodását e-mailben Steve Jobs-nak, az Apple vezérigazgatójának, aki válaszában kifejtette, a termék a magasabb európai adók miatt drágább. Angliában az ár tartalmazza a 17,5 %-os értékadót (VAT) is, ami a tengerentúlon nincs.

A vásárlókat Németországban megdöbbentette az a hír, miszerint ott még a többi európai országnál is jóval drágábban lehet majd hozzáférni a termékhez. Azonban kiderült, hogy az Apple belekalkulált az árba egy olyan adót is, ami az iPad-ra mégsem vonatkozik. Így Steve Jobs később levélben azt közölte, a németországi árak mégsem lesznek magasabbak. Az iPad júliustól lesz kapható Ausztriában, Belgiumban, Hong-Kongban, Luxemburgban, Mexikóban, Dániában, Új-Zélandon és Szingapúrban. További kilenc országban a piacra dobás dátumát csak később közlik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sathinel #22
    Otthon az ország fele kb két párt között ingázik, és épp annak szavaz akire kevésbé haragszik. Nem kell kétpártrendszer mert már az van:D
  • sathinel #21
    Otthon ha megveszel akármilyen adathordozót már fizetsz hogy biztos fogsz rámásolni valami illegális dolgot. Tehát kapásból tolvajnak néznek. Ezek után csodálod hogy nincs kedve az embernek kétszer fizetni? Ez kb olyan mint hogy minden szarrá van adóztatva. Aztán csodálkoznak hogy kialakul az emberben hogy kell adót csalni.

    Ja és lehet gondolkozni hogy ki kezdje el mert vagy az állam vagy a nép, de ez egy 22-es csapdájához hasonló probléma.
  • hurkaur #20
    "..miért tart itt az ország"
    De még véletlenül sem azért ,mert a nép többsége végtelen ciklusban szavaz 2 korrupt párt között ,ugye?
    Egyszer ez lop ,egyszer az ,egyszer piros s egyszer narancsban virítunk ,és nehogy véletlenül kinézzünk a máónika sót sugárzó Tv mögül ,hogy ,ha már szar és mégszarabb van (kinek melyik) ,akkor mi a fenéért rájuk szavazunk?
    Mintha 4 évenként valami amnézia-roham menne végig az országon..
    /politika off

    Komolyan már kezdem azt hinni ,hogy menő lett mindenhova benyögni ezt a szöveget..
  • Oláh Herkules #19
    igen látszik. A "látszik miért tart itt ez az ország"-ozók miatt akik azt hiszik hogy az országot a kis sutyizások tették tönkre, nem a százmilliárdos lopások csalások, nokiadobozolás, stb...
  • narumon #18
    "Persze :D Melyik bandában zenélsz? vagy kiadód van vagy fáj a fejed? buzie-vagy?"

    Most te komolyan annak örülsz ha nem veszel hanem lopsz. Gratulálok. Legalább látszik miért tart itt ez az ország.
  • Cat #17
    "Emiatt teljesen értelmetlen az ilyen összehasonlítás"

    Azért nem érdektelen, mert egy kattintás rendelni internetről, és pl. EU-n belül nincs vám vagy egyéb további költségnövelő tétel. Az emberek a legolcsóbb helyről fogják venni, és jönnek a gyártók dörgedelmes közleményei, hogy "káros a szürkeimport". Fenét.
  • Papichulo #16
    Itt meg lehet nezni a "hatalmas" arkulonbseget": http://twitpic.com/1mw3td - $63 a legnagyobb differencia.
    Ha az importadot is leszamitjuk ebbol, akkor nehol meg olcsobban adja az Apple a termeket, mint az USA-ban...
  • TreDoR #15
    Nem mindegy? Aki applet vesz az úgyis ki tudja fizetni, akkor meg minek rinyálnak.
  • aronvirginas #14
    Az USÁ-ban jóval alacsonyabb az elektronikai cikkek forgalmi adója, átlagban 8%, míg az EU-ban átlagban 20% körül mozog. Ezen kívül az amerikai Apple Store árai nettó árak, mivel minden államnak más-más az adópolitikája. Emiatt teljesen értelmetlen az ilyen összehasonlítás, mint azt egy mondatban maga a cikkíró is elismeri: "Angliában az ár tartalmazza a 17,5 %-os értékadót (VAT) is, ami a tengerentúlon nincs."
  • bracsek #13
    "En legalabbis nem szegyenlem, ha fizetek filmert vagy zeneert."
    Persze :D Melyik bandában zenélsz? vagy kiadód van vagy fáj a fejed? buzie-vagy? :D és felvállalom. [Saját vélemény no flame]
    Jah csak most látom, hogy művész vagy és lopják a képedi... értelek. Meg hogy nem ennyi fizetésért nem ezekben az országokban dolgozol... Így is könnyű.