57
  • Baldric
    Igen, ez a 10.5 most elég hibásra sikerült, sajnos nagyon sietniük kellett a böngészőválasztó ablak miatt. Bízom benne hogy 1-2 héten belül már javítani tudják a hibák nagy részét.
  • speed2006
    Az egér mozdulatokat alapból tudja az egerem billentyüzet nélkűl is. De pl a minialkalmazásokat használok. De a 10.5x-el nem vagyok kibékűlve igazán. Amit az Opera oldalán leírnak hibákat, azok majd mind megjelentek nálam is. Kivétel az egérnél, mert azt az egér alapból teszi.
  • Baldric
    Szerintem alapból képesek lennének ezeket a betűtípusokat is megjeleníteni, gondolom van valami oka annak hogy miért nem teszik, de ezt én is sajnálom, néha hasznos lenne.
  • Vanek úr
    Kiegészítés: érdemes megnézni az előző hozzászólásomat FF 3 és bármely más böngésző alatt. Itt (az SG.hu-n) is támogatva vannak a különböző fontok megjelenítései, de a FF 3 ezeket felülbírálja bizonyos (az előbb felsorolt) esetekben.
  • Vanek úr
    Én az 'alap' fontokat használom, és azok közül nem hajlandó a FF 3 megjeleníteni párat. Ilyenek a 'speciális' fontok: wingdings, webdings, symbol, stb. Minden gépen fent vannak, de nem hajlandó megjeleníteni egy J-t, csak J-ként.
  • Baldric
    Javaslom olvasd át a Magyar Opera oldalát, mert nagyon jó dolgokat találhatsz még, nem csak scripteket, hanem saját gombokat, bookmarkleteket és egyéb hasznos dolgokat is. Plusz rengeteg olyan dolgot tud az opera, amiket szerintem gyakran csak több évnyi használat utána talál meg az ember, utána meg szidja magát hogy miért nem használta eddig, például a jegyzetek.
    De vannak olyan apróságok is, amik szinte sehol nincsenek leírva, például nyomd be a ctrl+alt (vagy Alt Gr) gombokat plusz a bal egérgombot, tartsd lenyomva az egérgombot és mozgasd az oldalon (Pan).
    A billentyűparancsokkal és egérgesztusokkal is meg lehet tenni sok mindent, vagyis lényegében bármit amit tud az opera, én a winampot is egérgesztusokkal kezelem, de azzal is keresek, másolok, beillesztek, stb...
  • speed2006
    Baldric :
    Köszi az ötletet a scriptekke, tök jó dolgokat találni.
  • speed2006
    Én nem akarok kölcsönt. Csak nem mindegy hogy a betett pénzem hogy mozog. Ezért hidegen hagy hogy mivel böngészem az oldalukat.
    Mint átlagos lúzert idegesít hogy szinte bármit haszálunk, sok oldalon ilyen-megolyan beépülőket töltsek le, stb. Csinálhatnának olyat amit felteszek és működik? Nem azt mondom hogy béna vagyok. Azért már közel 20 éve használok PC-t. De nincs kedvem állandóan ezekkel szarakodni. Én használni szeretném. Elboldogulok a szarakodással is. Az átlag embert nem érdekli hogy milyen szabvány használ, meg mit nem. Az sem hogy a webszerkesztő mit szúrt el, hogy minden böngészőben szétesik az oldal. Egyik oldalon ott vagytok ti akik ezzel dolgoztok, a másikon a felhasználó, a harmadikon a böngésző. Nehéz ám igazságot tenni.
  • Baldric
    Örülök ha neked nem kell különösebben pluszban dolgoznod az ie-vel, valójában nekem is van olyan oldalam aminél elég volt 10 percnyi javítás, és szerencsés esetben az ie7 javításával az ie6 is megoldódik, na meg néhány éves tapasztalat után az ember már alapból tud készülni a hibákra, de bizony volt olyan nagyobb méretű webshop is, aminél egy fél napra volt szükség.

A fontoknál én azt gondoltam hogy a @font-face-re gondolsz, ezzel a css tulajdonsággal fel lehet használni olyan fontokat is amik a felhasználó gépén nincsenek meg, és erre írtam hogy az IE és Firefox is saját formátumot használ, míg például az Opera a sima ttf-et (tehát ha egy ritka fontot akarok használni, akkor minimum 3 formátumban kell elkészítenem).

