Berta Sándor

3D-s LCD-televízió a Sharptól

A japán elektronikai cég bemutatta a világ első négy alapszínt használó három dimenziós LCD-televízióját. A sárga szín használata miatt élénkebb képeket produkál versenytársainál.

A kijelzők és a televíziók általában három alapszínt (kék, zöld, piros) használnak, a Sharp azonban valami teljesen új dologgal rukkolt elő. A japán vállalat vezetői által bemutatott 3D-s LCD-tv képernyője ugyanis négy alapszínt (kék, zöld, piros, sárga) tud megjeleníteni. Az alkalmazott technológiának és a negyedik színnek abban van nagy szerepe, hogy a segítségével látványosabban jeleníthetők meg a különleges bőr- és sárga színárnyalatok, így sokkal élethűbb felvételekkel találkozhatnak a nézők.

Emellett az új készülék a nagyon magas fényereje miatt is különbözik az eddig bejelentett és a jelenleg kapható 3D-s televízióktól. Fényereje 1,8 százalékkal nagyobb, mint a hagyományos LCD-képernyők teljesítménye. A használt technológiát a januári CES kiállításon mutatta be a Sharp és azonnal nagy érdeklődést váltott ki a helyszínre kilátogató felhasználók és szakemberek körében.


A további újdonságok között meg kell említeni a japán elektronikai konszern három további technológiáját is. Az UV2A rendkívül magas kontrasztarányt és fényáteresztő képességet biztosít. Ezt egészíti ki a FRED nevű speciális 3D-jelfeldolgozó, valamint az úgynevezett Blacklight technológia. Az új 3D-s LCD-televízióhoz ezúttal jár a különleges szemüveg, mert az élmény a Sharp álláspontja szerint csak így az igazi. Az új modell Japánban várhatóan már nyáron kapható lesz, mivel a cég attól tart, hogy hamarosan hasonló termékekkel jelenhet meg a piacon az LG, a Panasonic, a Samsung és a Sony is.

Az RGBY-kijelző bemutatásán jelen volt Masafumi Matsumoto, a Sharp ügyvezető alelnöke, míg a technológiákról Shigeaki Mizushima, a cég menedzsere beszélt. A Sharp alig egy hete mutatta be a különleges szemüveg viselése nélkül is tökéletes 3 dimenziós megjelenítést nyújtó LCD-érintőképernyőjét, amit elsősorban digitális kamerákba, mobiltelefonokba és konzolokba ajánl. A Sharpnál úgy vélik, a 3D-televízió legalább akkora áttörés lehet az iparág számára, mint annak idején a színestévé, s a szektor növekedésére is hasonlóan hathat majd. Előrejelzések szerint 2013-ra a jelenlegi tízszeresére duzzadhat a 3D-készülékek iránti kereslet világszerte, ami évi 27 millió tévé eladását jelentené az idei, várhatóan 2,5 millió után - prognosztizálja a DisplaySearch.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balumann #17
    Szerintem egy kicsit le vagy maradva :D Azthiszem pont itt SG-n volt egy cikk (de lehet máshol) egy ilyen tv-ről, ami kamerával követi a nézőt, és úgy állítja be a 3D-t, így ő bárhonnan jól láthatja. A gond csak az árral van, és azzal hogy csak 1 személy nézheti így.
  • nextman #16
    A színek kicsi százalékánál van csak különbség, ahol az RGB értékek valamelyike mínuszba menne a valós szín visszaadásához, és ezt monitorral nem lehet megvalósítani. Ezeknél segíthet a plusz szín.
  • Justil #15
    "A Sharpnál úgy vélik, a 3D-televízió legalább akkora áttörés lehet az iparág számára, mint annak idején a színestévé, s a szektor növekedésére is hasonlóan hathat majd."

    tekintve, hogy az emberek mennyire buknak, és mennyi pénzt hajlandóak költeni mindenféle parasztvakításra, azt hiszem jól vélik.
  • Szemjuel #14
    de itt arról van szó, hogy azokat a színeket, amiket a te kicsi színérzékelő receptoraid szebbnek lássák! :D a kettő nem függ össze
    ---
    @atomkrupli
    jah, igen ők azok akiket láttam :)
  • Frayer #13
    Az lehet, de az emberi szemben csak 3 féle színérzékelő receptor van, amik a piros, kék, zöld színekre érzékenyek. Persze ezek csak megfelelő hullámhosszú elektromágneses sugárzások. Csak mi látjuk őket színeknek a 3 féle színérzékelő bíbor receptorokon keresztül.
  • atomkrumpli #12
    holografika pont com
  • Szemjuel #11
    a magellán című "frenetikus" műsorban láttam egy igazi 3D-s tévét, ami akkor volt mint egy szoba, de nem kellett hozzá szemüge! és budapesten , magyar emberek keze alól került ki.
    és minden pontból jól nézett ki
  • willcox #10
    "Bár ha jól tudom van olyan tv-is ami figyeli a nézö szemét s ahoz pozicionál" - rosszul tudod. Az a prizma réteg fixen van rögzítve, így csak egy pozícióból van jó kép.
  • jocco #9
    A szemuveg nélkül élvezhetö 3d-töl még messze vagyunk szerintem. Én mulkor láttam 3d-s képkeret de azt tényleg csak egy bizonyos szöböl adta vissza viszonylag szellemkép mentesen a 3D-t ha kicsit elmozdultam már szétesett a kép. Bár ha jól tudom van olyan tv-is ami figyeli a nézö szemét s ahoz pozicionál de ott meg az a baj h csak 1 embert tud igy kiszolgálni a többiek nézhetik a szellemképes képet :S
  • tgunda #8
    Nem egészen. Az igaz, hogy három szín kell ahhoz, hogy a többi színt is ezekből kikeverhessük. A három alapszínnel azonban nem keverhető ki minden színtelítettség. Ezért használnak például a nyomdákban is a nagyon jó minőségű reprodukciókhoz négy- vagy akár hatszín nyomást is. Sőt, például a jobb deskjet nyomtatókban is a meglevő három szín mellé még be lehet rakni plusz patronokat további két színhez, így még jobb lesz a fényképnyomtatásnál a színhűség.