57
  • Penge4
    #57
    "Megnéztem a linkelt "játékot". 100% procifogyasztás mellett kb 5FPS-el ment."

    Valószínűleg az Operával lehet a baj, ugyanis itt nem megy 30% fölé a CPU, pedig nem egy csúcs gépem van, a proci pedig főleg nem az.

    "A flash ha nem fut semmi se 0%-ra járatja a procit."

    Mivel minden második oldalon van legalább 3 flash banner így ha fel van telepítve gyakorlatilag elég elindítanom a böngészőt, ha nem használok Flashblock-ot.

    Tökre imádtam különben, hogy Flashblock nélkül böngészek tök nyugodtan, még csak sok lap nem is volt nyitva, aztán azt veszem észre, hogy zabál 1200 megát és az OS lassan már önmagát lapozza ki a lapozófájlba.

    Mióta Flashblock-ot használok azóta nem megy 400 fölé, direkt teszteltem még úgy is, hogy 50-100 lapot nyitok.

    "Innen kezdve meg minden egyes % attól függ, hogy a fejlesztő hogyan fejleszt. Mint minden más programnyelvben."

    Ez így van. De ha egy programnyelv nem követeli meg a minőségi munkát, akkor nem is lesz minőségi munka, maximum elvétve 1-2 oldalon.

    "Persze, mert jobs bácsi ezt mondta."

    Nem, hanem mióta Flashblockot használok a Reliablity monitor 9-10 körül van 2-3 helyett (pedig mindig a legújabb snapshotot használom).

    Az, hogy Firefoxban a legjobb a Flash optimalizáció, így abban van a legkevesebb gebasz vele egy dolog.
    Szar Operában, Safariban, az is egy dolog, nem éppen túl nagy a piaci részesedésük.
    IE-ben is szar az már csúnyább, lehet bármit mondani az MS mentalitásáról és üzletpolitikájáról, de a böngészőjével nem kéne összemosni, ha technikai szempontból nézzük.
    Chrome-ban szintén szar, nem véletlenül akarják beleintegrálni a Flash plugint.

    "Ugyanezt megcsinálom javan is, csak ott nem a böngésző, hanem a teljes oprendszer összefossa magát."

    Ha egy szar helyett felhozol példaként egy mégnagyobb szart attól még az első szar nem lesz semmivel sem jobb.

    "Ja persze, mert sg-n ezt írják."

    Meg a Secunia-n, meg minden komolyabb független biztonsági portálon.

    "Duplán rákattintsz a böngésző tab sávjára. Ebben mi a kínszenvedés?"

    Az, hogy egérhez kell nyúlnom. Plusz mivel mindig sok fül van nyitva nem mindig van hely (pedig oldalra van rendezve a fülsáv), hogy duplán kattintsak.

    "Mert mi nem zárt, ami jó is desktopon?"

    Most nem egy programról beszélünk, hanem egy olyan formátumról, ami meghatározza a web jövőjét és egy multi dönt felette kénye-kedve szerint. Bőven elég a Microsoft és a Google uralma, nem kell mégtöbb kiskirály.

    "A programnyelv sosem követel minőségi munkát."

    De van olyan, amit ha nem normálisan írsz meg olyan szinten szar, hogy még a legigénytelenebb Gizike is azt mondja rá, hogy szar. A Flash-nél meg csak annyit vesz észre, hogy jobban zúg neki a gépe, meg legombolnak róla évente x összeget, aztán panaszkodik, hogy ez a számítógép állandóan elavul pedig még csak nem is játszik a gépen.

    [i]"Ááááá, bazmeg a piac tök hülye, magyarázd meg nekik, hogy js-ben csinálják meg a következő Toyota bemutató siteját."