Ami a kiegészítőket illeti, most egy kicsit utánanéztem az ie kiegészítőknek, és meglepődve tapasztaltam hogy az is támogatja valamilyen szinten a userjs-eket, pontosabban inkább a greasemonkey-t ( ie script gyűjtő oldala ), szóval igazad van, vélhetően lehet reprodukálni mindent amit én ide beírtam. Ha lenne most időm, írnék néhány hasonlóan profi ficsőrt, amiket Operában kiegészítők nélkül is megtehetek :D, de mindegy is, inkább elfogadom hogy az ie is válhat profi tudásúvá.
  • Vanek úr
    Én is szerkesztgetek honlapot, és nekem nem kell különösebben küzdenem a kompatibilitással. Igaz, én nem a legújabb technológiákkal (HTML 5, ...) dolgozom, de szinte ugyanúgy jelenik meg minden böngészőben - az említett 3-as FF-os megjelenítési hiányosság kivételével (a 2.x-ben még jó volt). Sajnos ez utóbbira még nem adott senki megoldást - pedig szerkesztgettem az about:config-on belül is...
    (Egyébként szerintem minden böngésző az alap MS-os fontokat használja, és a saját 'egyéb' fontjait (hasonlóan pl. az Office-hoz - ha valamelyik olyan font nincs a gépeden, amit használt az eredeti doc szerzője, akkor behelxyettesíti valamivel - de ha van; akkor viszont meg kell jelenítenie rendesen). Vagyis nem hiszem, hogy külön kellene mindenféle fontokat írogatni a böngészőkhöz.)

Kiegészítős hasonlítgatás: a tulajdonságokat, amiket említettél (hogy azt meg tudod tenni Operával -külön kiegészítésekkel-, de nem lehet IE-vel), nagyrészt meg lehet tenni ugyanúgy kiegészítővel az IE-nél is (azért említettem az IE7Pro-t, mert az egy ilyen 'kiegészítő-csomag' (oldala)). De ez csak egy csomag, ki tudja még, hogy mennyi olyan lehetőség van az IE-n belül is, amikről Te, vagy én (vagy sokan mások) sem tud.
  • sathinel
    Amelyik bank nem képpes kiadni pénzt hogy megcsinálják minden böngészőre az oldalaikat az hogy gondolja hogy hozzájuk rakjam a pénzem? Ha ennyire nincs pénzük miért akarnak kölcsönadni, vagy miből?????
  • Gery13 #46
    várható volt...
  • Crane
    Jó látni ezeket a számadatokat. Nem vagyok kárörvendő, meg nem akarom gyalázni a MS-ot, meg a IE-t, de tény, hogy rettentő trehány fejlesztés IE-6tól az IE-8-ig amit MS fejlesztői produkáltak. Nyilván a piaci előny miatt kényelmesen hátradőltek, és a Netscape kivégezése után nyeregbe érezték magukat, de ez a magatartás hosszútávon mindig visszaüt (lásd Vista).
    Remélem most nagy szorgalommal, és odafigyeléssel dolgoznak a IE9-en, és a divat mellett (sebesség, kinézet) a funkcionalitásra is jobban rágyúrnak, tehát legalább elérik a 95% szabványkövetést. És mindezek után mindent meg fognak tenni, hogy minden Windowsból kikerüljön az IE 6-8 verziók.
    Addig meg hajár a kicsiknek! Szaporodjanak, sokasodjanak! :)
  • speed2006
    Ez a dolog nem ilyen egyszerű. Nálunk zsebre megy hogy mely bankot választod. Azért itt sincs kolbászból a kerítés.
  • vmiki88
    nem baj az, legalább a Micrososft már egy használható böngészőt fog csinálni.
  • Baldric
    Természetesen részben igazad van, ezért is írtam, hogy lehet azon vitatkozni hogy a hozzáállásom mennyire etikus, de azért vegyük figyelembe, hogy az Operát kirekesztő oldalaknál általában valami fontosat tiltanak le szándékosan, én pedig csak a használatot nem befolyásoló extrákat, amiket amúgy el sem kellene készítenem (pl képgalériánál a képek alatt tükröződés, linkeknél hover hatások animálása, stb...)
    Azt is vedd figyelembe, hogy ezeket az önszorgalomból elkészített extrákat én ingyen csinálom, és plusz munka lenne hogy ezt megcsináljam ie-re is (már ha meg lehet egyáltalán), mert még ha valami csoda folytán működne is egyből, akkor is minimum le kéne tesztelnem ie6ban, ie7-ben, és ie8-ban is, próbáltad már mind a 3 böngészőt elindítani?
    Azt is vedd figyelembe, hogy az operát szándékosan kirekesztő oldalaknál azért dolgoznak pluszban, hogy ne működjön opera alatt, én viszont mindig dolgozok pluszban gyakran több órát is, hogy az alap dolgok működjenek ie alatt.

