Berta Sándor

Vezeték nélküli technológia televíziókba

A Sony olyan adatátviteli technológiát fejlesztett ki, amely elsősorban különböző elektronikai készülékeken belül használható.

Az új 1 és 10 milliméteres hullámsávú vezeték nélküli technológiának köszönhetően akár egy televízión belül is olcsó, kompakt és megbízható adatátvitel biztosítható. A megoldás a 30 és 300 GHz közötti frekvenciatartományban működik és ezáltal nem csak nagy adatátviteli sebességet tesz lehetővé, hanem további előnye, hogy a kapcsolat akár kis méretű antennákkal is megvalósítható. Az adatátviteli sebességek ilyen kis távolságban elérhetik a több Gbps-ot, ami egyértelműen gyorsabb bármely, az elektronikai készülékeken belül alkalmazott jelenlegi vezetékes adatátviteli rendszernél.

A vezetékes megoldások hátránya, hogy az egyre nagyobb adatátviteli sebességek eléréséhez egyre több, bonyolultabb és egyúttal nagyobb áramkörre van szükség. Az új technológia segítségével azonban csökkenthető az áramkörök száma és mérete, ezáltal egyszerűbb és megbízhatóbb modulok hozhatók létre. A Sony 40 nanométeres gyártási eljárással egy CMOS-chipet készített, amelynek az alapfelülete mindössze 0,13 négyzetmilliméter és ebben helyezte el az adó- és a vevőegységet. A prototípus és egyetlen egy milliméteres hullámsávban dolgozó antenna segítségével sikerült egy 14 mm távolságra történő adattovábbításnál elérni a 11 Gbps-os adatátviteli sebességet. A chip fogyasztása összesen 70 Milliwatt. A Sony tájékoztatása szerint megfelelő antennákkal a maximális hatótávolság 50 mm-re növelhető.

* A japán konszern a technológiát az International Solid-State Circuits Conference (ISSCC) keretében mutatja be és azt szeretné, hogy az mihamarabb minél több készülékben elterjedjen. Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy melyik termékben debütálnak majd először az új technológián alapuló belső adatátviteli egységek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #5
    Az csak árnyékolás kérdése...
  • AgentKis #4
    Informatikában is hasznos lehet... Simán veri a PCI-E buszt is, nem kellene a kártyákat beledugdosni az alaplapokba, hanem ezzel csatlakozhatnának. Ahogyan a háttértárak is. megszünne a kábelrengeteg, sokkal rugalmasabb lehetne a PC ház kialakítása. Olcsóbbak lennének az alkatrészek (a mostani csatlakozók és vezetékek anyagárával) valamint a kompatibilitás is tovább lenne tartható (bár ez senkinek sem érdeke...)
    Persze zavar ellen a gép házát olyanná kellene alakítani, hogy a hullámhossznál, nagyobb rések ne legyenek a fém házon. De ez megoldható némi alufóliával.
  • jaspercry #3
    ja csak egy jó szobaantenna kell hozzá! rosz a cikk címe,de mindegy..
  • mumpic #2
    Vajon a zavarokkal hogy bírkózik meg?
  • Sanyix #1
    nekünk van egy 40 éves orion tévénk, abba már integrálták a vezeték nélküli technológiát :D