Berta Sándor

Cory Doctorow: "Az iPad? Egy halva született termék!"

A világ legbefolyásosabb bloggereinek egyike író és újságíró. Következetesen kihasznál minden világhálós lehetőséget arra, hogy pénzt keressen és számára a kalózmásolatok a hírnévre kivetett "legitim adókat" jelentik.

"Az Apple iPadje? Egy halva született termék! Steve Jobs beleszeretett a mobil szektorba és a legjobb mobilokat akarja elkészíteni. De ezek a készülékek a jelenlegi legrosszabb technológiánkat jelentik. Amíg a tábla-PC szektort úgy vezetik, ahogy azt a mobilcégek akarják, addig a tábla-PC-k csak rossz alternatívát fognak kínálni a valódi internethez. Vagyis az Apple ebbe a gonosz, haszontalan üzletágba akar beszállni és én ezért nem vásárolom meg a hardvereiket. Ez persze nem azt jelenti, hogy valaki nem lehet nyereséges, ha közben buta, gonosz és haszontalan. Csak számomra egy érdektelen technológia" - jelentette ki exkluzív interjújában Cory Doctorow.

A blogger érdeklődését egyedül a nyílt technológiák, programok, készülékek és megoldások keltik fel, mivel azokat bárki megnézheti, megértheti és ha akarja, módosíthatja. A szakember folyamatosan új különlegességekre vadászik a világhálón, majd a talált termékeket vagy szolgáltatásokat be is mutatja a Boing Boing nevű blogjában négy munkatársa segítségével. Sokak számára Doctorow különcnek és bogarasnak tűnhet, viszont azt mindenképpen fontos megemlíteni, hogy a blogot havonta átlagosan 3 millióan látogatják meg. A Boing Boingnak köszönhetően került fel Doctorow a Forbes amerikai magazin tíz legbefolyásosabb online személyisége közé is. Little Brother című könyve heteken át szerepelt az amerikai bestseller-listákon és a művet a The New York Times a digitális korszak önvédelmi kézikönyvének nevezte.


Cory Doctorow

"Az iTunes a szerzői jogi gondolatok perverziója. Az én szememben nem a kalózok az igazi szerzői jogsértők, hanem azok a vállalatok, amelyek digitális másolásvédelmekkel korlátozzák termékeik használatát. Aki fizet egy árucikkért, annak korlátlanul rendelkeznie is kell afelett. Képzeljék el, hogy vásárolnak egy csésze levest és hogy ha megették azt, utána olvassák a csésze alján, hogy 'Ön a leves kikanalazásával beleegyezését adta ahhoz, hogy otthon nem főzi le újra a levest.' Ez nem egy értelmes szerződés. A fogyasztói és a szerzői jogok gondosan egyensúlyban kell legyenek."

"Az én problémámat nem a kalózkodás jelenti, hanem az ismeretlenség. Az emberek nem azért nem veszik meg a könyvemet, mert ingyen is elérhetők az interneten, hanem azért, mert nem ismernek. A digitális kópiák tulajdonosait ugyanakkor az online kiadások a valódi fizikai másolatok megvásárlására ösztönzik" - mondta Doctorow, akinek a Little Brother című műve 100 000 példányban kelt el.

A szakember nem egy naiv infohippi, hanem megpróbálja a világháló realitásait érzékelni. Úgy véli senki sem tudja, hogy mit hoz a jövő, de azt soha sem fogja tudni megakadályozni, hogy aki akarja, az letölthesse a könyveit az internetről. A nyomtatott kiadványok beszkennelése ugyanis nem különösebben nehéz és amint egy kópia már elérhető a világhálón, úgy a további másolását már nem lehet megállítani.

"A legfontosabb, hogy ne higgyük, hogy a technikai stabilitás korszakához közeledünk. Nem fogunk öt év múlva felébredni és azt mondani, hogy minden technikai változtatást elvégeztünk. Mindig újra fel kell majd találnunk az üzletágakat. Boldog leszek viszont, ha tudni fogom, hogy mi történik a piacon és miként reagálhatok ezekre a folyamatokra" - szögezte le a blogger. Doctorow a könyveit Creative Commons licenc alatt jelenteti meg, így azok bárki számára ingyen letölthetők és terjeszthetők. A népszerű író tavaly úgy nyilatkozott, hogy vissza kell nyerni a technológia feletti ellenőrzést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #51
    lol
  • Tetsuo #50
    Nem mondtam hogy milyen fasza vagyok, de most hogy mondod.. tenyleg az vagyok! ;)
  • Tetsuo #49
    Ezzel egyet ertek.
  • vlahol #48
    Attol hogy mas ember balfszsagokat csinal az engem meg nem jogosit fel arra hogy en is csinalhatom!

    Ha a BKV-s vezerigazgato csalt, lopott, hazudott akkor bunhodjon meg erte!
  • vlahol #47
    Nem warez kell hanem google es forum kereses.