"Egyébként ha már összehasonlítás: érdekes módon az Operánál kiegészítőkkel való tulajdonságokat említesz, és ezt hasonlítod a 'csupasz' IE-hez"
    Én nem emlékszem rá hogy összehasonlítottam volna őket, csupán azt írtam, hogy azt a pár dolgot én meg tudom tenni operával, és valószínűleg(!) más nem tudja megtenni ie-vel.
    Egyébként nyugodtan össze lehetne hasonlítani őket, csupaszon és kiegészítőkkel együtt is, de én most arra nem tudok vállalkozni hogy összeírjam mikre képes alapból és kiegészítőkkel együtt az Opera, de ha te megírod ezt IE-hez, én szívesen reagálok rá részletesen.

Természetesen abban is igazad van, hogy nem tudok részlehajlás nélkül írni a böngészőkről, de próbálkozom, és úgy érzem butaságokat nem szoktam írni, és főleg nem kritizálok semmit, ha nem tudom azt alátámasztani.

Egyébként a Firefox is képes megjeleníteni a speciális fontokat (és majdnem minden másik böngésző is), csak a firefox és az ie is különböző font formátumot használ, és gyakran a fejlesztők ezeket nem készítik el minden formátumban.
  • Vanek úr
    Ez jó. Ha valamit szándékosan nem használhatsz Operával, az szégyen; ha Te csinálsz olyat, ami csak Operával nézhető, az meg rendben van. Csak nekem sántít kicsit a megkülönböztetés???

Egyébként ha már összehasonlítás: érdekes módon az Operánál kiegészítőkkel való tulajdonságokat említesz, és ezt hasonlítod a 'csupasz' IE-hez, holott az IE-nek is vannak hasonló tulajdonságokat kínáló kiegészítői - a legismertebb talán az IE7Pro. De persze, Te lehetsz kicsit részrehajló, míg más ha hasonlót mond, az már rossz (ismét csak nem egyforma mércével való mérés).

Egyébként nekem nem tetszett sem a Safari, sem az Opera; a Chrome-ot a Google miatt nem használom (pedig akár még egész jó is lehetne, de ha már utáljuk a MS-ot, akkor utáljuk a jövő MS-át is, a Google-t).
    A legszívesebben FF-ot használok, de számomra sajna az sem tökéletes, mert a speciális fontokat nem hajlandó megjeleníteni; így fele-fele arányban IE-t és FF-ot nyüstölök (és így lefedem a "szabványgyilkos IE-s" oldalakat is).
  • Baldric
    "Ja, nekem is alap, hogy az FF vagy az Operánál IE-re van állítva az azonosító. :)
    És az neked miért jó? :)"
    Azért szokták az Opera azonosítóját átállítani valami másra, foxra vagy ie-re, mert gyakran lehet olyan oldallal találkozni ami ha látja hogy Operát használunk, akkor lényegében tönkreteszi magát. Tehát működne szépen Operával, de van benne egy olyan kód, ami operának más működést küld, vagy csak szimplán kiírják hogy ez a böngésző nem támogatott. Ha kíváncsi vagy ilyen oldalakra, megnézhetsz párat a Magyar Opera szégyenfalán, ezeket az oldalakat kirekesztőnek jelölik. Jelenleg 26 magyar, operában hibás oldal van itt felsorolva, ennek épp a fele szépen működne, de kirekesztő, és mivel hozzászoktunk, hogy a hibás oldalak kb felénél elég csak átállítani az azonosítást, sokan inkább véglegesen átállítják.
  • Gerygrey
    sajnos pl. a bankom oldalán is csak az IE az elfogadott

Ha az én bankom oldalán is ez lenne a helyzet, akkor azt úgy tekinteném hogy a banknak nincs online felülete (ami Firefox alatt nem működik, az számomra nem az internet része) és keresnék helyette egy olyan bankot, amelyiknek van :)
  • Gerygrey
    Ja, nekem is alap, hogy az FF vagy az Operánál IE-re van állítva az azonosító. :)

És az neked miért jó? :)

Egyébként ha ezt sokan csinálják, akkor még kisebb az IE részesedése, mint amekkorának a statisztikák mutatják...

