Berta Sándor

Google programmal tesztelhető a weboldalak megjelenítése

A keresőcég munkatársai egy olyan eszközt fejlesztettek ki, ami lehetővé teszi a honlapok eddiginél jobb megtervezését. Láthatjuk, hogy a netezők mekkora része mennyit lát az oldalunkból.

A Google Browser Size elsősorban arra összpontosít, hogy a különböző méretű böngészőablakok a látogatók számítógépein miként jelennek majd meg. Ezáltal a honlapszerkesztők megbizonyosodhatnak arról, hogy a legfontosabb funkciók valóban jól látható helyre kerülnek-e és azokat a felhasználók azonnal észreveszik majd. Egy oldal teszteléséhez elegendő csak a címét begépelni, majd egy kezelőfelület azonnal megmutatja, hogy a különböző böngészőablakokban mi látható a portálból és azon megjelenő tartalmakból. Ezenkívül a Google Browser Size becslést is készít arra vonatkozóan, hogy mely elemeket találhatják meg a látogatók scrollozás nélkül.


A megoldás különösen azért hasznos, mert egyre többen használnak laptopokat és netbookokat vagy interneteznek a mobil készülékükkel. "A Browser Size egy rendkívül hasznos eszköz lehet, hogy felismerhetők, illetve mérsékelhetők legyenek az alapvető és tipikus oldalelrendezési hibák" - reagált a program megjelenésére egy multimédiás rendszerek fejlesztésével foglalkozó szakértő. Ugyanakkor hozzátette, hogy számos szempontot kell figyelembe venni, hiszen mindenki más betű- és ablakméreteket használ a böngészőjében, valamint eltérő motorok futnak a böngészők alatt.

"Természetesen egy weboldal esetében nagyon fontos a megjelenés. De ezután azonnal felmerülnek az információkiválasztással, az információk megjelenítésével, a struktúrával és a navigációval kapcsolatos kérdések. A lényeg az információergonómián van." Az Arthur Blume és Bruno Bowden által készített szoftver biztosan hasznos segítője lesz a honlaptervezőknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #25
    Az igaz hogy a mobil kütyük egyre inkább használják a tcp/ip protokolt. Ettől függetlenül még nem kell minden weboldalt rájuk optimalizálni, pontosan azért, mert annyira mások mind kijelzésben mind vezérlésben mint egy PC. Egyszerűen a két felhasználói tábor van akkora egyenként is, hogy lehet nekik külön oldalakat fejleszteni. Max a mobilos nincs akkora, de akkor meg egy elenyésző kisebbségért ne büntessük már a többséget hycomat megjelenítéssel és controllokkal.
  • Komolytalan #24
    Flashben szerintem annyival egyszerűbb a dolog, hogy eleve olyan komponensekből építed fel az oldalt, ami tud méreteződni. HTMLben meg ugye hozott anyagból dolgozhatsz. Gondolom htmlben nincs olyan szövegmező, hogy szélesség függvényében 1, 2, 3, vagy N hasábos (hasáb szám váltás között meg hasáb szélességét váltja), flashben meg 1x írsz egy ilyet, és onnan kezdve van.
    Ezután már csak meg kell adni az egyes controllok és térközeik "rugalmasságát" (mennyire nyújtható, összenyomható), és amikor az ablak átméretezés esemény, akkor újra kell rendezni az egész miskulanciát.
  • Komolytalan #23
    De, lát egy html checker képernyőt, ami felhívja a figyelmét, hogy a 21. században élünk.
  • balee66 #22
    Érdekes, hogy amióta a Windows tudja kezelni a színeket, mindig is a piros-zöld-sárga-kék szín volt a favoritjuk. A régi Win98-as zászlóból is csak ez a 4 szín maradt meg.

    A Chrome színei is ugyan ezek, meg a Google-é is.

  • Zoltanius #21
    És ez miben különbözik pl. a Firefox web developer eszköztől? Hogy a többi hasonló célú remek kis fejlesztő toolról ne is beszéljek. Értem én, hogy a Google mindent le tud programozni, és akkor már az alsó nadrágomat is tőlük vehetem, de én most már lassan inkább megkezdeném a rugalmas elszakadásomat a cégtől.
  • [HUN]FaTaL #20
    A PC-ken igen...

    Java alapú mobiltelefonokon meg igen ritkán.
  • BB7 #19
    #18

    Ne felejtsük el a mobiltelefonokról történő internetelérést, mert egyre jobban törekszik fel!
  • kvp #18
    "és ha nincs flash a gépen
    Ennyi erővel optimalizáljunk arra is, ha valamelyik júzernek nincs konnektor a szobában. Flash a PC-k 99 százalékán van."

    Viszont egyre tobb ember nezi a netet olyan keszuleken ahol nincs flash, sot konnektor sem talalhato a kozelukben. Ezeket a keszulekeket hivjak nepiesen mobiltelefonnak. Optimalizalni pedig nem kell, csak mukodjon hasznalhato modon a legtobb felhasznalo keszuleken. Pont a hir es forum oldalak azok, amiket az emberek egy resze nem csak pc elott ulve szokott latogatni.
  • smv #17
    A flash merénylet az emberiség ellen... :D
  • caprocorno #16
    Azért az még a %-os oldalkitöltés mellett sem egyszerű ám, hogy az oldal jól fessen egy 800-as, és egy 1680-as monitoron egyaránt. Aki már próbálta, tudja miről beszélek:) Az rendben van, hogy mindkettőt ki fogja tölteni, de azért ez rendesen át tudja rendezni a kinézetet:) Egyébként ezt a "minél szélesebb monitort" örületet én divathóbortnak tartom. Persze nagyon jól használható osztott képernyős alkalmazásnál, vagy több ablakban egyszerre dolgozva, sőt grafikai melónál is, vagy akár egy gyengénlátó számára, ezt nem vitatom. De azoknak, akik ezeket az asztalnyi kijelzőket veszik,csak elenyésző hányaduk veszi azért, mert tényleg szüksége van rá.