Berta Sándor

Bemutatkozott az Apple iPad

A világ számos hírügynöksége és televízióadója mellett IT-blogok, gazdasági magazinok és napilapok küldték el a tudósítóikat San Franciscóba, a Yerba Buena Center of Artsba, ahol Steve Jobs mutatta be az Apple legújabb készülékét.

Steve Jobs számára ez volt az első nyilvános fellépés tavaly szeptember óta. Akkor a cégvezető az új iPodokat, elsősorban az iPod nanót mutatta be. A megjelentek érdeklődve várták, hogy ezúttal mivel kápráztatja el a világot az Apple vezére. A vendégek sora az utcán 200 méter hosszan kígyózott, látható volt többek között Tim Cook és Jonathan Ive, az Apple fő hardverdizájnere. Először a televíziós stábokat engedték be, őket a fotósok követhették. A hangszórókból Bob Dylan zenéje szólt, majd magyar idő szerint 19 óra előtt néhány perccel arra kérték a megjelenteket, hogy kapcsolják ki vagy némítsák el a telefonjaikat.


Steve Jobs pontosan 19 óra 01 perckor jelent meg a színpadon, farmerben és pulóverben. Az Apple vezetője kijelentette: "Egy varázslatos és forradalmi terméket akarunk bemutatni. De először néhány információt sorolok. 284 Apple bolt van a világon, az iPhone App Store-ban pedig összesen 140 000 alkalmazás érhető el." Ezután Jobs egy fekete-fehér fotót mutatott, ami őt és Steve Wozniakot ábrázolta, majd felemelte az új, iPad nevű készüléket. "Húha - ez úgy néz ki, mint a kiszivárgott fotókon" - jegyezte meg az Apple első embere, nem kis derültséget keltve a közönség soraiban. Az eszköz rendkívül vékony volt, a fekete kerete és a virtuális QWERTY billentyűzete jól látszott.

Jobs leült a színpadon elhelyezett fotelbe, hogy internetezzen. A mutatvány azonban nem sikerült tökéletesen, az iPad ugyanis nem volt képes megjeleníteni a Flash-videókat. Ehelyett Jobs New York Times-cikkeket és e-maileket olvasott el, valamint kipróbálta az iPhone arcfelismerő funkcióját és a Google Maps szolgáltatást is sikeresen betöltötte. Végül elővarázsolta az iTunes rendszeréből Bob Dylan Like A Rolling Stone című számát, majd HD felbontású YouTube-videókat és az iTunes rendszeréből kiválasztott Star Treket játszotta le.


Jobs ezután egy időre eltűnt a színpadról és a helyét felváltották a technikai adatok. Az új számítástechnikai kütyü valahol félúton helyezkedik el az okostelefon és a hordozható számítógép között; hasonlít az iPhone-ra, de nagyobb annál, viszont kisebb egy laptopnál. Az iPad az Apple saját fejlesztésű, 1 GHz órajelű A4 chipjére épül, az érintésérzékeny kijelző 9,7 colos képátlójú, felbontása 1024 × 768 pixel. Az integrált flashmemória minimum 16, maximum 64 gigabájt, tehát nem tartalmaz mozgó alkatrészt. Beépített hangszóróval és mikrofonnal érkezik, továbbá gyorsulásmérővel, illetve iránytűvel is felszerelték.

Az iPad képes a jelenlegi iPhone-alkalmazások futtatására, azonban nem tartalmaz kamerát, amit a rajongók az eszköz legnagyobb hiányosságának tartanak. Az eszköz tíz órán át működhet egyfolytában és a készenléti ideje egy hónap, ami igen csak figyelemre méltó adat. A főbb funkciók között megemlítették a WiFi-, a 3G-, a Bluetooth- és a GPS-modult. Ezt követően Scott Forstall, az Apple Store menedzsere vette át a szót és közölte, hogy a készüléken mind a 140 000 jelenlegi iPhone alkalmazás futtatható vagy teljes képernyős módban, vagy a kijelző közepén kis ablakban.