Nekem ilyen számaim vannak:

• Garrett27
    Sok embernél a gemius a hosts-ban van, úgyhogy az sem megbízható...
  • Baldric
    Nincs mit. :)
  • speed2006
    Nagyon köszi!
  • Baldric
    Nem tudom tudod-e hogy kell bekapcsolni a userjs-eket, de van egy leírás a magyar opera blogon, és használhatod az UJS Manager-t is.
    A szövegdoboz méretezése: xerath-power-drag.js
    szövegek megjegyzése textarea elemekben: textarea-backup-localstorage
    A fórumok figyeléséhez saját userjs-t készítettem, ami még nem publikus.
    A google-hoz tartozó scriptek: google-search+, 2google-preview-1.0.js.
    A görgetés után betöltődő következő oldal (nem csak a google oldalán működik): oautopagerize
    A kijelölő keret rajzolásával megnyitható linkek a snap-links.js nevű userjs, de ez az új operában bugos, viszont itt leírtam hogyan javítható.
  • speed2006
    Operával? Na ez érdekelne engem is. Mint Opera használót. Írd már meg lécci hogy is csináltad. [email protected]

1. kicsi volt ez a szövegdoboz, szóval a sarkánál fogva megnöveltem a méretét.
    2. ha most áramszünet lenne, akkor sem veszne el a szöveg amit eddig írtam, könnyedén folytathatnám.
    5. Ezt a fórumot most figyelem, de nem kell ránéznem időnként hogy lássam változik-e, mert ha változik hangjelzést ad, és egy felkiáltójel jelenik meg a fülön.
    6. a google oldalán én nem azt látom amit te, nálam van ott egy kategóriákra osztott saját menü, amivel más oldalakon is kereshetek, ha a google-el keresek, látom az oldalak előnézeti képét, ha legörgetek, magától betölti a következő 10 találatot, ha meg akarom nézni mondjuk az első 3 találatot, nem kell 3-szor kattintanom, csak húzok egy keretet a linkek köré és megnyitja őket, stb...
  • mujahedin
    ez egy szar oldal, amatőrök csinálták (creative), ilyen balfasz csapathoz nem kell alkalmazkodni. Nemkell az ie. Majd megtanulnak fejleszteni a kis köcsögök (a drivereiket is megtanulhatnák megírni normálisra).