    Erről beszéltem. Például itt az SG-n a fejléc terén mennyiben szenvedsz hiányt, hogy a Főoldal | IT/Tech | Tudomány...stb nem 1-1 Flash button, hanem rendes linkek? Ha csilivili kell akkor pedig dobsz rá CSS3-at.
  • Komolytalan
    #56
    "A forráskódról már nem is beszélek, ugyanis úgy látszik a 99%-ot valóban nem érdekli, hogy zárt vagy nyílt. Annak ellenére, hogy nem vagyok fejlesztő, engem azért érdekel, hogy a Web jövőjét mi határozza meg. Egy multi, kénye-kedve szerint, vagy egy nyílt formátum, amihez bárki hozzátehet, bárki javíthatja, illetve évekre visszamenőleg is kompatibilissé lehet tenni, ha a helyzet úgy indokolja."
    Az swf formátum már régesrég nyílt. Ha nem tetszik, lehet kritizálni (max senki se sz.rja le), illetve lehet rá jobb playert fejleszteni. De szerinted az Apple kritizálta, vagy írt rá jobb playert? Na, és miért nem? Ha találtak volna rajta fogást, biztosan nem hagyták volna ki. Így meg maradt a légből kapott f.szságokat szajkózása jobs bácsi részéről.
  • Komolytalan
    #55
    "Nekem csak 5 problémám van vele.
    - 80%-ra járatja a procit."
    Ha közöd lenne a programozáshoz, akkor ezzel a hülyeséggel nem jönnél. A flash ha nem fut semmi se 0%-ra járatja a procit. Innen kezdve meg minden egyes % attól függ, hogy a fejlesztő hogyan fejleszt. Mint minden más programnyelvben.

    "- A böngésző összeomlások 90%-áért ez a felelős."
    Persze, mert jobs bácsi ezt mondta. Nekem tudod mikor omlott utoljára össze böngészőm? Kb 2 hónapja. Igen, flashtől! Mert elkúrtam, és frankón 2 milliárd műveletet akartam végeztetni vele 1/20 másodpercenként. De ez hol a VM hibája? Ugyanezt megcsinálom javan is, csak ott nem a böngésző, hanem a teljes oprendszer összefossa magát.

    "- Biztonsági kockázat, mert lyukas, mint a szita.
    Ja persze, mert sg-n ezt írják. A realitás az, hogy a plugin sosem volt lyukas. A player (gy.k. exe fájl) tudott nagyon régen olyan dolgokhoz hozzáférni, amihez nem kellett volna. De ki használ flashes exe-t/scr-t? Úgy eleve, ki használ idegen forrásból származó exe-t/scr-t? Ha kaptál egy pamelaandersonporn.scr csatolmányt a levélben, és rákattintottál, akkor lehet hogy gebasz lett. Nem mintha ugyanezt nem tudták volna C-ben, vagy akármi másban is megírni."

    "- Nem működnek rajta sem a billentyűparancsok, sem a mozdulatparancsok, kínszenvedés egy full flashes oldalról akár még új lapot is nyitni."
    Duplán rákattintsz a böngésző tab sávjára. Ebben mi a kínszenvedés?

    "- Zárt."
    Mert mi nem zárt, ami jó is desktopon?

    "- Egyszerűsége (illetve, hogy nem követeli meg a programnyelv a minőségi munkát) a Flash tartalmak 99%-a hulladék."
    A programnyelv sosem követel minőségi munkát. Nincs az a programnyelv, ami szemantikai ellenőrzést csinálna. Szar kódot mindenben lehet írni. De pl Javaban sokkal könnyebb szar kódot írni, mint flashben. Sőőőt, még leakelő kódot is könnyebb írni javaban, mint flashben. A flash szintaxisa meg közel annyira kötött, mint a java-é. Persze kijátszani ki lehet - ahogy a java erős típusosságát is, max picit könnyebb.

    "- Olyasmire használják, amire nem lenne indokolt."
    Ááááá, bazmeg a piac tök hülye, magyarázd meg nekik, hogy js-ben csinálják meg a következő Toyota bemutató siteját.
  • Komolytalan
    #54
    ""Egy céges flash site azért lett flash, mert ahogy kinéz, azt nem lehet htmlben reprodukálni. Se 4-ben, se 5-ben, se 6-ban, se 7-ben."