    Nem vagyok szent en is csinaltam hulyesegeket korabban, de nem alltam ki a forumokba es hirdettem hogy milyen fasza vagyok, mert ezt csinalom. Kussoltam mert tudtam hogy nem igy kene csinalnom a dolgokat.

    Most a BKV-s vezerigazgato nem tudom hogy hogy jon ide?
  • Tetsuo #46
    Az Oblivion vagy a Gothic 2, nem is tudom melyiket probaltam elinditani a laptopon.. a warezzel gondok voltak nem tudta jol emulalni a lemezt.. szal nem tudtam meg, hogy jatszhato-e a konfigon.
    Ha biztosan tudnam, hogy kenyelmesen jatszhato lenne, akkor megvennem, mert nem draga, igy viszont nem akarok a sarba dobni £10-ot, de meg egyet sem.
    Tehat nem veszem meg.

    Most ez nem olyan egetrengeto problema, viszont ebbol lathato, hogy hasonlo esetekben fontos lehet a kiprobalas, mert potencialis vasarloktol esik el a kiado.

    A lejjebb emlitett peldam pedig foleg lenyeges, mert nagyobb tomeget erint..

    Ha nem lenne olyan nagy a lebukas veszelye es hasonloan konnyu lenne autot lopni, mint warezolni, szerintem a fel vilag azt csinalna.. csak te lennel olyan szent, aki azt mondana, hogy a BKV vezerigazgatoja megerdemli azt a Lexus-t, megdolgozott erte, nekem jo a hitelre vett 10 eves Renault is..
  • vlahol #45
    Csak hat neked a targy (tulajdon) az mas mint egy szellemi tulajdon.
  • vlahol #44
    Tetsuo neked nagy moralis problemaid vannak.

    Attol hogy meg megteheted attol me nem biztos hogy meg is kell tenned.

    Akkor most a logikadon haladva siman ellophatnal akarmilyen kocsit is. Barmikor lehet oket vesenyzesre hasznalni, de te nem arra akarnad hasznalni tehat akkor ok, te neked nincs annyi penzed tehat akkor ok ugyse vesztenek veled mert ugyse tudnad megvenni.

    Komolyan! Hogy lehet igy gondolkodni?
  • vlahol #43
    Szerintem a szalami az egy jo pelda.

    Ha uj szalamit szeretnel kiprobalni es nincs lehetoseg a szupermarketben a kiprobalasra, akkor muszaj valasztanod ott es ha veletlenul otthon nem izlik akkor nem viheted vissza a kinyitott csomagot hogy nem izlet!!

    Ugyan ez van a programokkal is. Ha nincs demo akkor megnezel forumotkat, screen shot-okat. Attol meg nem kell illegalisan letoltened csak mert nagyon akarod hasznalnies nem penzt keresel vele.

    Ez nagy baj hogy sokan igy gondolkodnak!
    Ha visszaterunk a szalamihoz akkor most elcsorod a boltbol mert hat ugyis csak sajat fogysztasra lesz es nem vendeglobe, vagy eskuvore viszed?
  • Tetsuo #42
    1. Szoftverekrol volt szo, nem szalamirol. A zsakbamacskat nem szereti senki.. szoftverek eseten tobb buggal es inkompatibilitassal talakozhatsz, mint egy Pick szalaminal.
    Miert hanynam ki a warezt? Azert mert az aberralt tarsadalmi rendszer atomszar szerzoijogi torvenyei szerint illegal? :)
    Az en moralis torvenyeim szerint pedig a kiprobalas semmikeppen nem az, amig nincs mindenhez demo vagy visszavasarlasi gari..

    2. Ha a szoftverrel penzt keresek, akkor valoszinuleg kifizetnem. Igy diktaljak a moralis iratlan torvenyeim.. :) A valaszod szerint ezt a pontot (is) felreertetted, mert nem errol volt szo.

    Pelda:
    Ha egyetemista letolti a legujabb Photoshopot (ami nem az aktualis tananyaghoz kell) es jatszadozik vele, tanulgatja, rajon, van tehetsege, kesobb esetleg reklamgrafikus lesz, ekkor megveszi az aktualis peldanyt..

    vagy soha nem tolti le, nem fog kifizetni szazezreket egy csak periferikusan erdeklo programra, de sokan mas esetben sem tudnak kifizetni azt, igy emberunk tehetsege orokre rejtve marad.

    vagy az Adobe ceg mindenki szamara ingyenesse teszi a programot, kiveve penzszerzes/vallakozas eseten. Igy az Adobe ceg imazsa rettento pozitiv lenne, rettento sokan megtanulnak hasznalni a programot es kesobb valszeg joval tobben alkalmaznak profi szinten (es fizetnenek erte), mint addig barmikor..
    A hatosagok is leszarnak a lakossagot, a cegekre/vallalkozasokra pedig komolyabban figyelnenek. Ennyi. Mert a lenyeg a komolysag. ;)