Berta Sándor

Zuhan az Internet Explorer piaci részesedése

Folytatódott a Microsoft böngészőjének piacvesztése Európában. A StatCounter amerikai elemzőcég adatai szerint az elmúlt hetek két nagy nyertese a Firefox és a Chrome, mindkét szoftver egyaránt növelni tudta a piaci részesedését.

Globális viszonylatban az Internet Explorer piaci részesedése 54,45 százalékra csökkent, a második helyen a Firefox található 31,31 százalékos adatával, ami rekordérték. A harmadik helyet a Chrome szerezte meg 7,17 százalékos értékével, maga mögé utasítva a Safarit (4,16 százalékos piaci részesedés) és az Operát (2,03 százalékos piaci részesedés). Az Európai Unió területén a sorrend ugyanez, csupán az adatok eltérőek. Az IE piaci részesedése már csak 45,45 százalék, a Firefox viszont már 38,23 százalékon áll, míg a Chrome piaci részesedése 7,18 százaléka.


Franciaországban az Internet Explorer a februári 51,82 százalékos érték helyett már csak 49,4 százalékos adattal büszkélkedhet, miközben a Firefox 35,36 százalékról 36,53 százalékra, a Chrome pedig 5,84-ről 6,64 százalékra tornászta fel magát. Magyarországon egyértelműen a Firefox a piacvezető 56,44 százalékkal, az IE a második 29,36, a Chrome a harmadik 7,53, az Opera pedig a negyedik 5,13 százalékos adatával.

A mobil böngészőknél az Opera piaci részesedése 25,63, ezzel szemben az iPhone beépített böngészője 20,85, a Nokia saját programja pedig 16,65 százalékos adatot könyvelhetett el. A BlackBerry készülékek integrált böngészőjének piaci részesedése 12,04, az Androidé pedig 5,85 százalék. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az IE piaci részesedésének csökkenése mennyiben köszönhető a március elején bevezetett böngészőválasztási funkciónak, de az adatok így is figyelmeztetően hathatnak a redmondi fejlesztőkre. Persze a Microsoftot sem kell félteni, hiszen már gőzerővel készül az Internet Explorer 9-es változata.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Baldric #57
    Igen, ez a 10.5 most elég hibásra sikerült, sajnos nagyon sietniük kellett a böngészőválasztó ablak miatt. Bízom benne hogy 1-2 héten belül már javítani tudják a hibák nagy részét.
  • speed2006 #56
    Az egér mozdulatokat alapból tudja az egerem billentyüzet nélkűl is. De pl a minialkalmazásokat használok. De a 10.5x-el nem vagyok kibékűlve igazán. Amit az Opera oldalán leírnak hibákat, azok majd mind megjelentek nálam is. Kivétel az egérnél, mert azt az egér alapból teszi.
  • Baldric #55
    Szerintem alapból képesek lennének ezeket a betűtípusokat is megjeleníteni, gondolom van valami oka annak hogy miért nem teszik, de ezt én is sajnálom, néha hasznos lenne.
  • Vanek úr #54
    Kiegészítés: érdemes megnézni az előző hozzászólásomat FF 3 és bármely más böngésző alatt. Itt (az SG.hu-n) is támogatva vannak a különböző fontok megjelenítései, de a FF 3 ezeket felülbírálja bizonyos (az előbb felsorolt) esetekben.
  • Vanek úr #53
    Én az 'alap' fontokat használom, és azok közül nem hajlandó a FF 3 megjeleníteni párat. Ilyenek a 'speciális' fontok: wingdings, webdings, symbol, stb. Minden gépen fent vannak, de nem hajlandó megjeleníteni egy J-t, csak J-ként.
  • Baldric #52
    Javaslom olvasd át a Magyar Opera oldalát, mert nagyon jó dolgokat találhatsz még, nem csak scripteket, hanem saját gombokat, bookmarkleteket és egyéb hasznos dolgokat is. Plusz rengeteg olyan dolgot tud az opera, amiket szerintem gyakran csak több évnyi használat utána talál meg az ember, utána meg szidja magát hogy miért nem használta eddig, például a jegyzetek.
    De vannak olyan apróságok is, amik szinte sehol nincsenek leírva, például nyomd be a ctrl+alt (vagy Alt Gr) gombokat plusz a bal egérgombot, tartsd lenyomva az egérgombot és mozgasd az oldalon (Pan).
    A billentyűparancsokkal és egérgesztusokkal is meg lehet tenni sok mindent, vagyis lényegében bármit amit tud az opera, én a winampot is egérgesztusokkal kezelem, de azzal is keresek, másolok, beillesztek, stb...
  • speed2006 #51
    Baldric :
    Köszi az ötletet a scriptekke, tök jó dolgokat találni.
  • speed2006 #50
    Én nem akarok kölcsönt. Csak nem mindegy hogy a betett pénzem hogy mozog. Ezért hidegen hagy hogy mivel böngészem az oldalukat.
    Mint átlagos lúzert idegesít hogy szinte bármit haszálunk, sok oldalon ilyen-megolyan beépülőket töltsek le, stb. Csinálhatnának olyat amit felteszek és működik? Nem azt mondom hogy béna vagyok. Azért már közel 20 éve használok PC-t. De nincs kedvem állandóan ezekkel szarakodni. Én használni szeretném. Elboldogulok a szarakodással is. Az átlag embert nem érdekli hogy milyen szabvány használ, meg mit nem. Az sem hogy a webszerkesztő mit szúrt el, hogy minden böngészőben szétesik az oldal. Egyik oldalon ott vagytok ti akik ezzel dolgoztok, a másikon a felhasználó, a harmadikon a böngésző. Nehéz ám igazságot tenni.
  • Baldric #49
    Örülök ha neked nem kell különösebben pluszban dolgoznod az ie-vel, valójában nekem is van olyan oldalam aminél elég volt 10 percnyi javítás, és szerencsés esetben az ie7 javításával az ie6 is megoldódik, na meg néhány éves tapasztalat után az ember már alapból tud készülni a hibákra, de bizony volt olyan nagyobb méretű webshop is, aminél egy fél napra volt szükség.