Forstall után Martin Nisenholtz, a The New York Times menedzsere érkezett a színpadra és elmondta, hogy a lapnál 3 héttel ezelőtt kezdődött az új, iPad-kompatibilis szoftver fejlesztése, és az első alkalmazások, tartalmak 2 hét múlva már elérhetők lesznek. A bemutató ezen részénél az Apple részvényei 1,4 százalékkal csökkentek. Lehet, hogy az emberek kicsit többet vártak az iPadtől?

Travis Boatman, az Electronic Arts képviselője bemutatta, hogy miként fut a Need for Speed Shift az iPaden, majd az autóversenyt néhány baseballeredmény ismertetése követte. Steve Jobs váratlanul ismét felbukkant, és bejelentette az iBook Store elindítását, majd néhány perc múlva már az iWork irodai programcsomag bemutatása következett. Időközben kiderült, hogy vannak különleges billentyűk is, az egyik csak a számok, míg egy másik pedig a dátumok megadására szolgál.


Az iPadet vásárlók többféle konstrukcióból is választhatnak. 14,99 dolláros havi átalánydíjért cserébe 250 megabájt tartalmat tölthetnek le, míg a korlátlan adatforgalom ára 29,99 dollár. Nincs ugyanakkor hűségidő, szerződés és az iPad kártyafüggetlen. A készülék júniusban kerül a boltok polcaira. Az új Apple termék hat változatban lesz kapható. A legolcsóbb 16 gigabájtos, csak WiFi-modullal ellátott iPad 499 dollárba kerül, de kapható hozzá 130 dolláros felárért egy 3G-modul. A 64 gigabájtos, WiFi- és 3G-kapcsolatra egyaránt képes modell ára 829 dollár.


A bemutató végén a kiegészítők voltak láthatók, többek között egy további billentyűzet. Némileg csalódást keltett viszont, hogy egy szó nem hangzott el beépített kameráról, (video)telefonálásról, mikrofonról és multitaskingról (azaz csak egy szoftver futhat egyszerre). Az esemény lezárásaként Steve Jobs azt hangsúlyozta, hogy jelenleg a világon 75 millió felhasználó tudja, hogy kell használni az iPadet. Ezzel az iPhone és az iPod Touch készülékek tulajdonosaira gondolt.

"A legfejlettebb technikánk egy varázslatos, forradalmi termékben érhető el fantasztikus áron" - jelentette ki végül egymás után kétszer a szakember, majd a bemutató véget ért. Mivel a cég részvényei időközben ismét erősödtek, így az Apple vezetői elégedetten távozhattak. Kérdés azonban, hogy a világot valóban lenyűgözte-e a forradalmian újnak nevezett iPad. A választ alighanem majd csak fél év múlva tudjuk meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • slickboy #97
    A bemutató feléig sikerült követnem az egész cirkuszt de elfáradtam a sok amzing meg unbelievable jelzőktől. Üres fecsegés. El kell ismerni, hogy a kezelőfelület meg az élmény jól megvalósított, de azon kívül semmi sincs benne innovatív, pláne ennyi pénzért. Eleve röhejes, ahogy tömjénezi magát az Apple és a sok konzumhülye tapsikol hozzá. A legnagyobb mobilcég, hát persze. A nyereségét tekintve lehet. Az Apple designcég, életérzést árul, vallásos élménnyé emeli a vackainak a birtoklását és használatát. Nagyon keveset nyújtanak, azt viszont gondosan megcsiszolják, becsomagolják. Patikamérlegen mérik a műszaki tartalmat is.
    Multitasking hiányát megint azzal magyarázni, hogy hát anélkül is lehet, és tulajdonképp nincs is rá szükség...ez sem épp a bátor innoválásra vall. Csupán a meglevő technika további finomítgatása.
    Mi az hogy nincs rajta rendes OS? A desktop gépekre írt OS nem működik egy érintésvezérelt eszközön? A világ legfejlettebb operációs rendszere nem lenne elég hatékony? Hogy is van ez? Akkor mégse akkora innovatív fejlett dolog a Mac OSX?
    A netbookok mióta kezelhetelenek? Újszerű platform? Ez nem újszerű platform még a kezelését tekintve se. Érintésvezérelt tablet pc-k régóta léteznek, csak sajnos még nem eléggé elterjedtek.
    A bemutatón demonstrálták, hogy a gyorsulásérzékelők miatt milyen élvezetesen és egyszerűen lehet irányítani a videójátékokat rajta. Most akkor videójátéknak szánják ezt az újszerű platformot? Mert irodai munkára nem alkalmas. Ne akarják bemesélni, hogy lehet produktív munkát folytatni, úgy, hogy ki- be lépek az alkalmazásokból, mert nincs multitasking.
    Hiába magyarázkodnak itt sokan, hogy ők nem sznobok, csak mert Apple dolgot vesznek. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy mindenki sznob aki Apple terméket vesz. Egyáltalán a magyarázkodás ami jelez valamit. Nem véletlenül kapcsolódott össze az elitizmus képzete az Apple márkával. Tudatosan azt sulykolják, hogy az Apple PC az nem PC hanem Mac. Holott a Mac is PC.
  • Macc #96
    Hihetetlen mennyire nem tudtok mit kezdeni egy ujdonsaggal:) Mint az osemberek, akiknek megmutatsz egy mobiltelefont, hozzacsapjak a sziklahoz, es mikor eltorik fikazzak, hogy hat ezzel kovet sem lehet pattintani deszar.... Persze tisztelet az 1-2 kivetelnek.

