Berta Sándor

Számítógép-vezérlés érintés nélkül

Miközben világszerte terjednek a multitouch-technológiák, norvég kutatók már a gesztusokkal irányítható kijelzőkön dolgoznak. Ezeket padlón rögzített kamerák rögzítik, és egy szoftver átalakítja utasításokká.

Napjainkban alig képzelhetők el érintőképernyő nélkül az okostelefonok és a tábla-PC-k. Azonban ez a megoldás, bármennyire is tökéletesnek tűnik sokak számára zavaró és kényelmetlen a használata. Egy norvég szakember olyan technológiát fejlesztett ki, amely mindenki számára lehetővé teszi a számítógépek könnyű vezérlését.

"Az érintés nélküli irányítás, amelynél nincs szükség sem egérre, sem pedig billentyűzetre, teljesen új dimenziókat nyithat meg az emberek és a számítógépek kapcsolatában. Az én elképzelésem az, hogy elég lesz kényelembe helyezkednünk és hátradőlnünk a kanapénkon és az intuitív gesztusainkkal vezérelhetjük majd a számítógépünket, a hálózatba kötött televíziónkat vagy éppen a tábla-PC-nket. Vagyis mindez anélkül valósulhat majd meg, hogy a valóságban akár egyetlen ujjal is meg kellene érintenünk a kijelzőiket" - nyilatkozta Daniel Stodle, a Tromsöi Egyetem Informatikai Intézetének munkatársa.


A Stodle által kifejlesztett innovatív rendszernek köszönhetően egy hatalmas kivetítőn tartalmakat nyithatunk meg, rájuk nagyíthatunk vagy új szempontok alapján rendszerezhetjük őket. Az egyetlen különbség, hogy a műveletekre a levegőben és nem az érintőképernyőn kerül sor. Az egyes gesztusokat a padlón elhelyezett kamerák rögzítik, elemzik, alakítják át, majd továbbítják a fedélzeti szoftvernek. Az első kísérletekhez a norvég kutató az egyetem 22 megapixeles és hat méter széles óriás fali kijelzőjét használta fel. A gesztusokat összesen 16 kamera rögzíti és alakítja át.

A fő cél a hálózat kialakításakor az volt, hogy az a kereskedelemben kapható átlagos eszközökből is létrehozható legyen. Sem a használt kamerák, sem pedig a processzorok nem a legerősebb modellek. "A rendszer további előnye, hogy a kameráknak köszönhetően először alakítható ki egy 3D-s interakció az ember és a számítógép között" - tette hozzá Stodle. Az új megoldás már akár három padlón elhelyezett kamerával is használható és - amennyiben szükséges, utána folyamatosan bővíthető.

Az ötlet nem új, hiszen a Massachusetts Technológiai Intézet (MIT) Médialaboratóriumának tagjai szintén egy hasonló technológián dolgoznak. Az Allvoices portál beszámolója szerint az amerikai kutatók olyan új LCD-képpontokat akarnak megalkotni, amelynek a fényt nem csak kibocsátják, hanem be is fogadják. "Ilyen módon egy képernyő akár egy olyan megapixeles szenzorként is működhet, amely képes rögzíteni és megérteni az emberi gesztusokat" - hangsúlyozta Ramesh Rakar, az MIT professzora.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #3
    kutatók olyan új LCD-képpontokat akarnak megalkotni, amelynek a fényt nem csak kibocsátják, hanem be is fogadják. "Ilyen módon egy képernyő akár egy olyan megapixeles szenzorként is működhet, amely képes rögzíteni és megérteni az emberi gesztusokat"............ez az, a monitor visszanéz
  • kvp #2
    Egy magyar csapat is demozta ugyanezt par eve, ok oldalra tettek a kamerakat. De az en kozel 10 eve irt diplomamunkamban is volt egy ilyen webkameras demo, bar az meg sgi hardveren futott es csak egy erdekes mellektermeke volt a 3D-s gepi latasi rendszernek. Egyebkent egy sima sztereokamera par a monitor fole teve boven eleg, de egy megfelelo tukros rendszerrel mar egy vga webkamera is megfelel.
  • syn7h37ic #1
    Tiszta különvélemény. Király