    Vagy talán valódi szaktudásra van hozzá szükség, ellentétben a Flash-sel, amiben bármelyik Pistike tud fejleszteni ezért is olyan gányolt mocsok az egész és ezért épült minden a csilivilire."
    Na persze, szaktudás. Ennyi erővel assemblyben is lehetne fejleszteni. Csak az legalább gyorsabb is lenne mint a flash, nem pedig lassabb, mint a js.
  • Komolytalan
    #53
    Megnéztem a linkelt "játékot". 100% procifogyasztás mellett kb 5FPS-el ment. Az hogy tök hiányos a fizikája, az 1 dolog. Viszont az ütközésvizsgálata is elég gyalázat. Csak a kerék legalsó pixelével ütköztet, vagyis 2x1 pixel vs shape. Így ha nem pont az ér a földre, akkor szépen bele is lóg/felette pattog a kerék. Kb 5 éve flash 5 volt ez a színvonal, csak az valamivel jobb sebességgel futott az akkori gépeken.
  • Indira Ganji
    #52
    Akár hiszitek, akár nem, kedves testvérek, de a fless ma már legalább olyan "vallás", mint a Windows. 99%-os statisztikáknál ez már nyugodtan elkönyvelhető. És hiába jön ilyenkor már bárki bármilyen hátulról mellbe-szöveggel, az emberek maximum egy jóizűt röhögnek majd rajta.. Köszönjük Sztivi !
  • Indira Ganji
    #51

  • Penge4
    #50
    "Nincs vele baja, csak szeretné eltörölni"

    Miért? Szerintem elég érthető. Az üzlet az üzlet.

    "ha tévednék, akkor valaki, aki ért hozzá javítson ki"

    Végfelhasználói szempontból gondoltad, vagy az is érdekel, hogy a háttérben mi zajlik, illetve a CPU-d aktuális igénybevételének %-ai is, vagy csak az, hogy éppen mennyire bántja az a hang a füledet, ami a gépházból kiszűrődik?

    A forráskódról már nem is beszélek, ugyanis úgy látszik a 99%-ot valóban nem érdekli, hogy zárt vagy nyílt. Annak ellenére, hogy nem vagyok fejlesztő, engem azért érdekel, hogy a Web jövőjét mi határozza meg. Egy multi, kénye-kedve szerint, vagy egy nyílt formátum, amihez bárki hozzátehet, bárki javíthatja, illetve évekre visszamenőleg is kompatibilissé lehet tenni, ha a helyzet úgy indokolja.
  • Sir Ny
    #49
    "Csak azt nem értem, hogy az Apple miért szajkózta, hogy a flashnek nincs jövője, mert a html 5 a jövő. "

    Úgy érti, hogy "a flashnek nincs jövője a videólejátszásban, mert a html 5 a jövő videólejátszója. "

    Nem mintha ennek bármi értelme is lenne, csak annyi az egész html 5, hogy ha valaki leírja az oldalába, hogy <embed>porn.avi</embed>, akkor nem windows media player fogja lejátszani a videót, hanem a böngésző saját videólejátszója. ( ha tévednék, akkor valaki, aki ért hozzá javítson ki)
  • Sir Ny
    #48

    http://index.hu/tech/mobil/2010/02/15/a_windows_mobile-on_sem_lesz_flash/
    http://prohardver.hu/hir/miert_kesnek_arm_netbookok_ian_drew.html

    Igen, Ballmer is egy gyökér képmutató fa, meg az ARM vezetője is egy gyökér képmutató fa.
  • Sir Ny
    #47
    "Csak kibújt a szög a zsákból, hogy nem is a Flash-el van baja Jobsnak, hanem szeretné eltörölni, hgoy a saját megoldásuk kerüljön a helyébe. LOOOL. Képmutató gyökér lett ez is."
    Nincs vele baja, csak szeretné eltörölni :DD
    Az év legjobb kommentje!
  • Indira Ganji
    #46
    "Nekem csak 5 problémám van vele."
    - 80%-ra járatja a procit.

    Érdekes nekem egy ASUS EEE 900-as notim van, és itt még egy ilyen flash pluginekkel telepakolt oldal is mint pl. ez :

    myspace.com/explicitly_obligated ... simán megy, és 40% fölé sem megy az EGYETLEN darab CELERON processzorom.


    - A böngésző összeomlások 90%-áért ez a felelős.

    Én már 8 éve flashezek és még egy (azaz 1) db fagyást sem láttam, amit a flash okozott volna, de hogy őszinte legyek egyáltalán semmilyen böngésző fagyást nem láttam, leszámítva egy-két béta és alfa állapotban lévő böngésző teszt alkalmával.