mellesleg gondolom activex-es ez a cucc amit az ie-n kívül nemnagyon támogat semmi, nem is meglepő, hiszen bugos, óriási biztonsági lyukat jelent, és m$.
  • speed2006
    Firefox
    Opera
    És ami helyesen működött:
    IE
    Jelzem nem is Vistát használok, hanem Win7-et. Ilyenkor esik be az eső. Kell az IE.
  • Baldric
    A #23-as hozzászólásomból lemaradt, hogy Operát használva érem el ezeket az extra funkciókat, szóval igen, számomra is érthetetlen, hogy miért 2-5%-on stagnál.
  • Motoroj
    Számomra egy dolog érthetetlen, mégpedig az hogy az Opera nem tud megerősödni.
    Pedig tudása alapján nem ilyen néhány százalékoknak kéne lenni. 20 körül lenne reális. Bár ha belegondolunk, hogy pl. a Chrome és az IE milyen hátszelet kap, akkor ez már nem is annyira meglepő...
  • speed2006
    A Firefoxnál az retentett el hogy mennyi minden kell hozzá, és mint írtad némi hozzáértésre is szükség van. Elkezdtem leszedni mindenféle kiegészítést, és a végén csigalassú lett. Ahogy elnézem sokszor nem ellenörzött dolgok kelrűlnek közzétételre. A Safari eleve meghalt sok oldalon. A google remeke meg nem tetszik. De hát tényleg átlagfelhasználó vagyok. De jól esik hogy nem estek nekem hogy :"hűlye lúzer" hanem értelmesen válaszoltok.
  • Baldric
    "Hiába lesz jó az IE9, ha évek kellenek hogy letűnjenek a régi IE verziók"
    Épp ez a gondom nekem is, főleg ha belegondolok abba, hogy még az ie9 sem valószínű hogy teljesen szabványos lesz (most 55 pont), és 100% hogy nem fog minden már létező technológiát kihasználni, plusz az ie9 nem lesz használható xp-n, szóval amíg xp lesz, addig szinte biztosan kell is ie-re külön fejleszteni.
    Egyébként én még némi plusz munkát is bevállalok azért, hogy segítsem az ie leváltását. Ez sajnos csak annyiban merül ki, hogy majdnem minden oldalon amit elkészítek, készítek bónusz dolgokat is, amiket a megrendelő nem kér, tehát nem várhatja el hogy ie-ben is jó legyen (sőt, gyakran észre sem veszi mert ie-ben nézi meg), és én meg szándékosan letiltom ezeket a bónuszokat ie-n, persze lehet azon vitatkozni hogy ez mennyire etikus, de nem érdekel.
  • ozric
    Az IE8 részesedésének változása állóvíz a Firefox 3.6-hoz képest, pedig az IE8 része a Windows Update (XP) szolgáltatásnak.
  • ozric
    az ügyfélnek egyértelműen fontos az a 30%-nyi felhasználó

Nézd csak meg a statcounter verziónkénti lebontását. Az IE8 majdnem 1 év után előzte be az IE6+IE7 párost, a Firefox 3.6 meg 2 hónap után hagyta le a 3.5-öt. Hiába lesz jó az IE9, ha évek kellenek hogy letűnjenek a régi IE verziók. Viszont a Firefox 3.0 8 hónap után 49%-ról lement 7%-ra, ami nem kis teljesítmény.

• ozric
    A felhasználók egy részével az a legnagyobb baj, hogy hihetetlen mértékű tévhitekben élnek. Többek között a Microsoft = szabvány hiedelem a legrosszabb (például az Internet Explorer esetén). A valóság azonban az, hogy létezik egy Internetes szabványok létrehozásával foglalkozó szervezet (Word Wide Web Consortium - W3C), amelynek tagja a Microsoft is. Hírhedt - általam is emlegetett példa - a CSS2, amelyet 1998-ban a Microsoft is létrehozott. Viszont az IE6 és IE7 nem hogy nem támogatták megfelelően a szabványt, hanem szándékosan inkompatibilis vele (Értsd: azzal a szabvánnyal inkompatibilis, amelyet saját maga segített létrehozni). Egyedül az 2009-ben megjelent IE8 kompatibilis vele, de az IE8-nak van egy - az IE6 és IE7 - kompatibilitás módja, ami a szabvánnyal inkompatibilis böngészőkhöz nyújt kompatibilitást. :-) Ezzel is a webfejlesztőket szívatta meg a Microsoft, mert az IE6/IE7 optimizált oldalak IE8 alatt egy speciális csökkentett módban jelennek meg.
  • Baldric
    Sajnos a webfejlesztőknek gyakran muszáj ie-re is elkészíteni az oldalt, mert az ügyfélnek egyértelműen fontos az a 30%-nyi felhasználó.
    Akik csak böngésznek a neten, szintén jobban járnának szinte bármi mással, itt most lehet sok szempontot felsorolni, sebesség, bővíthetőség, kinézet, stb... ez persze mindenkinek a saját dolga.
    Természetesen vannak oldalak amik más böngészőn nem jók, főleg azokon amik nagyon figyelnek a szabványokra, például Opera, de ezek a hibák 99.9%-ban azért merülnek fel, mert az oldalt ie-re készítették el, vagy csak szimplán nem szabványosan.

Tegyük fel minden ie felhasználó áttért volna már egy szabványos böngészőre, akkor például az sg-n nem kellene minden gombot, kis dizájnelemet kis képben elküldeni neked, elég lenne helyette 2-3 sornyi css kód, tehát nálad gyorsabb lenne, mindenki spórolna a sávszélességgel, a fejlesztőnek meg persze jóval kevesebb munkája lenne vele, és talán a kevesebb munka miatt, még lenne ideje olyan extrákra is, amik kellemesebbé tennék a böngészést (sok példát írhatnék ide).