    A fontoknál én azt gondoltam hogy a @font-face-re gondolsz, ezzel a css tulajdonsággal fel lehet használni olyan fontokat is amik a felhasználó gépén nincsenek meg, és erre írtam hogy az IE és Firefox is saját formátumot használ, míg például az Opera a sima ttf-et (tehát ha egy ritka fontot akarok használni, akkor minimum 3 formátumban kell elkészítenem).

    Ami a kiegészítőket illeti, most egy kicsit utánanéztem az ie kiegészítőknek, és meglepődve tapasztaltam hogy az is támogatja valamilyen szinten a userjs-eket, pontosabban inkább a greasemonkey-t ( ie script gyűjtő oldala ), szóval igazad van, vélhetően lehet reprodukálni mindent amit én ide beírtam. Ha lenne most időm, írnék néhány hasonlóan profi ficsőrt, amiket Operában kiegészítők nélkül is megtehetek :D, de mindegy is, inkább elfogadom hogy az ie is válhat profi tudásúvá.
  • Vanek úr #48
    Én is szerkesztgetek honlapot, és nekem nem kell különösebben küzdenem a kompatibilitással. Igaz, én nem a legújabb technológiákkal (HTML 5, ...) dolgozom, de szinte ugyanúgy jelenik meg minden böngészőben - az említett 3-as FF-os megjelenítési hiányosság kivételével (a 2.x-ben még jó volt). Sajnos ez utóbbira még nem adott senki megoldást - pedig szerkesztgettem az about:config-on belül is...
    (Egyébként szerintem minden böngésző az alap MS-os fontokat használja, és a saját 'egyéb' fontjait (hasonlóan pl. az Office-hoz - ha valamelyik olyan font nincs a gépeden, amit használt az eredeti doc szerzője, akkor behelxyettesíti valamivel - de ha van; akkor viszont meg kell jelenítenie rendesen). Vagyis nem hiszem, hogy külön kellene mindenféle fontokat írogatni a böngészőkhöz.)

    Kiegészítős hasonlítgatás: a tulajdonságokat, amiket említettél (hogy azt meg tudod tenni Operával -külön kiegészítésekkel-, de nem lehet IE-vel), nagyrészt meg lehet tenni ugyanúgy kiegészítővel az IE-nél is (azért említettem az IE7Pro-t, mert az egy ilyen 'kiegészítő-csomag' (oldala)). De ez csak egy csomag, ki tudja még, hogy mennyi olyan lehetőség van az IE-n belül is, amikről Te, vagy én (vagy sokan mások) sem tud.