    - Biztonsági kockázat, mert lyukas, mint a szita.

    Szintén még soha egy alkalommal SEM láttam a flash miatt vírust települni (hozzáteszem más miatt sem)

    - Nem működnek rajta sem a billentyűparancsok, sem a mozdulatparancsok, kínszenvedés egy full flashes oldalról akár még új lapot is nyitni.

    Az hogy nem működnek vele a billentyűparancsok, az inkább a flash okossága, mint hátránya, mert így legalább rendesen le lehet kérdezni az egész billentyűt, mint eseménykezelőt.

    - Zárt.

    Ez rajtad kívül senkit nem érdekel, a fejlesztőket sem , de legfőképpen nem azt a potom 99% internetes felhasználót a világon, akik már telepítették a flash plugint a böngészőjükbe.
  • Penge4
    #45
    Nekem csak 5 problémám van vele.
    - 80%-ra járatja a procit.
    - A böngésző összeomlások 90%-áért ez a felelős.
    - Biztonsági kockázat, mert lyukas, mint a szita.
    - Nem működnek rajta sem a billentyűparancsok, sem a mozdulatparancsok, kínszenvedés egy full flashes oldalról akár még új lapot is nyitni.
    - Zárt.

    Plusz még két közvetett probléma:
    - Egyszerűsége (illetve, hogy nem követeli meg a programnyelv a minőségi munkát) a Flash tartalmak 99%-a hulladék.
    - Olyasmire használják, amire nem lenne indokolt. A flash játékokat leszarom, nem játszom (illetve a Passziánsz nekem akár JS-ben is bőven jó).
    De(!) a videó ne legyen már abban, vagy legyen opcionálisan elérhető OGG/Theora-ban. Nekem (és még nagyon sok embernek) nem lenne szüksége flash pluginre ha ez megvalósulna.
    - A menük az oldalon és egyéb kattintható elemek meg főleg ne legyenek Flash-ben.

    A Silverlight-ért szintén nem vagyok oda, Operában még szarabb az implementációja, mint a Flash-nek, de legalább le tudtam tiltani, mivel nincs elterjedve.

    A Java szintén fos, ha nem kéne a JDownloader miatt, akkor a Runtime sem lenne telepítve, mivel máshoz nincs szükségem rá. A böngészőből szintén ki van irtva a Java beépülő.

    De az, hogy az említett két dolog szar attól még a Flash egy hajszálnyival sem lesz jobb a szememben a HTML5-nél.

    "Erre ott a flashplayer, ami a mobiltelefonokon kb. 1 megabájtot vesz le a rendszermemóriából"

    Aha, azért fossa össze magát az is, hogy aztán úgy kell kilőni a böngészőt. Akkor mégsem a Nokia böngészője a szar (mivel Opera Mobile-ban nem sikerült működésre bírnom, de nem is bánom).

    "Akinek ez nem tetszik az szívjon GÁZT !"

    Mennyit fizet neked Shantanu bácsi, hogy ilyen odaadással véded a Flash-t? Vagy csak Core i7 erőműved van 16 giga rammal és "baszni rá"?
  • Indira Ganji
    #44
    kinek mi a baja a flash-sel??? gyakorlatilag gépi kódra fordítja az elkészült animációkat, programokat, byte-kóddá tömörítve, ami minden flash player-t támogató platformon, még akár SymbianOS telefonokon is pixelre ugyanúgy fog lefutni, mint ahogy meg lett tervezve... flash 10-től kezdve gyakorlatilag a full 3d-s fps játékok is megírhatóak lesznek a videokártya 3d-s grafikus gyorsítását használva. a köztes fordító, a flash player mérete minden támogatott platformon el sem éri az 5 megabájtot (!!!) szemben a silverlightos pluginnel, amihez a komplett .NET frameworköt fel kell pakolni, ami egy óra kínszenvedéses telepítés és vagy 500 megabájt szabad hely a C: meghajtón ... vagy ott a Java platform, ami ugyancsak 100 mega helyet igényel, és ha szigorúak akarunk lenni, akkor Javaban nehéz olyan kódot írni, ami mindenhol "pixelre" ugyanúgy fog kinézni, és egyáltalán.... NEHÉZ RÁ bármilyen kódot is írni.

