Berta Sándor

Flash-alternatíván dolgozik az Apple

Az Adobe Flash alternatívájának számító Gianduia egy olyan fejlesztőkörnyezet, amelynek a segítségével a jelenleginél könnyebben készíthetők internetes alkalmazások az Apple készülékeihez.

A Gianduia nevű Framework-rendszer fejlesztésének hírét az AppleInsider szellőztette meg. A rendszert már a tavaly nyári World of WebObjects Developer Conference (WOWODC) rendezvényen bemutatta az Apple, az idén júniusi WOWODC-n pedig a cég várhatóan még több részletet is elárul a fejlesztőkörnyezetről. "A Gianduiát Javascriptben írták és gyakorlatilag egy böngésző alapú Cococa- környezetnek felel meg, amit a CoreData-val és webes objektumokkal egészítettek ki" - írta Twitter-bejegyzésében Jonathan Wolf Rentzsch fejlesztő.

A Gianduia mellett más Frameworkjei is vannak az Applenek, közülük név szerint ismert a Capuccino és a SproutCore. A cég az utóbbi segítségével hozta létre a MobileMe webes interfészét. A Gianduia és a többi webes megoldásnak köszönhetően az Apple végérvényesen elszakadhat a Flashtől. A Framework-rendszert már most is számos szoftverben, így például az iPhone előrendelési rendszerében és a One-to-One programban is használják.

Mindez azt jelenti, hogy a Steve Jobs vezette vállalat a Microsoft példáját követi, hiszen a redmondi óriáscég korábban szintén megalkotta saját interaktív médiaplatformját, a Silverlightot. Az is szinte biztosra vehető, hogy az Apple és az Adobe között végképp elmérgesedhet a viszony és Steve Jobsék egy teljes új úton indulhatnak el. Az persze már egy más kérdés, hogy jó döntést hoztak-e -ez csak néhány hónap vagy év múlva fog kiderülni.

Az Apple kontra Adobe vita előzményei közé tartozik, hogy Jobs már az iPad bemutatóján sem játszott le a készüléken Flash-videókat, majd ismertté vált, hogy a Flash hibái miatt az Apple száműzte termékeiről az Adobe technológiáját. Steve Jobs másfél héttel ezelőtt nyílt levélben számolt le a flash technikával. A vezető indoklása szerint a Flash elavult, hemzseg a hibáktól és alapvetően nem való hordozható eszközökre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Penge4 #57
    "Megnéztem a linkelt "játékot". 100% procifogyasztás mellett kb 5FPS-el ment."

    Valószínűleg az Operával lehet a baj, ugyanis itt nem megy 30% fölé a CPU, pedig nem egy csúcs gépem van, a proci pedig főleg nem az.

    "A flash ha nem fut semmi se 0%-ra járatja a procit."

    Mivel minden második oldalon van legalább 3 flash banner így ha fel van telepítve gyakorlatilag elég elindítanom a böngészőt, ha nem használok Flashblock-ot.

    Tökre imádtam különben, hogy Flashblock nélkül böngészek tök nyugodtan, még csak sok lap nem is volt nyitva, aztán azt veszem észre, hogy zabál 1200 megát és az OS lassan már önmagát lapozza ki a lapozófájlba.

    Mióta Flashblock-ot használok azóta nem megy 400 fölé, direkt teszteltem még úgy is, hogy 50-100 lapot nyitok.

    "Innen kezdve meg minden egyes % attól függ, hogy a fejlesztő hogyan fejleszt. Mint minden más programnyelvben."

    Ez így van. De ha egy programnyelv nem követeli meg a minőségi munkát, akkor nem is lesz minőségi munka, maximum elvétve 1-2 oldalon.

    "Persze, mert jobs bácsi ezt mondta."

    Nem, hanem mióta Flashblockot használok a Reliablity monitor 9-10 körül van 2-3 helyett (pedig mindig a legújabb snapshotot használom).

    Az, hogy Firefoxban a legjobb a Flash optimalizáció, így abban van a legkevesebb gebasz vele egy dolog.
    Szar Operában, Safariban, az is egy dolog, nem éppen túl nagy a piaci részesedésük.
    IE-ben is szar az már csúnyább, lehet bármit mondani az MS mentalitásáról és üzletpolitikájáról, de a böngészőjével nem kéne összemosni, ha technikai szempontból nézzük.
    Chrome-ban szintén szar, nem véletlenül akarják beleintegrálni a Flash plugint.

    "Ugyanezt megcsinálom javan is, csak ott nem a böngésző, hanem a teljes oprendszer összefossa magát."

