Berta Sándor

További Microsoft-alkalmazások kerültek feketelistára

A német Szövetségi Információstechnikai Biztonsági Hivatal (BSI) újabb biztonsági figyelmeztetést, illetve szoftverhasználati ajánlást adott ki.

A BSI az Internet Explorer után további Microsoft-szoftvereket is sebezhetőnek ítélt. Az alkalmazások közé tartozik a Microsoft Sidebar, az Outlook (egészen az Outlook 2003-ig), az Outlook Express, a Windows Mail és a Windows Live Mail. Az utóbbi három levelezőprogramnál a hivatal azt javasolta, hogy az e-mailek megjelenítésekor az alap beállítások helyett a korlátozott (védett) zóna beállításait alkalmazzák a felhasználók. Emellett fontos, hogy letiltsák az Active Scripting technológia használatát és kapcsolják ki a HTML e-mailek megmutatását.

Fontos továbbá, hogy a felhasználók ne nyissanak meg bizonytalan forrásokból származó .chm típusú fájlokat. Emellett ajánlott kerülni a Sidebar használatát. Mindez azt jelenti, hogy az Internet Explorer kapcsán ismertté vált biztonsági hiba ezeket az alkalmazásokat is érinti és fennáll annak a valószínűsége, hogy a támadók ezt a biztonsági rést kihasználva megfertőzik a számítógépeket.

A hiba ismertté válása, illetve a BSI és a többi szervezet ajánlásainak megjelenése óta jelentős mértékben megnőtt az alternatív böngészőket használók száma. Csak Németországban a szokásosnál több mint kétszer többen töltötték le az Operát. Hasonlót tapasztaltak a Mozilla munkatársai is, akik arról számoltak be az alapítvány blogjában, hogy kereken 300 000-rel több letöltést jegyeztek fel a BSI figyelmeztetésének megjelenése után. Ugyanezt a jelenséget figyelték meg többek között Franciaországban is a CERTA figyelmeztetésének közzé tétele után.

Úgy tűnik tehát, hogy a felhasználókra nem tudott hatni Cliff Evans, a Microsoft brit leányvállalatának biztonsági vezetője, aki nemrég közölte: az Internet Explorer biztonságosabb, mint a Firefox, sőt, az IE 8 a legbiztonságosabb böngésző. A Microsoft mindenesetre gőzerővel dolgozik a hiba kijavításán és akár a következő órákban vagy napokban kiadhatja a rendkívüli biztonsági frissítést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • slickboy #54
    Sajnos ez van. Ismerősöm meglátta kék IE ikont asztalon, mindjárt fel is kiáltott: "Hú, van interneted?" Azon a gépen "nem volt internet". Jól lehordtam, hogy gondolkodjon már egy kicsit a különbségről parancsikon meg fizikai kapcsolat között. Azért mert konnektor van a falban, még áram nem feltétlenül van. Amúgy nem IE-t használok.
    Linuxhoz: még nem az igazi. Félévente felteszem kipróbálásra (legutolsó Ubuntu), de még messze van a felhasználói élménytől, legalábbis nálam. Javuló tendenciát vélek felfedezni, de még nem olyan kényelmes számomra mint a Windows. Videókártya driver telepítés, hogy menjen a 3D-s gyorsítás, rejtélyes, 10-ik alkalommal valahogy sikerült, pedig mindent ugyanúgy csináltam elsőre is. Csomagkezelőből csináltam. Súgó még mindig semmit nem ér. Legalább egy tisztességes súgót pakoljanak bele, részleteset, szájbarágósat, hogy az eccerű ember, mint én is, belejöjjön. Jó, tudom, ássam bele magam fórumokba...
  • Sanyix #53
    Hát ezek vindózt se akarjanak... mert azt sem tudják kezelni ezek szerint.
  • caprocorno #52
    Bocsi, már megint elqrtam:) az előző válasz természetesen Nyomokának ment volt. Bocsi sathinel
  • caprocorno #51
    Előre elnézésedet kérem Nyomoka, de én ezt kategórikusan kijelentem, vicc amit te itt leírsz:) Nem egy Vistát frissítettem már, SP2-t is ttetm föl, de amit te leírsz az nem normális jelenség. Sőt az sem, hogy valaki 18 órán keresztül ott ül, és megszámolja a 23 restartot. Amúgy elképzelhetőnek tartom, hogy egy 4 GB-os SSD-re nem a Vista a legojj választás. Nyugodj bele, hogy hardveresen volt ott valami gond, ha ez így lenne általános ahogy te leírod, egyetlen gépen sem futna már Vista, mindegyiket kibaszták volna rég az ablakon.
  • Vamp17 #50
    Ti el vagytok tevedve atlaguser szinten. Irta itt valaki hogy milyen egyszeru Linuxon is telepiteni. Valo igaz, viszont nekem az a tapasztalatom hogy: Atlag user a kovetkezot tudja. Benyomni a kapcsologombot es azok az ikonok kozul, amik az asztalon vannak, elinditani valamit, aminek jooo beszedes neve van. (pl nekem a bongeszot mindig at kell neveznem "Internet"-re :) ) Ennyit tud. Sokan meg a Start menut sem ismerik!

    Szoval ezeknek ne akarj te Linuxot!
  • slickboy #49
    (képes 18 órán keresztül ott ülni és számolni, hányszor indul újra...nővérke! jöjjön legyen szíves)
  • slickboy #48
    Én a helyedben már cirkuszban lépnék fel ezzel a műsorszámmal...
  • sathinel #46
    szerintem már szinte minden megcsinálható még átlag usernek is ha van kedve.

    Ubuntu buherálás minimális tudás kell leutánozni amit fenn látnak, vagy elolvasni mit kell csinálni. Én is így tettem fel mindent és csak copy paste az egész.

    De fenn van hogy mentsük el az összes os-t ha azzal kész akkor próbálkozhat max visszarakja az előzőt. Akár youtube is elég erre.
  • macleod2005 #45
    Tegye föl a kezét, aki pontosan a mai napon kezdte el rühellni a microsoftot?

    Nyomoka, téged az itteni fórumozók megölnének, ha tudnák ki vagy, de kár lenne, olyan jókat lehet röhögni az elméleteiden.
    Trójai megfigyelő ... linuxban a szabadság, komolyan mondom jobb mint a Mátrix ...
  • quantum #43
    "A helyzet úgy fest, hogy a zárt forráskód egyetlen és utolsó , ámbár makacs képviselője: a Microsoft"
    Opera, Apple hol van?

    "egyetlen gyermekével együtt"
    Software

    "a kihalás szélére sordódott 20 év többé-kevésbé fényes evolúció után"
    MSFT

    "hogy átadja a helyét"
    Market share

    "a nyílt lapokkal játszó nyílt forráskódú rendszereknek."
    Windows7Sins

    Ezen kívül minden igaz amit leírtál.