    Erre ott a flashplayer, ami a mobiltelefonokon kb. 1 megabájtot vesz le a rendszermemóriából és pixelre ugyanúgy néz ki minden mindenhol.

    Akinek ez nem tetszik az szívjon GÁZT !
  • Penge4
    #43
    "A html5-ön mit szabványosítsanak? Az egy szabvány."

    Soha nem is volt az, csak ajánlás.

    "Eddigi html szabványokban se volt, ebben sincs, sőt megkockáztatom hogy az 5 év múlva megjelenő - megint csak világmegváltó - html6-ban se lesz."

    A HTML5 elvileg 2022-ben lesz végleges. Szóval milyen 5 év?

    "Abban fog megjelenni mondjuk a camera meg a microphone tag, és ettől lefossa minden "szakértő" a bokáját"

    Nincs rá szükség, ott az XMPP.

    "alatta fog futni az aktuális csúcs MMO"

    Akkor játsszál vele. Én leszarom, csak a hülye videók miatt vagyok kénytelen használni ezt a szart.

    "Ha html5-re cserélik az oldalakat, ezeken a gépeken eleve nem fog működni."

    De fog, csak nem lesz benne árnyékolás, meg ilyesmi.

    Ellenben ha Flash nincs a gépen, akkor semmit sem tudsz csinálni egy flashes oldalon. Még a menükre se tudsz kattintani.

    "Egy céges flash site azért lett flash, mert ahogy kinéz, azt nem lehet htmlben reprodukálni. Se 4-ben, se 5-ben, se 6-ban, se 7-ben."

    Vagy talán valódi szaktudásra van hozzá szükség, ellentétben a Flash-sel, amiben bármelyik Pistike tud fejleszteni ezért is olyan gányolt mocsok az egész és ezért épült minden a csilivilire.

    Pistike összedobja egy láda söré' egy szakember pedig elkéri az árát. Csak akkor jön a gebasz, amikor az intranetes oldalakhoz hasonlóan Pistikét nem találja senki 6 év múlva, amikor kijön egy új böngésző és egy őskövületet használnak évtizedek múlva is, mert a főnök szívja a fogát.

    "A canvas sebessége jelenleg 1/1000 flash sebesség körül jár,"

    http://antscape.byethost8.com/bike/

    "A flashnél meg egy gépi kódra fordított, agyonoptimalizált plugin csinálja ugyanezt."

    Ez az agyonoptimalizált plugin 80% CPU-t zabál.

    "Az svg halott dolog volt már 5 éve is, senki se használja."

    De ha valamelyik nagy multi mögé áll, akkor fogja.

    "Az oldalra amit írtam gondolom nem regisztráltál."