Azt, hogy a felhasználók mit veszítenek az ie-vel, nem is annyira nehéz megmondani, pontosabban nehéz, de csak azért mert nem tudom hol kezdjek a felsorolásba, a teljesség igénye nélkül néhány dolog, amit te ie-vel valószínűleg nem tehetsz meg, én viszont egy másik böngészővel igen.
    1. kicsi volt ez a szövegdoboz, szóval a sarkánál fogva megnöveltem a méretét.
    2. ha most áramszünet lenne, akkor sem veszne el a szöveg amit eddig írtam, könnyedén folytathatnám.
    3. nem látok reklámokat
    4. jó pár kényelmi funkciót használok, de ezeket még felsorolni sem tudnám.
    5. Ezt a fórumot most figyelem, de nem kell ránéznem időnként hogy lássam változik-e, mert ha változik hangjelzést ad, és egy felkiáltójel jelenik meg a fülön.
    6. a google oldalán én nem azt látom amit te, nálam van ott egy kategóriákra osztott saját menü, amivel más oldalakon is kereshetek, ha a google-el keresek, látom az oldalak előnézeti képét, ha legörgetek, magától betölti a következő 10 találatot, ha meg akarom nézni mondjuk az első 3 találatot, nem kell 3-szor kattintanom, csak húzok egy keretet a linkek köré és megnyitja őket, stb...
    És ezt még persze bőven sorolhatnám, bár ehhez hozzátartozik, hogy némelyik fenti funkció eléréséhez már egy minimális utánajárás és talán hozzáértés is szükséges.
    Én azt tanácsolnám, hogy ha sokat böngészel, térj át másik böngészőre, és nézz utána mit tud, esetleg próbáld kiegészíteni a tudását, az erre szánt idő jó eséllyel bőven megtérül.
  • Narxis
    Bizony, és a Firefox rovására mivel ők használják leginkább a reklámblokkolókat, van hozzá kifejezetten magyar nethez készített filter is + ott a NoScript is. Én mindkettőt használom, szóval Firefox-ot még ennél is többen használhatnak.
  • speed2006
    Az előző sathinelnek lett írva. Sorry. Amúgy az Anime dolgokból kinőttem, illetve gyerekkoromban még nem volt divat. Mondjuk net sem volt. :) Ezért nem tudom hogy (nem)jelenik meg.
  • speed2006
    Persze. Operát. Alapból felteszem. IE csak egyes oldalaknál kell. De nem vagyok híve annak hogy egy böngésző csak pluginek garmadával működjön. Átlagember: feltelepít-elindít-használ, és autómatikusan frissűl ha egy új megoldás megjelenik. Ennyi. Ja és persze gyors legyen.
  • speed2006
    Se programozó, se webfejlesztő nem vagyok. Töredelmesen bevallom. :) Ezek szerint az átlagfelhasználók mind azok, csak én vagyok átlag alatti. Mert ha egy szakember szídja, OK. elfogadom. De azok akik csak böngésznek a neten, és sosem fognak lefuttatni egy count vagy sizeof tesztet....... A webdizájnerekek fejlesztőket megértem. Nekik szívás. De ha beletojnak, és nem optimalizálnak rá, akkor mi van? A nép át fog térni vita nélkűl másik alernatívára. Bár olyat még nem találtam ami minden oldalt tökéletesen mejelentetett volna. És sajnos pl. a bankom oldalán is csak az IE az elfogadott. Amint Operát vagy bármi más használok, jön a reklamáció. Hiába szar, szükségem van rá. Bár csak az oldalak kb 0.01 százalékában, de akkor nincs pardon.
  • Baldric
    Az IE tippem szerint kb 3 évvel vetette vissza a webfejlesztést. Szóval szerintem ha ie helyett valami olyan böngésző terjedt volna el, ami akár csak kicsit is szabványos, akkor most már olyan weboldalakat látnánk, amiket majd 2-3 év múlva fogunk, és ez persze nem is csak a webfejlesztőket érinti, hanem a látogatókat is.