    1. Ne gyertek a netbook-kal, mert ez nem az, nem is akar az lenni, es netbookbol van eleg, akkor minek kellene meg 1 fajta???
    2. jottok itt hogy miert nincs rajta rendes OS stb: azert mert ez egy multitouch kezelesu eszkoz, a desktop gepekre irt OS itt nem lenne tul hatekony, az azokra irto programok meg plane. (lehet fikazni az Apple-t, nem azzal van baj, csak eszre kellene venni, hogy nem az a celjuk hogy csinaljanak egy ujabb kezelhetetlen netbook-ot, hanem az hogy csinaljanak egy ujszeru platformot, ami a kezelesetol ujszeru).
    3. nincs multitasking? Hat ugy nincs ahogy a desktop gepeken megszoktuk.Kilepsz az egyik programbol, belepsz a masikba, ami onnan indul ahonnan legutobb kilepett. Kicsit lassabb, de nem lehetetlen a levelezes kozbeni szovegszerkesztes pl.
    4. Akinek ez keves netbook-ot vesz vagy mast ami tetszik neki. Akinek ez eleg, az biztosan imadni fogja, mert jol nez ki es a kezelese is nagyon jo (iPhone utan gondolom).
    5. Ezekkel a "aki apple-t vesz sznob", "aki nem az csoro", "en nem vagyok csoro csak tudatos vasarlo" dolgokkal, es ezeknek a ovodasszintu lekezelesevel nem lehet mit kezdeni, sajnos. El kellene tudni fogadni, hogy mindenki azt vesz meg, amit akar ill. tud. A masik valasztasat biralni egyszeruen ertelmetlen, csak az probalkozik vele sztem, aki unatkozik.
    6. Az meg egyenesen vicces, hogy ekkora globalis fikaaradat utan, majd mindenki hogy meglepodik, hogy milyen kurva sokat el fognak adni belole, appok it fognak keszulni tonnaszam, amibol igaz a 90% felesleges hulyeseg lesz. Az is tuti, hogy jonnek majd a masolatok mas gyartoktol, csak valami win-es megoldassal v. linux-szal, es akkor majd kiderul, hogy miert is nem desktop OS-t rakott ra az Apple (hozzateszem eloszor nekem is pont ez nem volt szimpatikus benne, de 2 perc gondolkodas utan mar ertettem)
  • Sanyix #95
    azokon meg még jobban röhögök akik megveszik a szart aranyáron :)
  • Sanyix #94
    és nem csak ez a gáz, hanem az, hogy ha valaki nem vesz olyat amit ő és neki státusszimbólum, az csóró :DDD
    Hihetetlen hogy egy vérmagyar konzumidiótának az már hihetetlen hogy valaki akkor is ésszel vásárol ha van pénze... az bezzeg nem "csóró" akinek ha van kis pénze mindenre elbassza, sőt még hitelt is vesz fel és azt is elbassza... És emiatt a mentalitás miatt van jóval több hiteles rabszolga, akik sírnak hogy jaj de rossz nekik, de költeni azt ész nélkül tudnak.
    És én csak röhögök azokon akik sírnak, hogy "hát megvettem a bmw-t hitelből, de most bedőlt az egész és a panellakásomat már árverezik".
  • BlackRose #93
    kihasználni = kielégíteni
  • BlackRose #92
    Ettől függetlenül óriási hátránya a bezárt filozófia. A jövő a cloud, nem az AppStore, és a cloud nem csak ajax hanem web szolgáltatások és okos kliensek is, ezeknek pedig sajnos zárt az út az iPad-on. Én jobban érzem magam egy univerzális gép társaságában amely egyaránt alkalmas a fogyasztói és az üzleti oldalamat is kihasználni és ez a tökéletes kommunikációt is magába foglalja, pl. Skype, video conferencing, VoIP, stb... és ez a gép ezt sem tudja.

