Felföldi Beáta

Mi történik, ha töröljük magunkat a Facebookról?

A Facebook sok millió ember által kedvelt oldal, amit nap mint nap használnak. Leveleznek rajta, ismerkednek, játszanak, kikapcsolódnak. Azonban egyre többen kezdenek bosszankodni az állandóan változó biztonsági beállítások miatt, így előfordulhat, néhányan úgy döntenek, végleg törölni szeretnék magukat a Facebookról. Ilyenkor mi lesz a fotókkal, üzenetekkel, játékokkal?

A Facebookon számos olyan problémát találhatunk, amik végül arra késztethetnek bennünket, hogy ne akarjuk többé a felhasználók közé tartozni. Ilyen lehet, hogy személyes adataink biztonsági beállításai nem sokat érnek. A legutóbbi Facebookon történő változtatások és egy biztonsági rés - amit már kijavítottak - felfedése, ami lehetővé tette, hogy az emberek láthassák az ismerőseik magánbeszélgetéseit, nagy felháborodást szült. Tiltakozó megjegyzések születtek és még egy oldalt is létrehoztak ennek kifejezésére.

Peter Rojas, egy technikai blog, a gdgt társalapítója azt nyilatkozta a Twitteren, ő végleg leiratkozik az oldalról. "Több időt töltöttem azzal, hogy rendezzem a beállításaimat, mint hogy használni tudtam volna az oldalt" - nyilatkozta az ABCNews.comnak. "Állandóan figyelni kellett a változásokra, sosem lehettem biztos, minden rendben van-e." Rojas annak ellenére, hogy nem hiszi hogy másokat is befolyásolna véleménye, kiemelte, hogy ezt a biztonsági hiányosságot igen nagy problémának tartja. "Szeretem használni az oldalt, de mégsem akarom, hogy ismeretlenek is megismerhessék adataimat, feltöltéseimet" - mondta.

Miután a "Account settings" menüpontban megtalálta és rákattintott a törlés gombra, az oldal megpróbálta meggyőzni, maradjon a felhasználók között. Mielőtt befejeződne a törlés procedúrája, a Facebook rákérdez: "Valóban törölni szeretnéd a Facebook hozzáférésedet?", miközben képek jelenek meg az ismerősökről egy felirattal: "[Az ismerős neve] hiányolni fog Téged." "Egy kicsit túl kétségbeesett cselekedetnek gondolom" - nyilatkozta. "Talán valaki a Facebooknál azt gondolta, ez jó módja lesz a búcsúnak, habár ez inkább már szánalmas, és az oldalnak erre biztosan nincs szüksége" - tette hozzá Rojas.


A "Hogyan csináljam" előtag után a Facebook-hozzáférés törlését teszik hozzá legtöbben

Egy technikai oldal, a Search Engine Land adatai alapján egyre többen kíváncsiak, hogyan tudják a hozzáférésüket véglegesen törölni. Ha rákeresünk a Google-on arra, hogy "How do I" (Hogyan), az ajánlott keresési listán az elsők között szerepel a téma, ahol lépésről lépésre leírják, mi is a törlés menete. A Facebook-felhasználók választhatnak, hogy csak ideiglenesen szüntetik meg a hozzáférést vagy végleg törlik az adataikat.

A deaktiválás opcióját egyszerűbb megtalálni: Account -> Account Settings ->Deactivate Account. Így, ha valami oknál fogva úgy döntünk, deaktiváljuk a hozzáférésünket, attól kezdve a profilunk nem lesz elérhető, nem kapunk üzeneteket, közösségi oldalnak sem leszünk tagjai, de bármikor újra visszatérhetünk. Azonban az oldalon továbbra is megmarad minden információ, ha esetleg vásároltunk az oldalon keresztül, akkor bankkártyánk adatai is megőrződnek! Ha a másik, végleges megoldást választjuk, a Help Centeren keresztül rá kell keresnünk az "I want to permanently delete my account"-ra, ami után egy link jelenik majd meg, ami tovább irányít minket egy oldalra, ahol jóváhagyhatjuk a kérésünket. Azonban hiába a sokszori megerősítés, az oldal 14 napos türelmi időt ró ránk, hátha meggondolnánk magunkat, mielőtt visszavonhatatlanul megszüntetné a hozzáférést.

Mindannak dacára, hogy sok felhasználót érdekel a törlés menete, a statisztikák azt mutatják, a Facebook felhasználók köre egyre csak bővül:csak márciusban a világ minden tájáról 20 millió, Amerikában pedig 4 millió új felhasználót regisztráltak. A csatlakozók többsége a fiatalabb korosztályból kerül ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balintos #24
    neked mi bajod van?
  • Komolytalan #23
    A sörnek mi haszna van? Elpusztul pár agysejted, utána meg kihugyozod. Azt is be kéne tiltani. Nem mintha lenne facebook regisztrációm, de azért ne legyünk már valóság-nácik. Vannak virtuális "életterek", ahová abszolúte nem kötelező senkinek se belépnie, aki meg belép legyen vele tisztában, hogy ott is emberek vannak, akiktől lehet hogy jobban fogjuk magunkat érezni, lehet hogy jobban. Ugyanolyan közvetítő közeg mint a levegő, vagy telefonvonal, vagy akármi más.

