Berta Sándor

Osztrák számítógép-program rászorulóknak

Április vége óta az osztrák főváros hetedik kerületében lévő SOMA szociális áruházban használt számítógépeket is árulnak a rászoruló családok számára.

Egy komplett PC ára monitorral és billentyűzettel kereken 50 euró. A konfigurációkat a 2003 óta működő Bécsi Szerelő és Újrahasznosító Központ (D.R.Z.) szállítja. Minden számítógépre előretelepített Ubuntu Linux operációs rendszer és OpenOffice irodai programcsomag kerül. Az eszközökre a két cég egy év teljes körű garanciát vállal. Amennyiben bárkinek bármilyen problémája merül fel, a D.R.Z.-hez fordulhat, amely maga végzi el a javításokat és ha szükséges, kicseréli a hibás alkatrészeket.

Az első bécsi SOMA-áruházat tavaly októberben nyitották meg és azok a bécsi lakosok vásárolhatnak benne, akiknek a havi nettó jövedelme nem éri el a 983 eurót. A párok esetében ez az összeg 1340 euró, míg a gyerekenként az összeg 270 euróval nő. Van még egy korlátozás, a vásárlók minden alkalommal legfeljebb 30 eurót költhetnek.

Christine Marek, az osztrák gazdasági, családügyi és ifjúsági minisztérium államtitkára az akció elindításakor elmondta, hogy Ausztriában jelenleg 100 000, hét és tizennégy év közötti gyermeknek nincsen számítógépe, sokuknak pedig internethozzáférése sincs. Ez negatívan hat ki a tanulmányi esélyeikre. Különösen a munkanélküli szülők gyerekei vannak nehéz helyzetben. "A 22. kerületi iskola vállalta, hogy igény esetén segít a jelentkezőknek az Ubuntu, illetve az OpenOffice kezelési ismereteinek elsajátításában" - közölte Anton Stengeli, a D.R.Z. projektvezetője.

A szakember hozzátette, hogy évente körülbelül 1000 tonna hulladékot gyűjtenek össze, amelyből 500 tonna az elektronikai hulladék. Az utóbbi mennyiség 30-40 százalékát teszik ki a PC-k és a különböző számítástechnikai perifériák. S hogy milyen egy újrahasznosított konfiguráció? Mai szemmel nézve meglehetősen elavultnak számít: 1600 MHz-es Pentium 4 processzor, 40 GB merevlemez, 256 MB SD-RAM. Ennek ellenére a célnak tökéletesen megfelel. A D.R.Z.-nél jelenleg tíz állandó munkatársat foglalkoztatnak, a hulladék rendszerezését főleg hosszabb ideje munka nélkül lévők és mozgáskorlátozottak végzik. Az ő feladatuk az egyes alkatrészek csoportosításán túl, azok tesztelése is. Ezután különböző programok segítségével újra tesztelik a kész PC-ket, majd meghatározzák a konfiguráció árát. A központ az olcsóbb készülékeket a SOMA-áruházakba szállítja, a drágábbakat pedig a telephelyén értékesíti.

"Vannak 100-120 euróba kerülő számítógépeink is. Egyelőre tíz PC-t szállítottunk ki a SOMA-áruházba. Amennyiben a kereslet nő, akkor ennek megfelelően növelni fogjuk a számukat. Az együttműködés mindenesetre nagyon spontán módon alakult ki és mentes a bürokráciától. Egyelőre azonban meg kell várnunk, hogy fogadják az ajánlatot a vásárlók. Nem tudom, hogy a program mennyire lehet követendő példa más tartományok számára. A szállítási költségek miatt mi a többi 19 SOMA-áruház ellátását sajnos nem tudjuk biztosítani. Ráadásul csak korlátozott mennyiségben áll a rendelkezésünkre elektronikai hulladék" - nyilatkozta Stengeli, aki derűlátó a program jövőjét illetően.

Érdekesség, hogy korábban voltak hasonló kezdeményezések. Franciaországban tavaly nyáron hét nagyvállalat, köztük a francia vasút (SNCF) és a francia posta ajánlotta fel a dolgozóinak, hogy hazavihetik a régi PC-ket.
2008 októberében pedig braunschweigi és magdeburgi egyetemi és főiskolai hallgatók létrehoztak egy egyesületet, amelynek célja a régi, de még működő konfigurációk összegyűjtése, átvizsgálása és a rászorulók közötti szétosztása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • atis78 #1
    "azok a bécsi lakosok vásárolhatnak benne, akiknek a havi nettó jövedelme nem éri el a 983 eurót" 279653Ft hát én örülnék egy ilyen jövedelemnek és nem vásárolnék többet használt cuccot.