Berta Sándor

icloud - ingyenes online PC magánszemélyeknek

Az Xcerion svéd cég egy új ingyenes cloud computing megoldást mutatott be, amely gyakorlatilag egy teljes értékű virtuális operációs rendszer.

"Az icloud segítségével összekötünk egy virtuális számítógépet alkalmazásokkal és memóriával, majd mindenki számára elérhetővé tesszük. Még azoknak is lehetővé teszi egy asztali számítógép működtetését, akiknek nincs saját PC-jük" - nyilatkozta Daniel Arthursson, az Xcerion vezetője és az icloud fejlesztője.

A szolgáltatást a felhasználók a böngészőjükön keresztül érhetik el. A mintegy 30 szoftver webes környezetben futtatható és akár adatok, dokumentumok, videók, zeneszámok, valamint fotók is lementhetők a szerverre. A maximális tárolókapacitás felhasználónként 3 gigabájt. Az elérhető alkalmazások között van egy irodai programcsomag, egy levelezőszoftver, egy zene- és videolejátszó, egy azonnali üzenetküldő alkalmazás, valamint néhány játék és 20 widget.

A fejlesztők nagy hangsúlyt fektettek a közösségi funkciókra, így bármely icloud-használó megoszthatja más tagokkal a fájljait, sőt akár együtt is használhatják azokat. Emellett bárki engedélyezheti, hogy a dokumentumaihoz mások is hozzáférhessenek. Az icloud asztala első ránézésre a Windows XP és a Vista kombinált kezelőfelületére hasonlít, a rendszer alapja azonban az Ubuntu Linux. A cél az volt, hogy az asztalon a felhasználók könnyen eligazodjanak és gyorsan megtalálják a programokat. Van oldalsáv és egy egyszerű feltöltési funkció, így bárki feltölthet a valódi gépéről adatokat a virtuális PC-re.

"Elsősorban azoknak fejlesztettük ki az icloudot, akiknek nincs saját számítógépük és főleg internetkávézókban dolgoznak. Ugyanakkor arra is alkalmas, hogy valaki egyszerre több rendszert használjon" - mondta Arthursson. Az új szolgáltatáshoz eddig 125 000-en csatlakoztak, vannak, akik egyfajta biztonsági mentésként tekintenek rá, ahová elmenthetik a legfontosabb adataikat és fájljaikat.

Az icloud jelenleg angol, kínai, orosz, spanyol, portugál, német, svéd és filippínó nyelven érhető el. Fontos megemlíteni, hogy a program még bétaverziójú és a használatához mindenképpen szükség van Internet Explorerre. Ugyan működik Firefox alól is, de a fejlesztők szerint ez a változat még nagyon gyerekcipőben jár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gecselac #18
    Bonfire: Most nézd azt, hogy: havernál vagy, mert Neked nincs géped. Haver biztos nem örülne, ha teleszarnád az OS-ét sütikkel, mentett jelszavakkal (ok, lehet örülne :D) satöbbi. Ezért van ez, hogy adnak neked egy operációs rendszert, amit (ha van internetkapcsolat) akkor bármelyik gépen futtathatod.. Van saját merevlemez, ahova rakhatod a SAJÁT cuccaidat, nem a haver vinyója lesz tele a melegpornóval.. .. .. Logikus lenne.. .. DE LASSÚ :S Viszont nagyon jól néz ki ez az Ubi :D Tetszetős.
  • chuky123 #17
    Mit nem értesz ezen bonfire? ez akkor jó ha több ember dolgozik 1 témán és csoportosan használhatják az adott doksit több helyröl. Én ebben látom értelmét
    Mondjuk képeket és egyébb személyes dolgot én se tárolnék rajta.
  • B0nFire #16
    Akkor csak oda lyukadunk ki végül, hogy valójában nem is operációs rendszer az egész. Baromságot ír a cikk; no nem feltétlen a magyar szerzőt kívánom itt minősíteni, valószínűleg a forrás is hülyeség volt.
  • Hedgehunter #15
    nem lenne rossz otlet ha nem lehetne sz@rert-hugyert pc-t venni mindenhol...
  • zyppy #14
    a kabalafigura csávókának kilőtték a fél szemét?
  • passatgt #13
    arról szól, hogy egy böngészőben futtatható "program", ami valójában egy weblap

    tölthetsz fel képeket, videókat, dokumentumokat, msn-ezhetsz, szinte midnent, amit egy pc-n meg tudsz csinálni, azzal a különbséggel, hogy az itteni interfészedet és adataidat bárhol, bármikor elérheted az internet segítségével szinte az összes eszközről
  • B0nFire #12
    Magyarázd el már nekem, mert fel nem foghatom!!! Amiket te említettél, mobiltelefon - ez is egy számítógép, van rajta oprendszer -, minek másik? Televízió - ez is tuképpen egy multimédiás számítógép és fut rajta oprendszer, hiszen a böngésző is csak egy szoftver, valamin futtatni kell! Ezen is van tehát oprendszer, minek másik rá?

    A többiről meg, amit említettél, soha nem hallottam; gyanítom, nem lehet olyan rém elterjedt.

    Az internet-caféban üzemelő pc-ken szintén fut operációs rendszer, miről beszéltek? Hogy lehet os-t futtatni számítógép nélkül? Mákdarálón???
  • Rexhawk #11
    én meg az eyeos-t használom mert magyar
  • Ravkin #10
    Hát megnéztem de valahogy én sem erre számítottam
  • Vorpal #9
    Látom megint egy forradalmi megoldásokról író cikk, ahol a szerző szart utánaolvasni a dolgoknak.

    Mi jön még? bedobjátok a külföldi cikket a google translatebe azt szevasz?