    Ha egy szar helyett felhozol példaként egy mégnagyobb szart attól még az első szar nem lesz semmivel sem jobb.

    "Ja persze, mert sg-n ezt írják."

    Meg a Secunia-n, meg minden komolyabb független biztonsági portálon.

    "Duplán rákattintsz a böngésző tab sávjára. Ebben mi a kínszenvedés?"

    Az, hogy egérhez kell nyúlnom. Plusz mivel mindig sok fül van nyitva nem mindig van hely (pedig oldalra van rendezve a fülsáv), hogy duplán kattintsak.

    "Mert mi nem zárt, ami jó is desktopon?"

    Most nem egy programról beszélünk, hanem egy olyan formátumról, ami meghatározza a web jövőjét és egy multi dönt felette kénye-kedve szerint. Bőven elég a Microsoft és a Google uralma, nem kell mégtöbb kiskirály.

    "A programnyelv sosem követel minőségi munkát."

    De van olyan, amit ha nem normálisan írsz meg olyan szinten szar, hogy még a legigénytelenebb Gizike is azt mondja rá, hogy szar. A Flash-nél meg csak annyit vesz észre, hogy jobban zúg neki a gépe, meg legombolnak róla évente x összeget, aztán panaszkodik, hogy ez a számítógép állandóan elavul pedig még csak nem is játszik a gépen.

    [i]"Ááááá, bazmeg a piac tök hülye, magyarázd meg nekik, hogy js-ben csinálják meg a következő Toyota bemutató siteját."


    Erről beszéltem. Például itt az SG-n a fejléc terén mennyiben szenvedsz hiányt, hogy a Főoldal | IT/Tech | Tudomány...stb nem 1-1 Flash button, hanem rendes linkek? Ha csilivili kell akkor pedig dobsz rá CSS3-at.
  • Komolytalan #56
    "A forráskódról már nem is beszélek, ugyanis úgy látszik a 99%-ot valóban nem érdekli, hogy zárt vagy nyílt. Annak ellenére, hogy nem vagyok fejlesztő, engem azért érdekel, hogy a Web jövőjét mi határozza meg. Egy multi, kénye-kedve szerint, vagy egy nyílt formátum, amihez bárki hozzátehet, bárki javíthatja, illetve évekre visszamenőleg is kompatibilissé lehet tenni, ha a helyzet úgy indokolja."
    Az swf formátum már régesrég nyílt. Ha nem tetszik, lehet kritizálni (max senki se sz.rja le), illetve lehet rá jobb playert fejleszteni. De szerinted az Apple kritizálta, vagy írt rá jobb playert? Na, és miért nem? Ha találtak volna rajta fogást, biztosan nem hagyták volna ki. Így meg maradt a légből kapott f.szságokat szajkózása jobs bácsi részéről.
  • Komolytalan #55
    "Nekem csak 5 problémám van vele.
    - 80%-ra járatja a procit."
    Ha közöd lenne a programozáshoz, akkor ezzel a hülyeséggel nem jönnél. A flash ha nem fut semmi se 0%-ra járatja a procit. Innen kezdve meg minden egyes % attól függ, hogy a fejlesztő hogyan fejleszt. Mint minden más programnyelvben.

    "- A böngésző összeomlások 90%-áért ez a felelős."
    Persze, mert jobs bácsi ezt mondta. Nekem tudod mikor omlott utoljára össze böngészőm? Kb 2 hónapja. Igen, flashtől! Mert elkúrtam, és frankón 2 milliárd műveletet akartam végeztetni vele 1/20 másodpercenként. De ez hol a VM hibája? Ugyanezt megcsinálom javan is, csak ott nem a böngésző, hanem a teljes oprendszer összefossa magát.

    "- Biztonsági kockázat, mert lyukas, mint a szita.
    Ja persze, mert sg-n ezt írják. A realitás az, hogy a plugin sosem volt lyukas. A player (gy.k. exe fájl) tudott nagyon régen olyan dolgokhoz hozzáférni, amihez nem kellett volna. De ki használ flashes exe-t/scr-t? Úgy eleve, ki használ idegen forrásból származó exe-t/scr-t? Ha kaptál egy pamelaandersonporn.scr csatolmányt a levélben, és rákattintottál, akkor lehet hogy gebasz lett. Nem mintha ugyanezt nem tudták volna C-ben, vagy akármi másban is megírni."

    "- Nem működnek rajta sem a billentyűparancsok, sem a mozdulatparancsok, kínszenvedés egy full flashes oldalról akár még új lapot is nyitni."
    Duplán rákattintsz a böngésző tab sávjára. Ebben mi a kínszenvedés?

