Berta Sándor

Elérhető az IE 9 első tesztverziója

A MIX10 fejlesztői konferencián hivatalosan is bemutatta a Microsoft az Internet Explorer 9 első előzetes változatát.

Az IE 9 új kiadása támogatja a HTML5-szabványt és egy gyors Javascript-motort használ. A redmondi cég célja, hogy a böngésző új változatának segítségével ismét meghatározza a webes világ fejlődését. Az új programot Dean Hachamovitch mutatta be az MIX10-en. A fejlesztések során a Microsoft összesen 7000 oldalt elemzett ki, hogy kitalálja a felhasználók mely funkciókat használják a leggyakrabban és melyeket érdemes integrálnia az új szoftverbe.

Az IE 9 előzetes verziója az Acid3 tesztben a megszerezhető 100 pontból 55 pontot kapott. Az alkalmazás támogatja az SVG-t (Scalable Vector Graphics) és az XHTML szabványt, továbbá a H.264-es kodeket, az MP3-at és az AAC-t. A videók lejátszása hardveresen valósul meg, így ezen területen az IE9 egyértelműen előnyben van jelenleg néhány konkurensével szemben és kevésbé terheli a processzort. A MIX10-es demonstráción az Internet Explorer 9 négy nagy felbontású, 720p-s videót jelenített meg probléma nélkül.


Az IE 9 "lelke" az új, Chakra nevű Javascript-motor, amely az elődeinél jóval hatékonyabban aknázza ki a jelenlegi többmagos processzorok képességeit, hogy ezzel is gyorsítsa a tartalmak megjelenítését. Emellett fontos megemlíteni a Direct 2D támogatását, amely a hardvergyorsításos renderelésben segíthet. A Microsoft által nyilvánosságra hozott Sun Spider tesztben az IE 9-et csak az Opera, a Chrome és a Safari előzi meg, viszont megelőzi a Firefox 3.6-os verzióját és a Firefox 3.7 alfa 2-es kiadását.

A rendezvényen kiderült, hogy a redmondi szoftveróriás aktívan részt akar vállalni a Mozilla fejlesztője, John Resig által elindított jQuery Javascript-könyvtár programban. A kiegészítőket a felhasználók segítségével fejlesztenék. A vállalat javítani akar az ASP.Net és a jQuery közötti kompatibilitáson is. Ezenkívül a cég elérhetővé tette az Open Data Protocol (OData) fejlesztői csomagjait, amelyeknek köszönhetően jóval könnyebben hozzáférhetnek a szakemberek a Cloud-szolgáltatásokhoz.

Az Internet Explorer 9 tesztverziója letölthető az IETestDrive.com oldalról. A honlapot 8 hetente fogja frissíteni a Microsoft, amely azt kérte a fejlesztőktől, hogy segítsenek abban, hogy az emberek elfelejtsék végre az IE 6-ost és készítsenek programokat az Internet Explorer 8-hoz. Amennyiben ez megvalósul, úgy ezek a honlapok az IE 9 alatt is tökéletesen működni fognak és az újításokból mindenki profitálhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)