MTI

A Google még nem kereste meg a kínai vezetést

A Google eddig még sem a problémáival, sem megbeszélések kezdeményezésével nem kereste meg hivatalosan a kínai állami szakvezetést - tudta meg a Hszinhua hírügynökség az információtechnológiai tárca miniszterhelyettesétől.

A világ legnagyobb keresőportálját üzemeltető amerikai cég korábban nyilvánosan bejelentette, hogy miután rendszerét vélhetően kínai területről hackertámadások érték, nem hajlandó tovább szűrni keresőjének tartalmát, s fontolóra veszi távozását. A kínai politikus szerint azonban ezt követően a cég "egyáltalán nem tájékoztatta a minisztériumot kivonulási szándékáról". A Google "nem adott be jelentést a minisztériumnak azokról a bizonyos internet szabályokról és a kibertámadásokról, illetve nem kezdeményezett tárgyalásokat" - jelentette ki Miao Vej. Hozzátette: a Google joga eldönteni, hogy folytatja-e tevékenységét az országban.

"Amennyiben a Google a maradás mellett dönt és követi a kínai törvényeket, akkor továbbra is szívesen látjuk" - mondta Miao. "Ha a piacról való kivonulás mellett dönt, akkor az ezzel kapcsolatos hivatalos eljárásnak meg kell történnie és kezelnie kell a felhasználók vélhetően felmerülő problémáit"- fűzte hozzá. A kínai piacon 2007 óta jelen lévő Google jelenleg továbbra is a korábbi gyakorlatnak megfelelően, a helyi előírások szerint működteti internetes keresőjét az országban. Sajtójelentések szerint a Google egyik vezetője napokkal ezelőtt Washingtonban azt közölte, hogy nincs konkrét menetrendje további kínai lépéseinek, de továbbra is határozott terve, hogy megszünteti webes keresőjének szűrését.

Más beszámolók felhívják a figyelmet arra, hogy a Google a múlt hónapban kínai honlapján álláshirdetéseket tett közzé, amelyekben több tucat alkalmazottat - köztük mérnököket, értékesítéssel és kutatással foglalkozó szakembereket - keres Pekingben, Sanghajban és Kuangcsouban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kheller #2
    Segg és száj minősitett esete...
    Néhány agymosott meg már örömtáncot járt, hogy a jóságoss gugli felszabaditja őket a gonosz cenzúra alól, vagy ha nem, akkor bevétel milliárdokat nem sajnálva elhagyja a gonosz kinai piacot. LOL.
  • jaspercry #1
    engem sem :)