    "- Zárt."
    Mert mi nem zárt, ami jó is desktopon?

    "- Egyszerűsége (illetve, hogy nem követeli meg a programnyelv a minőségi munkát) a Flash tartalmak 99%-a hulladék."
    A programnyelv sosem követel minőségi munkát. Nincs az a programnyelv, ami szemantikai ellenőrzést csinálna. Szar kódot mindenben lehet írni. De pl Javaban sokkal könnyebb szar kódot írni, mint flashben. Sőőőt, még leakelő kódot is könnyebb írni javaban, mint flashben. A flash szintaxisa meg közel annyira kötött, mint a java-é. Persze kijátszani ki lehet - ahogy a java erős típusosságát is, max picit könnyebb.

    "- Olyasmire használják, amire nem lenne indokolt."
    Ááááá, bazmeg a piac tök hülye, magyarázd meg nekik, hogy js-ben csinálják meg a következő Toyota bemutató siteját.
  • Komolytalan #54
    ""Egy céges flash site azért lett flash, mert ahogy kinéz, azt nem lehet htmlben reprodukálni. Se 4-ben, se 5-ben, se 6-ban, se 7-ben."

    Vagy talán valódi szaktudásra van hozzá szükség, ellentétben a Flash-sel, amiben bármelyik Pistike tud fejleszteni ezért is olyan gányolt mocsok az egész és ezért épült minden a csilivilire."
    Na persze, szaktudás. Ennyi erővel assemblyben is lehetne fejleszteni. Csak az legalább gyorsabb is lenne mint a flash, nem pedig lassabb, mint a js.
  • Komolytalan #53
    Megnéztem a linkelt "játékot". 100% procifogyasztás mellett kb 5FPS-el ment. Az hogy tök hiányos a fizikája, az 1 dolog. Viszont az ütközésvizsgálata is elég gyalázat. Csak a kerék legalsó pixelével ütköztet, vagyis 2x1 pixel vs shape. Így ha nem pont az ér a földre, akkor szépen bele is lóg/felette pattog a kerék. Kb 5 éve flash 5 volt ez a színvonal, csak az valamivel jobb sebességgel futott az akkori gépeken.
  • Indira Ganji #52
    Akár hiszitek, akár nem, kedves testvérek, de a fless ma már legalább olyan "vallás", mint a Windows. 99%-os statisztikáknál ez már nyugodtan elkönyvelhető. És hiába jön ilyenkor már bárki bármilyen hátulról mellbe-szöveggel, az emberek maximum egy jóizűt röhögnek majd rajta.. Köszönjük Sztivi !
  • Indira Ganji #51

  • Penge4 #50
    "Nincs vele baja, csak szeretné eltörölni"

    Miért? Szerintem elég érthető. Az üzlet az üzlet.

    "ha tévednék, akkor valaki, aki ért hozzá javítson ki"

    Végfelhasználói szempontból gondoltad, vagy az is érdekel, hogy a háttérben mi zajlik, illetve a CPU-d aktuális igénybevételének %-ai is, vagy csak az, hogy éppen mennyire bántja az a hang a füledet, ami a gépházból kiszűrődik?

    A forráskódról már nem is beszélek, ugyanis úgy látszik a 99%-ot valóban nem érdekli, hogy zárt vagy nyílt. Annak ellenére, hogy nem vagyok fejlesztő, engem azért érdekel, hogy a Web jövőjét mi határozza meg. Egy multi, kénye-kedve szerint, vagy egy nyílt formátum, amihez bárki hozzátehet, bárki javíthatja, illetve évekre visszamenőleg is kompatibilissé lehet tenni, ha a helyzet úgy indokolja.
  • Sir Ny #49
    "Csak azt nem értem, hogy az Apple miért szajkózta, hogy a flashnek nincs jövője, mert a html 5 a jövő. "

    Úgy érti, hogy "a flashnek nincs jövője a videólejátszásban, mert a html 5 a jövő videólejátszója. "

    Nem mintha ennek bármi értelme is lenne, csak annyi az egész html 5, hogy ha valaki leírja az oldalába, hogy <embed>porn.avi</embed>, akkor nem windows media player fogja lejátszani a videót, hanem a böngésző saját videólejátszója. ( ha tévednék, akkor valaki, aki ért hozzá javítson ki)
  • Sir Ny #48

    http://index.hu/tech/mobil/2010/02/15/a_windows_mobile-on_sem_lesz_flash/
    http://prohardver.hu/hir/miert_kesnek_arm_netbookok_ian_drew.html

    Igen, Ballmer is egy gyökér képmutató fa, meg az ARM vezetője is egy gyökér képmutató fa.