    Dehogynem. Szarul van kódolva azért olyan, amilyen. A fent linkelt motoros játékot nézd meg.
  • Komolytalan
    #42
    Az alpha megoldható mindenben, persze, más kérdés hogy milyen sebességgel. A canvas sebessége jelenleg 1/1000 flash sebesség körül jár, ha ugyanazokat amiket a flash tud meg akarod oldani (full vector, subpixel accuracy, alpha, textura, multi-layer, distortion, stb). Gyakorlatilag per pixel kell rajzolnod egy nyamvadt interpreterrel, előtte persze grafikai eljárásokat kell végrehajtanod ugyanezzel nyamvadt interpreterrel. A flashnél meg egy gépi kódra fordított, agyonoptimalizált plugin csinálja ugyanezt.
    Az svg halott dolog volt már 5 éve is, senki se használja.
    Az oldalra amit írtam gondolom nem regisztráltál. Persze, tök gyorsan bejön a nyitó képernyő. Utána se a letöltési sebességgel van elsősorban gond, hanem a megjelenítéssel. Arról nem is beszélek, hogy pl kattintást sem kezel tisztességesen, ha gyorsan ültetem a gazokat kb 1/3 részét nem érzékeli a kattintásoknak. Ez mi már, ez fejlesztő ezköz? Ez egy rakás trágya, kérlek.
  • Komolytalan
    #41
    Senki nem fog semmit se lecserélni. A html5 eleve nem megy IE alatt. Rengeteg gépen még az XP-vel adott IE6 vagy mi a tök van fenn. Ha html5-re cserélik az oldalakat, ezeken a gépeken eleve nem fog működni.
    Annyi lesz, hogy pár videomegosztó detektálja, hogy html5 képes-e a böngésző, azon belül ki gyártotta, és az alapján fogja kigenerálni a player oldalt. Egy céges flash site azért lett flash, mert ahogy kinéz, azt nem lehet htmlben reprodukálni. Se 4-ben, se 5-ben, se 6-ban, se 7-ben.
  • Komolytalan
    #40
    A html5-ön mit szabványosítsanak? Az egy szabvány. Nincs benne leírva hogy per pixel hogy kell működnie a megjelenítőnek. Eddigi html szabványokban se volt, ebben sincs, sőt megkockáztatom hogy az 5 év múlva megjelenő - megint csak világmegváltó - html6-ban se lesz. Abban fog megjelenni mondjuk a camera meg a microphone tag, és ettől lefossa minden "szakértő" a bokáját, hogy vége a flash uralmának, htmlben is lehet mostantól videochatet csinálni. Igaz a flash pluginbe addigra már rég beleintegrálják a silverlightot (mert az MS felvásárolja az Adobe-t), alatta fog futni az aktuális csúcs MMO (amely 50x akkora felhasználói táborral fog bírni mint ma a WoW, mert mindenki tolja munkahelyről is), de a html6 ettől még meg fogja váltani a világot.
  • pixx
    #39
    Okés, kösz. Akkor eddig is jól láttam :)
    Csak Almások próbáltak meggyőzni az ellenkezőjéről :)
  • Justil
    #38
    így van, körülbelül. meg itt a #37-ben chronos elég jól leírta a lényeget, de ezt mások is írták már. a flash egy hatalmas bevételkiesés lenne az almának a mobil szegmensben, nyilván azt meg nem tehetik meg, hogy kitiltják a desktop gépekről és notikról is (ha annyira szar lenne ahogy állítják, kitilthatnák innen is, csak hogy akkor valóban buknák az összes adobe cs usert, az meg elég kemény érvágás lenne az almának).

    a html5 valóban leválthatja majd idővel a flash-t videó lejátszásban (csak itt hangsúlyos az "idővel", ugyanis jelenleg nem gyorsabb egy fikarcnyival sem, pontosabban a tesztek elég vegyesek...), de ahogy mondod, és mondtam már, rengeteg minden van amiben a HTML5 nem helyettesítheti a flasht, nem azért mert szar, hanem mert más tészta.

    100 szónak is egy a vége: lehet hogy ez az apple-féle új js framework jó lesz, akár még üde színfoltja is lehet a területnek, de hogy jobs bácsiék megint mellébeszélnek, az fix, viszont nem meglepő :)
  • chronos75
    #37
    Csak terel az alma, ha lenne flash, ingyen játszanál a flash játékokkal, egy csomó cucc futna amiért megint nem fizetsz.. Megkerülnéd az appstore-t a FŐ BEVÉTELI FORRÁSukat.

    Persze soha nem mondanák ki, hogy egyes egyedül a kontrollról és a pénzről van szó..
  • Penge4
    #36
    "Nekem flash 10.1 van fönt, meg ff, és villám gyorsan bejött az oldal...
    2 magos laptopom van..."


    Azt nem kétlem, ugyanis a linkelt oldal NEM TARTALMAZ Flash-t. HTML+JS+CSS ennyi.
  • Indira Ganji
    #35
    [b]Az Adobe kidolgozott egy platform és böngészőfüggetlen rendszert, amivel minden eszközön, pixelre ugyanúgy jelenik meg az egyszer lekódolt oldal, erre jön ez a sok buzeráns sznob köcsög, hogy nem, nekik saját kell, nekik saját köcsögségre van szükségük, hát most szopják le egymásnak a faszomat ! szépen !
  • pixx
    #34
    "Nekem is egy gyenge gépem van (olyannyira, hogy a videókártyámat nem támogatja a hulladék Flash 10.1 hardveres gyorsítása sem), mégis villám sebességgel működik ez az oldal, amit linkeltél. Bár lehet, hogy az Opera 10.5 az oka...
    "
    Nekem flash 10.1 van fönt, meg ff, és villám gyorsan bejött az oldal...
    2 magos laptopom van...
  • Penge4
    #33
    "Ha valamivel össze akarod vetni, az kb a java applet."

