Berta Sándor

Amerikai fogyasztóvédők beadványa a Facebook ellen

Hivatalos panaszt nyújtottak be fogyasztóvédők az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottságnál a közösségi portál ellen. Az indoklás szerint a Facebook tisztességtelen üzleti gyakorlatot alkalmazott.

A beadványt összesen 15 különböző civil szervezet támogatja, köztük van a Consumer Federation of America (CFA) és a Center for Digital Democracy (CDD), valamint az Electronic Privacy Information Center (EPIC). A benyújtott dokumentum összesen 38 oldalas és a fogyasztóvédelmi szakemberek elsősorban azt kifogásolják, ahogy a népszerű oldal regisztrált tagjai személyes adataival bánik. A beadványt azért most készítették el és nyújtották be az FTC-hez, mert a Facebook nemrég megváltoztatta a magánélet védelmére vonatkozó beállítási lehetőségeket és az általános felhasználási feltételeket.

"A Facebook olyan személyes információkat hoz nyilvánosságra, amiknek a megjelentetését korábban az emberek korlátozhatták. Emellett az oldal ezeket az adatokat harmadik félnek (pl. Yelp) is továbbadja, erre pedig a felhasználók nem hatalmazták fel. Ezek a változtatások nem csak sértik a regisztrált tagok elvárásait, de egyben összezsugorítják magánéletüket és ellentmondanak a cég saját elképzeléseinek is" - olvasható többek között a beadványban. A dokumentum készítői úgy vélték, hogy a közösségi honlap az eljárásával megsérti az FTC kereskedelmi rendelkezéseinek 5-ös cikkelyét. A beadványt támogató szervezetek azt kérték a bizottságtól, hogy vizsgálja meg az eseteket, tiltsa el a további jogsértő gyakorlattól a Facebookot és végül érje el, hogy a felhasználók a jelenleginél sokkal nagyobb ellenőrzési jogokat kapjanak adataik továbbhasznosítására vonatkozóan.

"Új funkcióink az embereknek új közösségi élményeket biztosítanak. Ezek a változtatások átláthatóak és összhangban vannak a felhasználói elvárásokkal" - olvasható a közösségi portál véleménye az Allfacebook.com-on. Áprilisban már négy amerikai szenátor bírálta nyílt levélben a Facebook adatvédelmét és az sem vetett túl jó fényt a cégre, hogy a múlt héten egy programozói hiba miatt nyilvánosságra került néhány Facebook-csevegés szövege.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!