Berta Sándor

Lefotózott személyenként 1 eurót kellene fizetnie a Google-nak?

A Google különböző szolgáltatásait a világ egyik államában sem támadták annyira, mint Németországban. A vállalatnak ezúttal egy újabb felvetéssel kell szembenéznie.

Újabb elképzelés nehezítheti a webes konszern és Németország kapcsolatát. A Google Earth oldalán már ma is látható, hogy hol van az illető tartózkodási helyéhez legközelebbi hotel, bár vagy benzinkút. Érthető, hogy a szolgáltatás felkeltette a reklámipar figyelmét, amely szeretne újabb bevételforrásokhoz jutni. "Az egész mögött egyértelműen kereskedelmi szándék húzódik meg. Ez olyan, mintha kitennék az üzletem elé egy reklámplakátot" - jelentette ki Johannes Singhammer CSU-képviselő.

A politikus úgy gondolja, ha a Google hasznot húz az utcák és a lakosok fotózásából, akkor valamilyen módon kárpótolnia kell őket. Ez szerinte történhetne úgy is, hogy a cég köteles lenne minden az autói által lefényképezett állampolgár után 1 euró jelképes díjat fizetni. Azt az adott települések döntenék el, hogy igényt tartanak-e az összegre vagy sem. Singhammer azzal érvel, hogy ha egy boltos kitesz az üzlete elé egy reklámtáblát, akkor a jelenlegi jogszabályok alapján a település pénzt kérhet a közterület ilyen célú használatáért.

Vagyis, ha ezt vesszük alapul, akkor ha a Google Street View autói lefotózzák az utcákat és a lakosokat, illetve a házaikat, majd a felvételeket összekötik más szolgáltatásokkal (Google Earth stb.), akkor gyakorlatilag ugyanez a helyzet áll elő. A bajor politikus a javaslatát már továbbította a Német Városok és Települések Szövetségének. Ugyan választ még nem kapott, de a reakciók egyértelműen pozitívak voltak és a vélemény az, hogy a dolog - akár törvénymódosítással is, de - kivitelezhető.

Franz Josef Pschierer bajor pénzügyminisztériumi államtitkár ugyanakkor koránt sincs elragadtatva az ötlettől és nem tartja megvalósíthatónak. Hozzátette: amíg a Google kitakarja az emberek arcát, az autók rendszámtábláit, addig nem tehetnek semmit. "Ez ugyanolyan, hogy a turistáknak sem tilthatjuk meg, hogy fényképeket készítsenek a templomainkról, majd megjelentessék a fotókat az interneten. A Google projektjében én inkább előnyöket látok, elsősorban a turizmus miatt. Bajorország egy gyönyörű hely és nincs ellenemre, ha ezt megmutatják a világhálón is. Végül is egy nyitott államban élünk" - közölte Pschierer.

Mindemellett nem csak Singhammer nevéhez fűződik a Google "megadóztatására" vonatkozó elképzelés. Az észak-németországi Stade városában ugyanis a helyi politikusok minden lefényképezett kilométeren után 20 eurós díjat vetnének ki a Google-ra. Az ötlet hasonlít a ratingeni felvetésre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sathinel #16
    Logikát ne keress benne. Itthon is van sok ember aki azt hiszi a titkosszolgálatok, tenoristák csak azt várják hogy meglássák a házukat, fényképüket a streetwiev-ben és biztosak benne hogy ők lesznek a következő áldozat.....

    Kell ennél többet mondani?
  • AbyssLord #15
    Te jó ég! Ennyi agyatlan német politikust! Legalább a pénzügyminiszterük értelmes.
    Én a németek hejében leváltatnám azokat a politikusokat, akik ezt kijelentették.
    Amúgy az egész gúglis lehúzós ügyet nem értem. Közterületen fotóznak, és az eredményt tök ingyen teszik közzé. Ha az lenne, hogy elő kéne fizetni rá, és csak akkor láthatod, akkor megérteném ezeket a reakcíókat. De így...
  • Gerygrey #14
    Persze, mert a Google idióta volt, és hivatalos úton próbálkozott, a Norc meg fogta magát és pikk-pakk végigfotózta a várost, csak úgy. Aztán most már rinyálhat bárki, alapszabály hogy ami egyszer valaha felkerült a netre, azt onnan az isten se távolítja el.
  • Gerygrey #13
    ha a Google hasznot húz az utcák és a lakosok fotózásából, akkor valamilyen módon kárpótolnia kell őket.

    Kárpótolni azt kell, akit anyagi hátrány ér. Engem mi hátrány ér akkor, ha a Google fotót készít rólam? Ha meg ő pénzt tud csinálni a pofámból, akkor tegye, nem sajnálom tőle hiszen én meg a Google bevételeiből kiváló Google szolgáltatásokat kapok.
  • trogi #12
    Érdekes, hogy pár hülye ember például fizet Sport szeletes vagy Coca-Colás pólóért, vagy olyan termékekért, ahol messziről olvasható a márkanév. Nnna, ez az igazi dupla lehúzás. Reklámozod a terméket és még azért is fizetsz, hogy reklámozhasd. Ááááááá! Az ilyet ingyen kellene adni, minimum.

    Johannes Singhammernek félig-meddig érthető/befogadható az érvelése, de látszik rajta, hogy kissé náci/komcsi, mert ő akar gondoskodni az emberek védelméről úgy, hogy senki sem kérte fel rá, ráadásul az embereknek járó egy eurót is másra költené, nem adná oda azoknak, akiket megilletne.
  • bertino #11
    user fail.
  • passatgt #10
    akkor meg az lenne a baj, hogy leszarják a németeket
  • pixx #9
    Főleg, hogy ezeken a fotókon az összes arc el van homályosítva, nehéz lenne felismerni magamat, kivéve, akkor ha tudnám, hogy pont akkor ott voltam.
    Google helyében a német szervereket leállítanám, Németországot egy bazi nagy fekete pontként jelölném, és még a nevét se írnám ki...
    Így senki se reklamálhatna...
  • passatgt #8
    magyarra ott a norc.hu, érdekes, hogy azzal nem volt senkinek sem baja:D
  • stemplar #7
    Nem a németek a hülyék, pl a bajor pénzügyminisztériumi államtitkár teljesen értelmesen, normálisan és logikusan gondolkodik és vélekedik. Csak egyesek balf.szok. De ez nálunk is így van. Nálunk még csak meg sem valósult a street view a sok okoskodó miatt, már a fozózás közben megakadályozták. Sok paraszt, fel sem fogják az előnyeit.