    Úgy van. Fos mindkettő.

    "Ahány böngésző, annyiféleképpen néz ki."

    Maximum IE-ben néz ki másképp...

    "tudunk színes pixeleket rajzolni, de textura nyista, multi layer nyista, alpha nyista"

    Utánanéztél már mostanság, mire képes?

    Alpha simán megoldható benne, a többi meg kell a tökömnek, grafikára ott az SVG, CSS3 meg a Canvas.

    "Nézd meg pl a www.enkicsitanyam.hu oldalt, azon a gépen amin kb 4-5 éve flash játékokat fejlesztettem (vmi athlon xp) gyakorlatilag kattintani sem lehet rajta, annyira lassú."

    Nekem is egy gyenge gépem van (olyannyira, hogy a videókártyámat nem támogatja a hulladék Flash 10.1 hardveres gyorsítása sem), mégis villám sebességgel működik ez az oldal, amit linkeltél. Bár lehet, hogy az Opera 10.5 az oka...

    Ja és HIHETETLEN, de az oldalt megtekintve egy Ctrl+T után új lapot nyitott a böngészőm. Ha ugyanez Flash-ben lett volna, akkor nem csinált volna semmit, ahogy az Alt és a Windows gombok kivételével semmire nem reagál.

    Plusz a procit sem járatja 80%-ra.
  • pixx
    #32
    Azt értem, hogy a html az alap, nagyon alapszintű fogalmam van is róla...
    Csak azt nem értem, hogy az Apple miért szajkózta, hogy a flashnek nincs jövője, mert a html 5 a jövő.
    Nyilván a html 5 egy újabb változat, a régi html nyelv leváltásra, de gondolom ezzel mindenki tisztába van.
    Viszont nem látom, hogy fogja a flash-t leváltani ezt minden téren, nyilván videóban igen, de máshol?
    Mert ha jól értelmezem a szavaid, akkor ez kb. olyan, mintha azt Alma mondaná, hogy a PS helyett, jó Word is, (kisarkítva) pedig a két dolog nem ugyanaz...
  • Darth Sith
    #31
    ok. köszi a helyesbítést!
  • floatr
    #30
    Gondolom akkor az adobe sírva szalad a díványra, és fúrja a fejét a párnák közé, ahelyett, hogy a CS5-öt, vagy utódait ellássa a már egy ideje fejlesztés alatt álló HTML5/ES3 exporttal. De nembaj, dolgozzanak csak, majd a sok flash designer majd ordítva rohan átképezni magát
    Ezzel inkább a silverlight malmára hajtják a vizet, legalábbis házon belül.
  • Justil
    #29
    A html és ez a ganéduia amit az apple most fejleszt két külön dolog. A html az alap, amire aztán megy a js/css/flash + esetleg van szerveroldal is ugye a háttérben. A html-nek ma két változata van igazán használatban, a 4.01 és az XHTML. Ezeket hivatott most leváltani a HTML5.

    Ez a framework meg más téma, van egy csomó már így is, gondolom az apple úgy volt vele, ha másnak van, neki is kell. Szóval lényeg, hogy a cikk hatásvadász címével és szövegével ellentétben, ez megint rohadtul nem alternatívája a flashnek, mert tök más dolgokról van szó. Maga a HTML5 sem alternativája a flashnek, bár a videólejátszásban kiválthatja, de az tulajdonképpen nem is baj, erről volt már szó ezerszer.