    Megjegyzem a hogyan készítsünk atombombát abszolúte nem veszélyes a társadalomra, mert úgy indít, hogy végy 20 kiló plutóniumot. Gondolom nagy titkot árulok el, de a plutónium az nem az az árucikk, ami éppen akciós a tescoban.
  • Komolytalan #22
    Jellemzően nem törlik, mert egyszerűbb az adatbázisban egy active flaget elhelyezni, és azt ellenőrizni/az alapján szűrni, mint outer joinokkal meg null értékekkel szarakodni. De ha törlik is, akkor se fogják törölni a 3 hónappal ezelőtt mentett adatbázis dumppon, ami ott porosodik tömörítve egy szallagos tároló sarkában. Ha kell az fbi-nak hogy szereted-e a kutyákat vagy sem, akkor úgyis megtudja, mert ami adat valaha fenn volt, az esélyes hogy visszakereshető, függetlenül attól hogy facebook vagy bármi más oldalról beszélünk-e.
  • BenceYCE #21
    Nem próbált, bár gyanítom nem állít senki valótlanságot, feltételezem próbálkozott a fb, de leoltották emiatt. No mindegy, igazából nemigen használtam az oldalt, meg akik számítanak enélkül is eltalálnak hozzám, ismerik a számom és le tudunk ülni szalonnát sütni :) Akik meg nem számítanak, azokkal mit foglalkozzak? Saját lelki megnyugvást okoz tán valakinek ha magányos perceiben ránéz az adatlapjára és konstatálja, hogy hány ismerőse van? Nekem nem az ismerősök és a haverok számítanak, hanem a barátok. Ahoz meg, hogy velük ingyen beszéljek nem kell fb. Ennyi.
  • BenceYCE #20
    Hát igazán sajnálom ha ezért kaptad a 4 büntit, mert kb. nekem is ez a véleményem. Bár lehet itt-ott más szavakat használtam volna, de a lényeg ugyan ez. Megnézem, vajon tényleg így van-e, törléskor valóban próbál-e érzelmileg zsarolni :)
  • DeviloftheHell #19
    képek nézegetésére jók semmi másra mellesleg csak azt tudják használni amilyen adatokat megadsz regisztrált email cim és néven kivül semmi mást nem kötelezö megadni :) aki rinyál hogy visszaélnek az adataival minek adta meg? :D
  • dimenzio harcos #18
    A Twitter az nem egy csoki?
    Facebook-ot meg valamelyik pornófilmben láttam, mikor a néni arcára ve*ték a ...
  • Narxis #17
    Aki közösségi oldalakat használ sikeres ember nem lehet.
  • M2 #16
    Én egyértelműen örülök a facebook jelenségnek. Amikor én voltam fiatal, még lent a téren ültünk össze és ismerkedtünk. Jó volt, de aztán változott a világ.

    Aztán jött egy új korszak, a fiatalok gép előtt ültek és nyomták valamelyik játékot - magányosan.

    Most összekapcsolódott a társasági élet és a számítógép + játékok. A gépeknél csücsülők messze nem magányosak és a valós élet is szépen szerveződik - online.

    Aki meg naponta órákat tölt az adatainak védelmi beállításával, az forduljon orvoshoz. Facebook ráadásul messze korrektebb mint iwiw.
  • Gladiator #15
    Lol, elég gyenge idegrendszered van, hogyha a kommentemen ennyire fel tudtad magad húzni:D Egyébként:

    "Mégis kinek kéne fontos legyen? Neked? A társadalomnak? Személy szerint én nem érted születtem, kedves gladiátor, nem is a társadalomért: önmagamért való cél vagyok."

    Na, hát pont erről beszélek, hogy néhány idióta meg képes órákat a biztonsági beállításokkal pöcsölni, hogy ki lássa, meg ki ne, miközben mint te is, leszarsz engem. Hát akkor nem tök mindegy, hogy tudok-e rólad teljesen haszontalan információkat? Hidd el, aki nem ismer, nagy ívben tesz rá, hogy mit jelöltél be mint kedvenc zenédet a Facebookon, sőt, így a kommentedből ítélve, még az is telibeszar, aki ismer. Persze neked nincs Facebookod, mert túl sok embernek van és akkor te már nem vagy trendy, így inkább leszel ilyen anarchista megmondó ember. Szerintem töröld magad az SG-ről is. Meg úgy az internetről. Meg úgy az életből. A társadalom nevében köszönöm. Üdv.