Berta Sándor

A webes videók egynegyede iPad-kompatibilis

A MeFeedia cég felmérése szerint a jelenleg a világhálón elérhető videók 26 százaléka játszható le az Apple legújabb készülékén.

A korábbi hírek és az új fejlemények alapján egyre valószínűbbnek tűnik, hogy az Apple és az iPad lehetnek a HTML5 formátum legjelentősebb támogatói. A MeFeedia adatai ugyanis azt mutatták ki, hogy a HTML5 és a H.264 kodek megkezdték diadalmenetüket és egyre több készüléken jelennek meg ilyen formátumú videók. Az idei esztendő elején még csak a webes videók tíz százaléka volt HTML5-ös, de ez a szám az iPad megjelenése után hirtelen növekedni kezdett és ez a folyamat azóta is változatlanul tart.

A cég becslései 30 000 tartalomszolgáltató adatain alapulnak, így a szakemberek figyelembe vették a YouTube, a Vimeo, a Hulu és a DailyMotion mellett számos hírügynökség és televízió (MTV, Vevo, AP, ABC, CBS és CNN) anyagait is. "A H.264 a videók több mint 26 százalékát teszi ki. Egyes becslések alapján ez az arány valójában eléri a 67 százalékot, de nem hinnénk, hogy ez ilyen magas lenne" - nyilatkozta Frank Stinton, a MeFeedia vezérigazgatója a The Registernek. A MeFeedia kitért a Mozilla és az Opera által támogatott Ogg Theora formátumra is, amit viszont jóval kevesebb videó elkészítéséhez használtak.

A cég úgy vélte, hogy ugyan a legtöbb webes szolgáltatás már támogatja a HTML5-ös anyagokat, de az üzemeltetők nem csak ezeket alkalmazzák. Gyakran előfordul, hogy csak akkor jelenítik meg a felvételeket ilyen formátumban is, ha arra a felhasználók részéről igény mutatkozik. Az Apple mindenesetre már április elején nyilvánosságra hozta az iPad-kompatibilis honlapok a href=http://www.apple.com/ipad/ready-for-ipad target="new">listáját.

Az eredmények ellenére az Opera vezetői sem csalódottak, sőt kifejezetten pozitívan tekintenek a jelenlegi folyamatokra. "Örülünk annak, hogy a nagyobb portálok fokozatosan kezdik kihasználni a HTML5-ben rejlő lehetőségeket" - szögezte le Patrick H. Lauke, az Opera egyik vezetője. A szakember hozzátette, hogy technikai szempontból rendkívül könnyű lenne az iPad-kompatibilis felvételeket kiegészítésképpen az Ogg Theora segítségével is lekódolni, hogy azok a Firefoxban és az Operában is megjeleníthetők legyenek. "Nagyon örülnénk annak, ha az egyes oldalak megtennék ezt" - jegyezte meg Lauke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #19
    Persze, ahogy a dzsunka-2-kim-yong gyártmányú PCknek is van, ha html5 kompatibilis böngésző van rajta. Bök egyet a napi html5 kompatibilitás számlálón. Ha ez lesz mondjuk 10%, akkor elkezdik a konvertálást. De lesz.rják hogy ez a 10% ez 9% ipad és 1% PC, vagy fordítva (egyébként inkább a fordított arány a jellemző). És az is biztos, hogy nem cserélik a playert, hanem a régit megtartva készítenek egy másikat. Meg az is biztos, hogy ez csak 1 típusú oldalra igaz, a video megosztókra, amik spec eddig se fagyasztották le a hulladék almás oprendszert flash verzióban sem. Persze nem is erről volt itt szó elejétől kezdve, hanem a kieső zsozsókáról.
  • passatgt #18
    hát azért egy minimális köze van hozzá az egész applenek:)
  • Komolytalan #17
    h264 szerinted nyílt webes szabvány? Flash video 6-os plugin óta van kb, vagyis 2004 óta. Ne hagyd magad megzavarni a tényeknek, elvtárs.
  • Komolytalan #16
    Mondjuk ez abszolúte nem az ipad miatt történik, azt is szögezzük le. Egyszerűen ha van egy oldalam, amin van mondjuk 500ezer video, és jön egy új modernebb megjelenítési mód (html5), akkor amint lesz rá kapacitásom megkezdem a konverziót az újra. Ez kb ugyanaz, mint amikor a youtube feltette a hd gombot, onnan kezdve boldog-boldogtalan csinálta a hd verziót megjelenítőből és videoból. Eltelt pár hónap, mert azért a video enkódolás az ma is idő még, de ma már mindenhol van hd gomb. Meg persze van normál is.
    Szóval ne felejtsük el, hogy a régi is megmarad - html5-re a flashes megjelenítőt még kb 5 évig nem fogják lecserélni, mivel ugye html5 kompatíbilis IE böngészőbe integrálva kb addig nem lesz. Vagyis a webes videok kb 100%-a nézhető flash playerrel rendelkező készüléken, és 74%-a nem nézhető ipaden.
  • Oláh Herkules #15
    LOL nem kéne összetéveszteni az os lassúságát(világosan látszik hogy a "lassú" részeknél bizony rögtön elkezd homokórázni(mostmár körnek néz ki ugye), tehát a kíndózra kell várni) az érintőképernyő lassúságával és azt sem hogy a júzer melléérint.
    Na meg más előnyei is vannak: billentyűzet. touchpad, flash, és hogy 2 dolognál többet tud anélkül hogy szét kéne hackelni :D
  • chuky123 #14
    Nem vagyok ipad fan de a asus laptop elég lassan reagál az érintésre.
  • passatgt #13
    más kategória a kettő, ez egy érintőképernyős laptop, nem tablet
  • passatgt #12
    vimeo.com-on simán megy, embeden meg már dolgoznak, pár nap és menni fog:)
  • narumon #11
    Ez nagyon bugos, ha ezt szánják vetélytársnak akkor már el is buktak.
  • GoldenAxe #10
    iPad-en vajon meg lehet majd nézni az alább berakott vimeo-s flash video-t ?