    Ugyanakkor nem képes hálózatra lépni (domain controller), nem képes remote desktop-ra stb... szóval nekem nem felel meg, de millióknak igen. Szóval szerintem sikeres termék lesz, de nem fog semmi felfordulást okozni a piacon... a netbook tovább él a notebook meg a kihalás szélén van de nem az iPad hanem a netbook miatt... a PC-t nem lehet kinyírni csak akkor ha a "megváltó" képes minden olyan munka elvégzésére mint a PC, és ez meg sem közelíti azt.

    Ha tabletról van szó sokkal jobban szeretnék egy MacOSX-et vagy egy Win7-et futtató gépet mint egy smartphone OS-el működőt. A munka nem csak Office, de ezen az sincs (iWork nem számít mert játék). Igy ez nem más mint egy ebook olvasó és web böngésző... és ez csak nagyon kis része a PC alkalmazási területének főleg ha produktív alkalmazásról van szó. Esetleg még az oktatásban van értelme, de még az oktatás a 19. században van (és ott van), addig ez is csak elméleti alkalmazás.
  • BlackRose #91
    kb. én is ezt mondtam... mondjuk ha 150 eur lenne én is vennék egyet, de nem azért, hogy cipeljem mert munkára nem alkalmas hanem otthon ágyban olvasni, böngészni erre tökéletes, de túl sok pénz szerintem egy ilyen kicsit nagyobb kényelmet biztosító kütyünek. A netbook a technikai usernek jobb megoldás és annak aki munkája is a géphez fűződik, annak viszont akinek nem (és ilyenből vannak elegen) annak akár tökéletesen megfelel.
  • redgreen #90
    Ezt most találtam. Mégse olyan butus az Apple, csak az USB-ért meg a kártyaolvasóért pénzt akar kérni. Hardverileg tehát többé-kevésbé rendben vagyunk. Böngészés, zene, film, játék (pár iPhone-os játékot onscreen joystickkal ÉS g-szenzor használattal egyelőre lehetetlen lesz használni, de csak kiegészítő kérdése), navigáció, e-könyvek, office programok működnek rajta. Gyakorlatilag akinek eddig nem kellett az Apple PDA-ja és telefonos PDA-ja, vehet magának egy nagy kijelzős PDA-t, és használhatja rajta az AppStore programjait. Nem nagy előrelépés technikailag, tudom, de a Wii sem volt az hardverileg, mégis milliónyit eladtak belőle. Csak a felhasználói élmény számít.

    Valóban az Apple az iPaddal sem nyújtott megoldást semmire, nem töltött be hatalmas lyukat a termékével, csak igényeket teremtett olyan dolgokra, amire eddig nem is tudtad, hogy szükséged lenne. Ezért lehet csodálni meg irigyelni a céget, meg lehet másolni is őket, de nagyon örülnék, ha végre komoly versenytársuk akadna, ezért én csöndben az Androidnak és a többi nyílt platformnak szurkolok.
  • FtranX #89
    csak Mac OS X alatt.
  • hypno #88
    Futtathatsz te más szoftvert is az Apple gépein, de kapsz optimalizált programcsomagot is. És ez az embereknek tökéletesen meg is felel, mert működik.