    Ha az apple igazán alternatívát akarna fejleszteni, akkor azt olyan vonalon tenné, mint maga a flash, a silverlight vagy a javafx, csak itt akkor igaza lenne dart sith-nek, miszerint kurvára nem kell nekünk még 1 kolonc plugin a böngészőbe...
  • mujahedin
    #28
    ezek már mind tények, az utolsó kivételével.
  • pixx
    #27
    Akkor most ez a html5, csak terelés volt?
  • Justil
    #26
    "csak egy framework?"

    ez nyilván nem kérdés akart lenni
  • Justil
    #25
    kivételesen egyet kell h értsek a farkangyallal. ha tényleg értenéd, nem kérdeznél ilyet. ez nem egy n+1. formátum, csak egy framework? tudod hány ilyen van? kb minden nap készül egy új...van ezerféle js alá, css alá, php alá, minden alá.
    ha nem tetszik, nem használod majd, az apple szar flashképtelen kütyüjeire továbbra is lehet majd yui-t, jquery-t, vagy pl mootoolst használni, amelyik kényelmesebb, + ugye html5.

    az már kérdés, hogy pixxnek igaza van, ez egyelőre rohadtul nem váltja ki a flasht, és azt se felejtsük el, hogy miközben mindez zajlik, az adobe sem ül a babérjain gondolom.
  • pixx
    #24
    De azt hagy kérdezzem, meg, hogy mitől jobb ha flasht lecserélik html5-re, mert ha jól értem igazából kicsit messze van egymástól, és az Alma erőltette ezt a flasht a html5-re dolgot, most ők is rájöttek, hogy a html5 nem lesz elég?
  • Darth Sith
    #23
    Mindenki érti mi ez. A kérdés inkább az, hogy minek, még egy n+1 -edik formátum?
  • Darth Sith
    #22
    Igazad van a HTML5-el kapcsolatban, én csak arra próbáltam utalni, hogy talán ha ezt sikerülne jobban szabványosítani, és elérni, h a böngészők szabványkövetőbbek legyenek, akkor jelentősen könnyebb életük lenne a webfejlesztőknek és sokkal több időt fordíthatnának a kreatív termelői munkára, mint tesztelésre és optimalizálásra, hogy mindegyik böngészőben elfusson.
  • G_ArchAngel #21
    Azert kemeny, hogy csak Te vagy aki felfogta a lenyeget:)
  • phoenix1
    #20
    Már megint egy új izé, ... van Flash, van Silverlight (mert a microsoftnak is kellett egy játékszer) és most az Apple. Eszembe jutott egy név amit a programnak adhatnának: Applelight ... hogy világosodjanak már meg, nincsen szükség még egy "izé"-re. Huh
  • Komolytalan
    #19
    Addig ne vegyél levegőt, amíg minden oldalon lecserélik a flasheket az apple zárt fosára.
  • Komolytalan
    #18
    Miért nem szántanak Ferrarival? Azért, mert arra való. Rakhatsz rá vonóhorgot, meg "minimálisan" kiegészítheted hidraulikával, azért még nem fogja elhúzni a hármas ekét, se egy pótkocsit megrakva trágyával.

    A flash egy grafikus fejlesztő eszköz. Programozási nyelv, tárgykódú fordítóval, több platformon is létező VM-el. Ha valamivel össze akarod vetni, az kb a java applet.

    A html5 egy dokumentum leíró szabvány, nem programozási nyelv. Több köze van a .doc formátumhoz, mint a flashhez. Nincs fordítója (értelmezője se), a megjelenítője meg is teljesen cég függő: nincs szabványosítva, hogy egy html dokumentumnak pixelre hogy kellene kinéznie. Ahány böngésző, annyiféleképpen néz ki. Jó, persze nagyjából hasonlóra lehet faragni, de eleve: törődni kell a böngészők közötti eltérésekkel.
    A htmlben lehet használni javascriptet, ami egy script nyelv. A nyelv fejlettségi foka kb flash 5-6 szintjén van (tudunk színes pixeleket rajzolni, de textura nyista, multi layer nyista, alpha nyista). A html+javascript sebessége jelenleg botrányosan fos, ha azt mondom hogy 1/10-e a flashének, akkor szerintem nagyon sokat mondtam. Nézd meg pl a www.enkicsitanyam.hu oldalt, azon a gépen amin kb 4-5 éve flash játékokat fejlesztettem (vmi athlon xp) gyakorlatilag kattintani sem lehet rajta, annyira lassú. Pedig nincs rajta semmi se, csak ha megnőttek a növények kicseréli a javascript az egyik animgifet a másikra.